PROTIV PREDLOGA ZAKONA MINISTARKE ČOMIĆ

PETICIJA KOALICIJE ZA PRIRODNU PORODICU

Povodom predloga nacrta tri zakona koja su stigla iz Ministarstva za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog, obraćamo se javnosti, Narodnoj skupštini i institucijama Republike Srbije sa zahtevom da se ovi predlozi povuku i spreči njihovo donošenje.
Obrazloženje:
1) Predlog Zakona o istopolnim zajednicama je nepotreban, loš, koncipiran kao zakon iz porodičnopravne materije i predstavlja očigledan korak u pravcu legalizacije istopolnih brakova, što će ubrzo voditi i mogućnosti usvajanja dece. Zbog ovog faktičkog zadiranja u porodičnopravnu materiju predlog je i protivustavan. Njegovim usvajanjem država bi ugrozila vođenje pronatalitetske politike. Prava istopolnih osoba mogu se rešavati izmenom nekoliko postojećih zakona i nema nikakve potrebe za donošenjem posebnog zakona.
2) Ponovni pokušaj donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti je novo nasilje nad javnim prostorom. Sekretarijat za zakonodavstvo Vlade Srbije je već ranije upozorio da je kategorija roda neustavna pa je predlog zakona bio preimenovan u Zakon o pravu žena i muškaraca, pri čemu Srbija već ima dobar Zakon o ravnopravnosti polova. Nije jasno zašto Ministarstvo ponovo predlaže zakon koji je jasno protivan Ustavu Republike Srbije.
3) Posebno ukazujemo na izuzetno opasan predlog pooštravanja Zakona o zabrani diskriminacije. Njime se ionako nejasan i kontroverzan pojam diskriminacije bezobalno širi, a znatno se pooštravaju sankcije i procedura kažnjavanja. S obzirom na to da je po već postojećem Zakonu došlo do progona niza naučnika, političara i javnih ličnosti, očigledna je namera da se svi zastupnici proporodične politike i demografske obnove zastraše i da im se zabrani javni i naučni rad. Takođe, ovim predlogom bi se delovanje sveštenih lica ograničilo isključivo na hramove. Skandalozno je da iza takvog predloga stoji ministarstvo zaduženo za „društveni dijalog“. Predlog je na tragu komunističkog „verbalnog delikta“ i direktno krši Ustavom i međunarodnim dokumentima zagarantovano pravo građana na slobodu misli, izražavanja i naučnog rada.
Apelujemo na najširu javnost i tradicionalne crkve i verske zajednice da reaguju i da svi zajedno odbranimo pravo na slobodu i na budućnost ovoga naroda. Takođe, apelujemo i na druga ministarstva u čiju se delatnost ovi predlozi mešaju, kao i na druge institucije Republike Srbije da zaustave ove štetne i protivustavne predloge.

U Beogradu, 15. marta 2021. godine

Peticiju Koalicije za prirodnu porodicu do sada je potpisalo više od dve stotine najuglednijih intelektualaca i javnih delatnika – akademika, univerzitetskih profesora i renomiranih stvaralaca među kojima su:

prof. dr Danilo Basta, akademik SANU
Matija Bećković, akademik SANU
dr Časlav Ocić, akademik SANU
prof. dr Predrag Piper, akademik SANU
dr Nikola Popović, akademik ANU RS
prof. dr Slobodan Remetić, redovni član ANU RS
prof. dr Sreto Tanasić, dopisni član ANU RS
Emir Kusturica, režiser
Bora Đorđević, muzički umetnik,
grupa Riblja čorba
Divna Ljubojević, muzički umetnik
Nikola Malović, književnik
Borivoj Rašuo, pesnik
Marija Stajić, M.A.,
koordinator Koalicije za prirodnu porodicu
dr Zoran Avramović
prof. dr Slobodan Antonić
dr Snežana Antonijević
dr Duško Babić
prof. dr Dragiša Bojović
dr Saša Bondžić
prof. dr Siniša Borović

Jedan komentar

  1. Gordana Čomić, ispraćena na smetlište jednog vremena – pomenulo se, ne ponovilo se – sa dubokim uzdahom olakšanja, nekim čudnim (da li i neobjašnjivim?) putevima ponovo nam je pred očima i ponovo nas iritira. Kad bi sve ostajalo samo na iritiranju, ni po jada; ona je tu gde se, ničim zasluženo, i “ničim izazvano”, našla kako bi, drska i drčna, odradila – za nekoga – prljav posao. iz koga mogu jedino da proisteknu nesagledive nevolje. Data joj je i nečuvena moć da radi sve ono što bi, neko drugi, odbacio., kao nešto najgluplje čime bi jedno ministarstvo trebalo da se bavi. I vrlo štetno! Srbija nije mesto za evropejske eksperimente orvelovskog tipa – idiotska nastojanja da u svoje tkivo uvede nešto suprotno Ustavu, pravoslavnom moralu, srpskom duhu koji poštuje porodicu i tradicionalne vrednosti, brojnom srpskom narodu koji se zgražava na samu pomisao o istopolnim brakovima – jalovim kao mesečeva površina, Božjem zakonu…
    Ne sporeći nikome pravo da svoju seksualnost upravlja prema kome god hoće, a smatrajući da postoje brojni načini da se postigne i željena ravnopravnost među pripadnicima te malobrojne skupine drugačijih, ovi drugi, neuporedivo brojniji, traže da se i njihova volja i dostojanstvo uzmu u obzir: da se i njima dozvole parade sa decom i unucima, u cilju PROPAGIRANJA PORODIČNIH VREDNOSTI; da se prestane sa indoktrinacijom dece, čak od vrtića , sadržajima neprimerenim njihovom uzrastu i nepristupačnih poimanju – O DVE MAME, DVOJICI TATA, o 9 rodova, o tome da mama i tata nisu to nego – ko zna šta u glavama onih koji hoće nasilno da promene PRIRODU… Porodicu će, zauvek, činiti: majka, otac i deca. ili, ko ne misli tako, može da se seli u državee gde su istopolni brakovi najviši domet njihovih civilizacija, a nas ostave da i dalje činimo većinu čovečanstva, makar bili zaostali, ali i po volji Boga koga su se oni, očigledno, odrekli. Da se ne bave više pitanjima koja podsećaju na njihovu voljenu EU, kojoj je glavna preokupacija npr. dužina i pravi oblik krastavaca, a da nijedno važno pitanje nije u stanju da reši – ni u vezi sa korona virusom i akcinama unutar same sebe, ili na KiM, nli u Hrvatskoj – bar što se Srba tiče. I de prestanu sva BLEBETANJA o slobodi govora, kad se ZAKONOM(!) pokušava njeno potpuno zatiranje. Mislite, vi tamo, da su usta puna tih sloboda isto što i sloboda sama? Narod ne možete prevariti! Jeste da je sad u depresiji zbog nametnute pošasti korone i svega što iz nje proizilazi, ali to ne može dugo da traje (depresija).
    Bolje da svoju energiju posvetite rešavanju gorućih pitanja ovog naroda i njegovog opstanka, i u demografskom smislu, nego sramnim tricama i kučinama deformisanih svetskih umova, koji u glupostima dobrano konkurišu Orvelu, Zamjatinu, Haskliju… Zar mi nemamo druga, pametnija posla? Zar smo zato birali poslanike, koje mi debelo i plaćamo, da donose zakone suprotne stavovima i interesima većine? Priberite se i obuzdajte svoj uzlet u besmisao!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *