Улепшај лице невоље

Да ли је глобални капитализам успео у науму да особу сведе на продукт тржишта, те шта бива када једна компанија покаже да изнад профита постоји још нешто – људскост

Корпоративни капитализам по својој дефиницији успео је да из свог вокабулара готово искључи свако семантичко одређење идеја милосрђа, емпатије. Његова теологија је јасна: човек је ставка у процесу производње, промета и потрошње. У тако задатим оквирима, они на маргинама друштвеног живота каквих су пуне социјалне установе обично нису у видном пољу ни медија нити власника капитала. Обично, али не и увек. Институција волонтера ипак није изумрла категорија. О томе сведочи 550 запослених у компанији НИС који у оквиру Клуба волонтера планирају, осмишљавају и реализују многобројне волонтерске акције – од помоћи и подршке деци и омладини, социјално угроженим категоријама до заштите животне средине.

ОСМЕХ ЈЕ НАГРАДА Kлуб волонтера НИС-а током прошле године остварио је више од 1.700 сати волонтерског рада, обраћајући се онима који су најмање видљиви – најосетљивијим групама становништва, деци и омладини, уређујући просторе у дечјим болницама и пружајући подстрек свима да допринесу у заштити животне средине. Национална награда „Искорак године“ коју додељује Фонд за одговорно пословање била је очекивана. У време ванредних околности изазваних вирусом корона Клуб волонтера провео је преко 500 волонтерских сати у акцијама помоћи угроженим категоријама. Током ванредне ситуације волонтери НИС-а доносили су намирнице суграђанима чије је кретање било ограничено, израђивали су заштитне маске и визире, шетали кућне љубимце својим комшијама и пријатељима, дезинфиковали јавне површине…
Такође, караван НИС-ових волонтера ове године обишао је здравствене установе широм Србије које је НИС подржао у оквиру програма „Заједници заједно“ и заједничким снагама улепшао и оплеменио њихов простор. Током Каравана волонтери НИС-а обишли су домове здравља у 10 градова и општина. Многе ординације, чекаонице и дворишта здравствених установа добили су нови изглед. Најмлађи пацијенти су ове акције наградили оним најважнијим – осмехом.

ПОЗИВ УПУЋЕН СВИМА Поред хуманитарних акција, НИС-ови волонтери су од оснивања Kлуба волонтера иницирали и учествовали у важним еколошким акцијама попут оне на Фрушкој гори поводом Светског дана заштите животне средине, затим у акцији уређења обале Тамиша уз учешће топ-менаџмента и представника локалне власти, грађана и различитих организација, као и међународној еколошкој акцији чишћења Петроварадинске тврђаве са партнерима у Новом Саду.
На овај начин кроз корпоративне пројекте и програме ова компанија подстакла је развој емпатије код запослених, осећање припадности, узајамне одговорности и иницијативе за унапређење кључних области и питања од друштвеног значаја. У акцијама нико није изузет. Напротив. Топ-менаџмент ове компаније радо се одазива и све чешће укључује у волонтерске акције које организује Kлуб волонтера. Последња таква у низу је акција паковања и уручења „Јазаk“ воде, намењене болницама у Београду и Зрењанину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *