ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА – Крив

Како је син ратне секретарице нацистичког штаба постао кројач балканске капе

Пред правосудним органима БиХ почела су суђења најважнијим функционерима СДА. Премијер Фадил Новалић и директор ОБА Осман Мехмедагић Осмица мораће да објасне неке чињенице везане за пљачку у афери „Респиратори“, односно за злоупотребе обавјештајне службе у приватне и страначке сврхе. Да ли ће ова јавна процесуирања промијенити свјест и политику СДА, која се темељи на корупцији, неспособности и лажи? Неће, засигурно.

ИНЦКО ЗНА КАКО У СДА, познато је, не постоји могућност расправе о било којој теми, с образложењем да је „Бакир тако одредио“, па је свака и претпостављена дебата тек пародија о политичкој судбини једног народа. Последица таквог делања је чињеница да Бошњаци који нису могли живјети са Србима и Хрватима сада могу или морају с терористима ИСИЛ-а. Хрвати су изиграни у Мостару, Срби истјерани са чела правосудних структура државе а Република Српска нападнута са свих страна. Брутални напади на Милорада Додика дневна су активност СДА.
Онај ко се усуди да укаже на овакве тенденције или им се супротстави, лако би могао да се суочи с оптужбом за „босански деликт мишљења“, који се зачудо дозива са сличном, нимало наивном кованицом којом су се комунисти обрачунавали с непријатељима партије и народа. Наводни непријатељски иступи, који шире сумњу у исправност пута, тумаче се као напади на средиште култа Алије Изетбеговића и преиспитивање његове доктрине. А то има своју цену, и она није мала.
У времену када услед ковида 19 страдају стари, болесни и немоћни, друштвено-економске мјере додатни су атак на избезумљено становништво у БиХ. Лоше лијечење и потпуна оријентација здравственог система на нову, очигледно, тежу форму грипа (ковид-19) довела је до занемаривања хроничних болесника и открила вишак смртности у регистру ових пацијената. Наравно, умирало се и од короне као што се некада умирало од грипа. Уз неумољиве бројеве, као резултат лошег лијечења и политике затварања у порасту су и хипокинетички синдроми и психосоматски поремећаји. У набавци одређених количина „Фајзерове“ вакцине улога намјесника међународне заједнице Валентина Инцка је изостала. Ова помоћ стигла је преко Владе Србије. Та чињеница није битно утицала на његов наум да трагом нацистичке изјаве Бакира Изетбеговића у којој Србе етикетира као лош народ, позове тај исти народ да у Народној скупштини РС „коначно, скине са себе терет колективне кривице“.
У изјави за „Ал Џазиру Балкан“ Инцко 9. фебруара 2021. каже: „Евентуално одбијање Народне Скупштине Републике Српске да повуче одликовања, додијељена ратним злочинцима, могло би резултирати наметањем Закона о забрани негирања геноцида“, а затим поентира: „врло радо ћу доћи у Бањалуку и објаснити Народној скупштини РС шта је погрешно у одликовању ратних злочинаца.“ Инцкова мржња према Србима и замајавање међународне јавности откривају сву бједу лажне босанске државности и њену немоћ да формулише и реализује виталне државне интересе.

ИДЕАЛНА ЗАМЕНА ТЕЗА Јер Инцка не занима што је највећа берза у БиХ, она „Сарајевска“, у тој седмици сукоба, који је он вјешто изазвао, имала дневни промет од 150 до 13.000 евра. Још мање га интересује како отварати фабрике и запошљавати људе, како бринути о здрављу људи и ријешавати сложене социјалне и економске проблеме, како се борити за владавину закона, а против организованог криминала, тероризма, корупције, СДА…
Идеални избор међународне заједнице која је у тешку постратну ситуацију и земљу пуну политичких, историјских и културних конфликата, инсталирала свој политички Гестапо. Примитивна, колонијална бахатост манифестација је сирове силе која не познаје људска осјећања срамоте и стида. Још горе, они постају тумачи историје – живота и смрти, неба и земље.
Аргумент о умећу Валентина Инцка да наопако ишчитава стварност можда би најбоље разумели његови сународници у Аустрији, они који су покренули Први свјетски рат брутално разарајући Србију и убијајући десетине милиона невиних широм Европе. Можда у његовој бескрупулозној али енергичној борби препознају образац уз помоћ којег би Аустрија скинула бреме колективне кривице због Великог рата. Па ето имају испред човека којем то иде за руком. Високи представник, син ратне секретарице у нацистичком штабу, данас је тај који процесуира Србе. Идеална замена теза која не захтева отварање ни оних најмучнијих питања кривице и одговорности његовог народа због Адолфа Хитлера, Њемца рођеног у Аустрији. Има ли ту места за помињање колективне кривице цијелог њемачког народа будући да је Хитлер уз подршку народа, а на челу нацистичке (националсоцијалистичке радничке) партије, покренуо Други свјетски рат, директно узрокујући 80 милиона мртвих Руса, Пољака, Јевреја, Срба…?
За сада Аустрија нема овако грандиозне планове. Има их само високи представник. У тренутку када остане без тог звања, Инцко ће остати Инцко. Само то. Син ратне секретарице нацистичког штаба. Ништа више. Ништа мање. Крив.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *