Nove zvezde klasične muzike: Virtuozi V4+

Televizijska publika u Srbiji je od novembra uživala u nastupima mladih muzičkih talenata klasične muzike, prvo njih 30 iz Srbije na audiciji za takmičenje Virtuozi V4+, a zatim odabranih 20, iz pet zemalja: Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Srbije, pod sloganom Sviramo zajedničkim jezikom. Mladi ljudi, bez obzira na instrument i godine, svako na svoj način osvojio je žiri i TV publiku nastupima koji su rezultat talenta i velikog rada

Televizijski šou-program Virtuozi već šest godina postoji u Mađarskoj, da bi promovisao i popularisao klasičnu muziku među mladima. Ove godine proširen je na zemlje Višegradske grupe – Poljsku, Češku i Slovačku, kao i na Srbiju kao specijalnog gosta. RTS je organizovao izbor srpskih predstavnika – na javni poziv prijavilo se preko 60 mladih muzičara iz cele Srbije, do 18 godina, a za pevače do 20. Za odlazak u Budimpeštu izabrani su Kristina Vasić (8-godišnja saksofonistkinja iz Paraćina), Lana Zorjan (11, violinistkinja iz Novog Sada), Petra Spasojević (15, pijanistkinja iz Kuršumlije) i Vuk Vukajlović (15, gitarista iz Beograda).
Po oceni žirija u studiju u Budimpešti u finale su ušli Kristina Vasić i Vuk Vukajlović. Žiri su činile zvezde klasične muzike iz zemalja učesnica – Erika Mikloša (operska pevačica iz Mađarske), Gabrijela Bohačova (osnivač Agencije za talente Art Mjuz iz Češke), Peter Valentovič (slovački pijanista i dirigent), Alicja Vengoževska (poljska operska pevačica i direktor Varšavske kamerne opere) i Silvana Grujić (pijanistkinja i muzikolog, odgovorni urednik Muzičke redakcije RTS), dok je Nemanja Radulović odustao zbog bolesti. Pravila epidemiološkog ponašanja na ovako visokorizičnom događaju bila su stroga i besprekorna, a o njihovoj primeni starala se velika grupa zaposlenih. Voditelji su bili televizijske zvezde – Nemac veteran Tomas Gotšalk i poljska lepotica Ida Novakovska.
Pre velikog finala emitovana je revijalna emisija Masterklas, gde su članovi žirija davali savete finalistima. Na kraju je kao poseban gost nastupio pijanista Lang Lang. Superfinale u kojem je izabran po jedan pobednik iz svake zemlje emitovano je 18. decembra, a kao poseban član žirija pojavio se Plasido Domingo. Novčane nagrade sasvim solidnog nivoa obezbedila je Mađarska centralna banka, a predviđeni su i nagradni koncerti s orkestrom. Sponzor, MET grupa, posebno se bavi podrškom mladim talentima. Žiri nije imao lak zadatak, jer iako su svi bili pobednici, kako je rekao Domingo, teško je bilo izabrati između različitih instrumenata, različitih uzrasta (8–20) i različitih programa. Pobednički instrumenti su bili dve harmonike (Martin Šulc (18) iz Češke i David Sivjecki (14) iz Poljske, koji će konačno imati sredstava da kupi svoj instrument, jer je do sada svirao na školskom!, klavir (Ildiko Rožonič, 17, Mađarska), blok flauta (a ne frula, kako je RTS stalno potpisivao instrument recorder) – Ajna Maroš (13, Slovačka) i gitara – naš Vuk Vukajlović (15), kome je nagradu svečano predao Ministar spoljnih poslova Selaković. Na veliko iznenađenje otpala je violinistička zvezda Eduard Kolert, a na opštu tugu – dve najmlađe učesnice, naša Kristina Vasić (8) i poljska harfistkinja (9) Zarina Zaradna.
Takmičenje Virtuozi V4+ organizovano je u formatu sličnom Evroviziji (veoma lepo prikazane zemlje učesnice, s podacima o kompozitorima), s kadrovima iza scene i razgovorima s mladima učesnicima, da bi se klasična muzika prikazala kao nešto normalno i poželjno. Naš Vuk je pričao kako vozi skejtbord, da voli da vežba (ako je verovati), ali sluša i metal, takođe crta naučnofantastične stripove. Znači, normalan klinac koji voli gitaru. Da se nije insistiralo na prenaglašenom glamuru i ponekad zalepljenim osmesima i usiljenom humoru, bilo bi prirodnije, ali da li bi bilo televizičnije… Takmičari, navikli od malih nogu na javne nastupe, držali su se kao veliki. Ovaj prelepi optimistički muzički maraton koristio je mladim talentima da se pokažu, nekim novim klincima da se oprobaju u svetu klasične muzike, ali i televizijskoj publici koja je zaslužila odmor od teških tema i ružnih slika na malim ekranima.

Vuk Vukajlović (15), gitarista iz Beograda

SVIRAM SONATE, A OBOŽAVAM METAL

Veliko mu je zadovoljstvo da vozi skejtbord. Naglašava da za uspeh u muzici nije dovoljno da je volite i mnogo vežbate. „Morate da nađete vremena i da pročitate neku knjigu, da odgledate dobar film, ili pozorišnu predstavu. Publika oseti dok sviram i kada sam nervozan i kada se zaljubim. Drugi bi profesori verovatno branili vožnju skejtborda, ali ne i Lazar Ostojić. On je pre svega dobar čovek i pored muzike kojom se bavimo, naučio me je mnogo čemu drugome“, kaže Vuk.
Malo je nedostajalo da krene putem druge umetnosti, crtanja, koje je zavoleo kada je krenuo u školu. Ipak, ljubav prema muzici je prevagnula: „Kasnije sam crtao stripove sa mojim izmišljenim junacima, a tema je uglavnom bila naučna fantastika. Čak i danas nacrtam portret nekog od tih likova.“

Kristina Vasić (8), saksofonistkinja iz Paraćina

S NOGU OBORILA I DOMINGA

Kristina ima samo osam godina i njen omiljeni instrument je saksofon. Uspešno se nadmetala na nekoliko međunarodnih takmičenja i dokazala se na najprestižnijim takmičenjima u Srbiji, gde drži rekord – najmlađi je nagrađivani saksofonista u našoj zemlji. Najmlađa od svih bila je i na takmičenju Virtuozi V4+. Njena majka Milica Pošarac Vasić, klavirski saradnik u MŠ „Milenko Živković“ u Paraćinu, tokom trudnoće je bila muzička pratnja baš saksofonistima. Tada je Kristina prvi put „čula“ zvuk svog budućeg instrumenta, a već sa tri godine naterala je mamu da iz škole ponese veliki alt saksofon.
„Došla sam sa mamom u muzičku školu i nastavnik Toma Milosavljević mi je prvi put pokazao saksofon. Sećam se da je bio mnogo veliki i da je imao puno klapni. Iako je bio star i rđav, meni se odmah dopao. Oduševila sam se kada sam prvi put dobila ton. Muzika je moj drugi život, i kroz nju osećam veliku radost“, kaže Kristina.
U Budimpešti je izvela Milosavljevićevu obradu kompozicije Karavan: „Nastavnik mi je velika podrška. Karavan opisuje moj put od Srbije do Mađarske. Bila sam srećna što ću ići u Budimpeštu, bilo je to najlepše osećanje na svetu.“
Žirije u Beogradu i inostranstvu malena Kika zadivila je mogućnošću da svira duge tonove. Dok su se nizali komentari o njenoj nežnoj pojavi koja „oduva“ silinom kojom svira saksofon, plišana kuca Fića pratio ju je u stopu.
„Poznanstvo sa Nemanjom mi je bilo neverovatno, pogotovo što mi je dao da probam njegovu violinu. Najviše sam se zbližila sa Petrom i Vukom. Sa ostalim muzičarima mi je bilo teško da se družim zbog jezika, ali su svi bili mnogo dobri.“
Kristinin otac Boban kaže da se mnogo toga pozitivnog dešava nakon njenog nastupa u Virtuozima V4+: „Plasido Domingo joj je poslao pismo. Jedan portal je javio da im se nikada nije desio toliki broj pregleda za 24 časa na neku objavu kao što je bilo za Kiku. Iz Turističke organizacije su postavili bilbord s Kikinom slikom. Hvala im svima.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *