Госпођа министарка

Ако ће нова влада Ане Брнабић донети континуитет с претходном владом Ане Брнабић, какав континуитет заправо можемо да очекујемо?

Србија добија владу за коју је гласала (скоро) сва упркос томе што за овакву владу није гласао баш нико. То јест осим онога чији је глас одлучујући. А то ће рећи да можда и није тако лоше што јој је трајање мандата ограничио и пре него што је њен мандат формално почео да тече.

РОК ТРАЈАЊА У прошлом броју „Печата“ указали смо да се – без иједног видљивог разлога, будући да је листа владајуће Српске напредне странке на изборима 21. јуна освојила надмоћну већину гласова и 188 од 250 посланика у Скупштини Србије – читава четири месеца чекала та седница Председништва СНС-а, која је одржана напокон прошлог уторка по подне, после које ће председник странке (и Србије) Александар Вучић саопштити да ће нова премијерка Србије бити њена стара премијерка Ана Брнабић.
И да ће у њену идућу владу, за разлику од претходне, ући сви који су прескочили цензус а он је овом приликом, да би још неко успео да га прескочи, био спуштен с пет на три одсто.
И да ће мандат нове владе, уместо прописане четири године, трајати годину и по дана, односно до пролећа 2022. године када би, најавио је Вучић, ванредни парламентарни избори требало да буду одржани заједно с редовним председничким и локалним београдским изборима.
Сва је прилика, па ту ваљда и лежи објашњење овог авансног ограничавања рока трајања нове владе, да је намера да се, спајањем свих споменутих избора, покрене својеврсна ланчана реакција; да листа владајуће већине која има нешто мање шансе за убедљив успех, она за београдске изборе, гласачком инерцијом буде погурана другим двема, за председничке и парламентарне изборе, које би морале да направе исувише озбиљне грешке да би за наредних 18 месеци стекле иоле озбиљне ривале. Тим пре што је, чини се, процењено да је ово исувише кратак рок за опозицију, ко год да уопште чини ту опозицију, да се консолидује и тако некако покуша да власт доведе у питање. Што је још један од могућих разлога за иначе апсурдну одлуку да се унапред скрати мандат владе коју нико у парламенту не може да угрози.

САКУПЉАЊЕ МРВИЦА Тек, прилично се јасним чини и мотив Српске напредне странке да власт коју је суверено и убедљиво освојила подели са другима, све иако је реч о мрвицама.
Наравно да није реч о великодушности; нема тога у политици нигде у свету, па нема ни код нас. Већ је посреди прецизна а једноставна калкулација која се своди на то да неколицина, и то не нарочито битних, министарских позиција, уз нешто јавних предузећа да засладе понуду, не представљају исувише високу цену, какву СНС не може да приушти, да би заузврат потпуно елиминисао сву парламентарну опозицију. Сви су, наиме, сад постали власт. Посматрано са становишта саме власти, ретко мудар потез.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Топлица

    Све изнесено беспрекорно тачно, а опет, било би са позиције једног ПЕЧАТА неукусно и чак суицидно да продужи анализу и потражи стварне разлоге за ово стање; где, какви год да смо – нисмо напр., за издају своје свете Земље, нисмо за своју коначну пропаст, али на нашој сцени нечијим волшебним деловањем, никако нема политичке струје која би на чело оваквог расположења стала ! Окупација ! Па, можда и у овоме има зрно смисла. Да на минимуму који нам газде, ради мира, бацају испод стола, бауљамо и животињаримо до слободе !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *