PEČAT NEDELJE

PRETNJE SPC UOČI IZBORA U NIKŠIĆU

Moramo veoma jasno da upozorimo one koji poziciju vlasti, koliko god je obnašali, smatraju kao šansu da uništavaju crnogorski identitet – da im to ne može poći za rukom, i da sve što rade ostaje veoma precizno zabilježeno, veoma duboko urezano, i da će za to svi koji rade na tome odgovarati“, izjavio je Milo Đukanović, u intervjuu za RTNK.
Komentarišući nedavnu izjave protojereja Mitropolije crnogorsko-primorske Velibora Džomića da je u Crnoj Gori više sveštenika Srpske pravoslavne crkve nego vojnika, Đukanović je rekao da bi taj nesklad trebalo da se poravna.
„Vjerovatno ćemo prirodno ravnati, tako da u Crnoj Gori neće biti mjesta za one koji u njoj nelegalno borave.“
Ovakve preteće poruke opravdavaju sumnje Milana Kneževića, jednog od lidera DF, da bi DPS na dan izbora u Nikšiću mogao da iscenira sukobe.
„Meni se čini da priču Đukanovića o nekakvoj srpskoj hegemoniji u Nikšiću možemo jedino protumačiti kao hegemoniju njegove porodice u Beogradu i u Srbiji, i ukoliko je Đukanović zabrinut za nezavisnost Crne Gore i njen teritorijalni integritet i suverenitet, onda bi trebalo da pozove sestru da se preseli iz Beograda u Podgoricu, da pozove svog sestrića Edina Kolarevića da se preseli iz Beograda u Nikšić i da biznis koji pokušava da razvije u Srbiji i Beogradu prenese u Crnu Goru.“

IZLAZAK IZ NEDEJTONSKOG ZAČARANOG KRUGA

Srpski član i predsedavajući Predsedništvom BiH Milorad Dodik rekao je da se BiH nalazi pred izborom – ili će dosledno poštovati odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma ili se mirno razići, jer treće više nije moguće. Zbog najava da bi BiH mogla dobiti novog visokog predstavnika neophodno je, smatra Dodik, da se o tome izjasne oni kojih se ta odluka direktno tiče, a to su Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska i BiH – jedino one, prema odredbama Dejtonskog sporazuma, mogu da zatraže postavljanje visokog predstavnika, koji bi bio imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti.
„Pošto Republika Srpska ne traži da u BiH dođe novi visoki predstavnik, već sada mogu reći da bi on, ukoliko dođe, došao nezakonito, suprotno odredbama Aneksa 10 kojim je dobio politički život u BiH. Stoga smatram da o ovom pitanju svoje mišljenje treba da da najviše zakonodavno telo Republike Srpske, njena Narodna skupština, koja je jedino relevantno mesto na kojem Republika Srpska može mjerodavno razmatrati najvažnija pitanja za svoju budućnost“, istakao je Dodik a povodom njegove inicijative za održavanje posebne sednice Narodne skupštine RS.
Dodik je ukazao na činjenicu da su svi visoki predstavnici koji su do sada bili u BiH pozivali na zakonitost u radu legalno izabrane predstavnike u BiH a da su sami na nezakonit način birani, i sami nezakonito i suprotno Dejtonskom sporazumu postupali, lažno se predstavljajući kao visoki predstavnici međunarodne zajednice, a oni su prema Dejtonskom sporazumu visoki predstavnici strana potpisnica.
„Začarani krug nezakonitosti jednom mora da prestane i smatramo da je ovo trenutak kada moramo da se suprotstavimo pravnim argumentima, a oni su na strani onoga što mi godinama tvrdimo.“

POSTOJI LI PAPIR O EGIPATSKOM PRIZNANJU KOSOVA?

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma na sastanku sa guvernerom Crvenog mora generalom Amr Hanafijem u Hurgadi rekao je da Srbija ima informaciju da u Egiptu ne postoji nikakav papir na kome stoji da Egipat priznaje nezavisnost naše južne pokrajine, ali da privremene prištinske institucije broje Egipat u zemlje koje su ih priznale, i to samo na osnovu jedne izjave bivšeg predsednika Morsija, tri nedelje pre njegovog odlaska sa vlasti.
„Srbiji bi jako značilo ako bi prijateljski Egipat zvanično dao saopštenje da takav dokument o priznanju Kosova ne postoji“, rekao je Marković i dodao da su najveći ratni zločinci na Kosovu i Metohiji danas u zatvoru u Hagu gde im se sudi za počinjena zlodela počinjena u našoj južnoj pokrajini.
Guverner Crvenog mora general Amr Hanafi je rekao da će o tom pitanju razgovarati sa svojim kolegama iz Vlade.

OFANZIVA NA DONBAS?

Narodna milicija DNR upozorila je da se Kijev užurbano priprema za ofanzivu na Donbas. Informaciju da se oružane snage Ukrajine spremaju za ofanzivu potvrdio je, prenose RIA Fan, jedan od ukrajinskog dezertera. Prema informacijama iz vrha DNR, ukrajinska komanda planira da zada glavni udarac u pravcu grada Dokučajevska. Pretpostavlja se da će napad oružanih snaga Ukrajine započeti na proleće ili leto ove godine. O pripremama za ofanzivu svedoče učestali transporti ratnog oružja i sve češći oružani incidenti i granatiranja između ukrajinske vojske i milicije DNR.

KODEKS ONIH „KOJI SE NIČEGA NE STIDE“

Zahtev Hrvatskog nacionalnog veća da njihov maternji jezik bude uveden u službenu upotrebu u Somboru, Apatinu i Baču, kao i na području cele Vojvodine, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU dr Sreto Tanasić ocenio je kao neozbiljan.
U razgovoru za „Novosti“ on je rekao da je u državi koja je rešila jezička pitanja nacionalnih manjina u skladu s najvišim standardima, u ponečemu i iznad tih standarda, zaista neozbiljno ispostavljanje tako neutemeljenih zahteva.
Povod za ovaj zahtev bila je odluka da bunjevački postane jedan od službenih jezika u Subotici.
„Kad nekome pružite prst, on poseže za celom šakom, te u tom kontekstu treba gledati i na ovaj zahtev“, komentariše za „Novosti“ prof. dr Slobodan Remetić. „Poučena dosadašnjim iskustvom, dobijanjem svega traženog i više od toga, strana koja se inače vlada po kodeksu onih ’koji se ničega ne stide’, učinila je i ovaj korak. Pre dva-tri dana na sarajevskom aerodromu izvršena je primopredaja vakcine protiv ove planetarne pošasti, kada su predstavnici triju konstitutivnih naroda BiH, bez prevodioca, komunicirali na tri zvanična jezika. Nedostajao je i predstavnik Srpske Sparte, pa da slika bude kompletirana.“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *