VUČIĆEV PREVENTIVNI UDAR

U SUSRET VAŠINGTONSKOM DIJALOGU

Hoće li Vučića u Vašingtonu dočekati iznenađenje na koje ga upozorava njegov „politički nos“? Da li je takva ponuda uopšte postojala u planovima Bele kuće, ili je njeno najavljivanje deo psihološkog rata s kojim mi suštinski nemamo nikakve veze?

Država Izrael zbog svog geostrateškog položaja i nepostojanja onoga što se u vojničkom rečniku naziva „strateška dubina“ od svog postanka do danas bila je primorana na najveći mogući nivo obazrivosti kada je bezbednost državne teritorije i nacije u pitanju. Jedna od glavnih izraelskih taktika u ovome je upotreba preventivnog udara i preventivnog rata. Kada se pomene sintagma „preventivni udar“, danas svako ko se razume u međunarodnu politiku prvo pomisli na Izrael. Najčuveniji primer je Šestodnevni rat iz 1967. koji je Tel Aviv započeo preventivnim napadom na Egipat, Siriju, Jordan i Irak zbog straha da su se ove arapske zemlje pripremale za invaziju na Izrael, ali jevrejska država slične poteze u mnogo manjoj razmeri povlači praktično svakodnevno. Svi oni udari po Siriji o kojima smo se naslušali tokom prethodnih godina upravo su to – preventivni udari.
Sledeći ovu logiku, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je prošle nedelje da povuče visokorizičan, ali potencijalno veoma isplativ potez (što preventivni udar uvek i jeste) i zapreti da će, u slučaju da ga na predstojećim razgovorima s prištinskom stranom u Vašingtonu dočeka nekakvo iznenađenje, odbiti susret s predsednikom SAD Donaldom Trampom.

[restrict]

NEPRISTOJNA PONUDA „Očekujem zamke i iznenađenja u Vašingtonu, izviniću im se ako toga ne bude. Ako sam u pravu za iznenađenja, za zahteve koje će nam dati, ne zato što imam informacije već zato što tako osećam (…) Ali pošto mislim da znam šta može da bude sadržaj tog iznenađenja, pre će biti da ću da odbijem (sastanak s predsednikom Trampom), tako da do tog susreta neće doći“, rekao je Vučić. Iznenađenje koje Vučić pominje je nepristojna ponuda o kojoj se govori od kako se pojavila ideja razgovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Bele kuće pre nekoliko meseci, tj. mogućnost da se pored ekonomskih pitanja koja su dogovorena za agendu sastanka pojavi i nekakav „sveobuhvatni sporazum“, odnosno priznavanje secesije Kosova i Metohije koje bi srpske vlasti zavrtanjem ruke bile primorane da potpišu.
Vučićeva najava da bi, ukoliko se tako nešto desi, odbio sastanak s Trampom je, u najmanju ruku, prvoklasni preventivni udar kojim se, velika je verovatnoća, eliminiše mogućnost „iznenađenja“ u slučaju da je ono zaista bilo pripremano. Mnogo bi veći udarac na ugled i moć predsednika Trampa bila činjenica da je tamo neki Vučić, predsednik tamo neke Srbije, Sibirije ili čega već, odbio susret s njim (pod uslovom da bi ostao dosledan svojoj najavi), nego što bi postizanje bilo kakvog „istorijskog sporazuma Srbije i Kosova“ moglo da mu koristi. Tramp je uspešan poslovni čovek, a ne kockar i neko ko bezrazložno povlači rizične poteze koji bi ga mogli skupo koštati. Osim kada zaista proceni da je potencijalni dobitak mnogo veći od mogućeg gubitka, što u slučaju Kosova nikako nije slučaj. Ovde treba dodati da Vučića niko nije pritiskao da izađe u javnost s takvom izjavom, da je to mogao glatko da prećuti, ali činjenica da je izrekao to što jeste govori da tako zaista namerava da postupi. Baš kao što bi Tramp odbijanjem susreta mnogo više izgubio, nego što bi dobio „osvajanjem“ sporazuma, i Vučić posle ove izjave, ako je prekrši, rizikuje da izgubi mnogo više nego što je dobio izgovaranjem tih reči.
Postoji, naravno, i mogućnost da je Vučić, prevaljujući preko jezika „pre će biti da ću da odbijem“ i „tako da do tog susreta neće doći“, igrao na „sigurnu kartu“, jer je znao da takve ponude od Trampa neće biti, ali to ni na koji način ne umanjuje značaj tih reči, jer ni kod preventivnog udara nikada ne postoji stopostotna mogućnost da će do neprijateljskog napada doći, a on, opet, postiže svoj efekat.
Ne verujemo, a to smo već pisali, da Trampova administracija sada uopšte ima ideju da tokom sastanka u Beloj kući Srbiju dovede pred „svršen čin“ i preda joj ultimativni zahtev da potpiše nekakvo „konačno rešenje“. Naznake da bi se tako nešto moglo desiti ne dolaze iz Bele kuće nego iz kuhinje „duboke države“ i isključivo od neprijatelja Donalda Trampa i njegove administracije. Najočigledniji motiv za tako nešto je obesmišljavanje svakog drugog sporazuma osim onog o srpskom priznavanju kosovske secesije i sprečavanje Trampa da na tome osvoji još neki poen na spoljnopolitičkom planu, koliko god ovaj u očima najvećeg dela američkog biračkog tela bio beznačajan. Neuporedivo beznačajniji od onog postignutog sporazumom Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela koji ne donosi poene samo u elitnim krugovima američke jevrejske zajednice na koju se Tramp umnogome oslanja nego i među običnim biračima evangelističke veroispovesti koji Izrael iz verskih razloga smatraju „Božjim proviđenjem“ kojem je Amerika dužna da pomogne kako zna i ume.
Treba dodati da je Trampova administracija kada je Kosovo i Metohija u pitanju već osvojila neki poen, makar sa zapadnjačkog gledišta, jer da nije bilo nje i njenog odlučnog rada na ukidanju prištinskih taksi na robu iz Srbije – tokom kojeg je, ne zaboravimo, Vašington oborio dve „kosovske vlade“ – ne bi bilo ni predstojećeg sastanka u Beloj kući, ni nastavka dijaloga u Briselu. S druge strane, EU i, pre svih, Nemačka su nemo i nemoćno posmatrale poteze Prištine (Brisel), ali ih i neskriveno podržavale (Berlin).

SUZE SERVEROVE Da na Zapadu postoji sve izraženija svest o tome da je manevarski prostor za primoravanje Srbije na njoj zaista nedopustive ustupke u vezi s Kosovom potvrđuje tekst čuvenog antisrpskog lobiste, rado viđenog analitičara na beogradskim i luksemburškim „nezavisnim“ medijima Danijela Servera u kojem on Vučića kritikuje zbog stvari zbog kojih bi ga 85 posto Srba pohvalilo. Pod naslovom „Čemu tolika nevoljnost, Aleksandre, čemu?“, iz kojeg samo što se suze ne cede, Server piše da se „Vučić sve više okreće Istoku i razočarava one što su mislili da on može biti srpski nacionalista sa dovoljno kredibiliteta sa te strane političkog spektra da povuče definitivni potez ka Zapadu“, čitaj prizna secesiju, i dodaje da „postoji mnogo dobrih razloga za Vučića da radi to što radi, i malo onih koji bi ga naveli na drugačiji stav“.
U jednom drugom tekstu Server realistično predviđa da se od razgovora u Vašingtonu ne može očekivati ozbiljniji proboj, osim na ekonomskom planu. „Sumnjam da može doći do sporazuma u odnosu na veća politička pitanja koja se tiču normalizacije odnosa, pošto Beograd deluje nespremno da prizna Kosovo kao suvereno i nezavisno, a Priština ne može prihvatiti ništa manje.“
I specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak predviđa da je ekonomska saradnja jedino o čemu bi u Vašingtonu moglo da se razgovara. „Nismo konsultovani oko datuma niti oko sadržaja sastanka, već smo samo informisani da će se sastanak održati i da će biti strogo ekonomske prirode. To neće biti deo procesa već samo sastanak i nemam razloga da sumnjam u to“, rekao je on na 15. Bledskom strateškom forumu u Sloveniji. Ovo je u skladu sa opštim stavom EU koja nipošto ne želi da Vašingtonu (makar ne pod vođstvom Donalda Trampa) prepusti pobedu kakvu bi predstavljalo postizanje konačnog sporazuma, a dokle su ove sile spremne da idu u tome govori i objavljivanje predloga optužnice protiv Hašima Tačija pred prethodni nesuđeni sastanak u Vašingtonu s kraja juna.
Lajčak je na Bledu rekao i nešto što bi moglo značiti višestranu promenu dosadašnjeg kursa EU u odnosu na pitanje Kosova i Metohije. „Imamo crvene linije. Nije u redu reći da šta god dve strane dogovore, nama je to u redu, jer moj mandat kaže da ugao koji treba da postignem u procesu je da normalizacija odnosa bude u skladu sa međunarodnim pravom, da bude prihvatljiva članicama EU i da bi trebalo da smiri situaciju u regionu“, rekao je on. Normalizacija odnosa treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom? Znači u skladu sa Poveljom UN, Helsinškom poveljom i Rezolucijom 1244? Evropska unija se u dijalogu koji joj je slabošću vlasti u Beogradu poveren na vođenje 2010. godine nije tako ponašala, iako je na površini glumila nekakvu „statusnu neutralnost“. Novost, a u stvari prava „starost“ je i to da EU u vezi s Kosovom i Metohijom ima neke svoje „crvene linije“, odnosno da joj ne bi u svakom slučaju bilo prihvatljivo ono što bi se, eventualno, Srbi i Albanci dogovorili, nego dogovor mora da bude i u interesu EU. Lepo bi bilo kada bi Lajčakove rečenice, iako tako zvuče, imale isto značenje kao kada ih izgovaraju i ruski ili neki drugi državnici. Rusko i evropsko insistiranje na tome da svaki dogovor mora biti u skladu s međunarodnim pravom (pa samim tim i sa Rezolucijom 1244) nikako nije isto, iako bi moralo da bude. A i kako svako drugo rešenje, osim očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, može „smiriti situaciju u regionu“? Priznanje secesije samo bi još podgrejalo već zažarene aspiracije Albanaca ka teritoriji drugih zemalja – Makedonije, Crne Gore, pa i Grčke.

[/restrict]

7 komentara

  1. Unutrašnji dijalog o Kosovu (glas naroda)

    (Vučićev preventivni udar) Vrlo zanimljiv i aktuelan članak.

    Izraelska vojna strategija – preventivni udar i prventivni rat, vreme je pokazalo, je najdelotvornija vojna politika za odbranu i bezbednost od spoljnog neprijatelja. Vučićev preventivni udar taktički je verbalnog-političkog karaktera, sa privilegovanom pozicijom kod medjunarodnih političkih predstavnika da govori jedno, a ispadne drukčije (na primer politika o Kosovu – Briselski sporazum, kojim je Kosovo dobilo sve državne atribute – zašto su ga Dačić i Vučić unapred potpisali).
    Srbija je imala više propuštenih šansi za “preventivni udar”, ali je šanse propustila, nije imala plan-viziju.
    PREVENTIVNI UDAR strateški ima isti cilj kao i strategija “Trojanskog konja” koja je poznata u istoriji, izvojevala fascinantnu vojnu pobedu. Ja sam zamišljao (da sam bio na poziciji visokog političara – predložio bih: …) da Srbija primeni taktiku preventivnog udara u vidu TAJNOG PLANA za Kosovo za vreme proslave šestogodišnje kosovske bitke na Gazimestanu: Da je S. M. napravio “tajni plan” za povratak stotine hiljada proteranih Srba na Kosovu u mirnodopsko doba – šest meseci pre proslave kosovske bitke: Da je stvorio srpsko jedinstvo (odredjen broj Srba iz Srbije za povratak na Kosovo u dogovoru sa kosmetskim Srbima: obezbedio lokacije i srpske kuće u koje će smestiti tajno povratnike i Srbe dobrovoljce: Da ih tajno naoruža i kosmetske srbe (u strogoj tajnosti): Pojača srpsku miliciju na terenu (srpski vojni kadrovi u pripravnosti): I kada dodje dan proslave 600-godišnjice kosovske bitke – da da predlog-apel Srbima koji su pod pritiskom albanskog separatističkog šovinizma proterani sa Kosova – da se vrate na Kosmet: Prva tačka, – da se vrate na Kosovu: Druga tačka – da niko ne sme od Srba da se svadja i ulazi u konflikt sa Albancima-Šiptarima: Verujem da u tom momentu, po tajnom pripremljenom planu – pedeset-sto hiljada bi se vratilo na Kosovu: Ako Albanci udare na Srbe biće spremno dočekani i odbijeni, bio bi to (gradjanski) sukob niskog intenziteta ali bi cilj bio ostvaren: POVRATAK i očuvanje Srba i srpskog KiM!!!…

  2. Završila se i ova „drama“. Ne znam koliko bi trebalo sve ovo ozbiljno shvatiti. Tramp je dobio poen (koliko velik pitanje je) na spoljnopolitičkom planu za izbore. Na birače u SAD će presudno (pozitivno) uticati snimak sa potpisivanja, gde Tramp vodi glavnu reč, a što se tiče suštine, biračima ionako ništa nije jasno (kao i mnogo toga u savremenom svetu). Što se nas tiče trebalo bi da, valjda, shvatimo da su se SAD „poigrale“ sa ekonomskom sadržinom odnosa Beograda i Prištine, a da je EU “ostavila” vruć krompir, tj. statusno pitanje. Pri tome ne bi trebalo izgubiti iz vida da je Grenel rekao da ne isključuje da se u narednom periodu mogu aktivirati i druge teme, ne samo ekonomska pitanja. Moguće je da se te „druge teme“ aktiviraju kada Srbija „dobro zagrize“ ove ekonomske (ako ih uopšte bude). U tom slučaju nema više „šahovskih minijatura“. Što se albanske strane tiče, ona je dosledna sebi – igra kako joj se kaže.

  3. Unutrašnji dijalog o Kosovu (glas naroda)

    (nastavak)

    IZRAEL živi u okruženje koje je do skoro negiralo postojanje izraelske države, smatralo je okupatorskom koju treba uništiti. Na toj osnovi Izrael je morao da primeni preventivnu politiku sa preventivnim udarima kao najbolju opciju. Da je vodio politiku bratstva i jedinstva, zajedništva… po principu političkog slepila, Izrael bi prošao kao Srbi na svojoj teritoriji Kosovu i Metohiji (da im se otme teritorija). Što se tiće Vučićevog “preventivnog udara” – prihvaćen je ko slogan ali ne može se nikako porediti sa Izraelskom preventivnom politikom, imajući u obzir da Srbija 50 godina nije znala-mogla da zaustavi “iseljavanje” hrišćanskih pravoslavnih Srba pod pritiskom albanskog-šiptarskkog separatističkog šovinizma, a kamoli danas kada je Srbija Briselskim sporazumom dala Kosovu sve državne atibute, još samo da pronadju kompromis o normalizaciji da se Kosovo država učlani u UN. Zašto Vučić 2013 god, nije PREVENTIVNOM POLITIKOM odbacio Briselski sporazum koji očigledno Kosovu odredjuje status albanske države, ali se to tumači drukčije dok se ne pronadje kompromis o normalizaciji za članstvo u UN?…

  4. Prevemtiivni udar je samo koska za Srbe,da ne kazem koje srbe.TO je igra reci koja bi trebala da proguta sve gorxcine koje sam bar ja licno doziveo.Dobro je sto se dogovaraju ekonomska pitanja zivot mora teci i treba da tece dalje.Dakle ja pozdravljam relaksaciju ekonomskih odnosa iako ja od tioga nemam ama bnas nista.Imam dodatni namet za pruge i puteve koje Srbiji ama ic netrebaju.Sta jos imam.Imam sramotu zbog onog bilateralnog susreta,kako veli vuucic.Ja u mom veku ne videh ni jednog Predsednika koji dozvoli da ga slikaju u onakvoj poziciji.Kao optuzenika ili djaka prvaka .Necuveno.Naravno to su svi videli pa i Rusi.Svaki komentar je bio umesan nevidim potyrreebu za izvinjenjiioma.Sta smo jos dobili.POkvarene odnose sa ovo malo prijatelja u svetu.Sa izraelom(un tu igru nikako nismo snmeli uci) sa Palestincima,sa Rusima sa Belorusima verovatno i sa jos nekim.Mene kao Srbina je Sramota sta ili na sta smo mi sve pristali a sto cemo tek saznati.Naravno da moramo gledati svoje interese ali ovakva politika je ,bar vza mene NEVIDJENA.Sramota me je sta rade u moje ime.I ko im je dao mandat da se ovako igraju sa Srbima.Ovo je naj blaza varijanta onog sta ja vidim.

  5. Bicu kratak, usrali smo kraci.

    – Okrenuli smo ledja Kini i rizikujemo da ispadnemo iz 16+1 projekta i puta svile,
    – okrenuli smo ledja Rusiji i pozicionirali se neprijateljski prema ruskoj drzavi, rizikujemo da nas zaobidje Turski tok,
    – milijardu muslimana ostre nozeve da pokolju i ovo malo Srba sto je ostalo ali to je nasa krivica,
    – napravili smo jos jedan korak ka potpunom gubljenju kosova.

    • Ako je ovo Vucicev “manevar” OK ali ako je mislio ozbiljno onda smo [srbi] naj@#e#$%li Licno mislim da je Vucic fasciniran ” svojom” vaznoscu-Predsednik Srbije-
      Amerikanci [upravljaci] LAZU, dakle ne postuju medjunarodne [potpisane ] ugovore. Dakle sve potpisane stvari i obecanja mozemo eskivirati / oni [USA] ne postuju ugovor sa Iranom ,Ugovor o ogranicavanju nuk.raketa sa Rusima,pokusavaju da razruse UN [izlaze iz medjunarodnih organizacija] ne postuju UN, Dejtonski ugovor je ista prica ,mnogo je tih primjera. Albanci su u teskim polozaju ako USA pocne postovati upotpisano….Nema Otimanja,pogroma, sile ,…..Licno mislim da ce medju Sipcima prevladati struja koja ne postuje potpisano-bolje za Srbe….

  6. Nastavak: ne mogu da vjerujem da je Vucic fasciniran Trampovom Satrologijom /Dao mi kljuc od bele kuce,reko’ udji kad hoces, dao penkala ….pa on je SHOWMAN… To je poznato / ja ga se sjecam jos iz 80-tih i 90-tih…Ako Vucic “glumi” da je “Santav” onda OK ali ako ne glumi……
    posebna su prica vjerovatno tajne klauzule…..To je vazno…Da li Vucic igra po semi koju je trasiro Tito “lijevo kao i desno” cik-cak…….??????
    A mozda je Tramp okreno List: posto nemoze nista Silom onda pokusava Milom” Ekonomska pomoc ekonomija itd…..
    Stara Indijska poslovica: ” Bez obzira da li slonovi vode ljubav ili se tuku —STRADA TRAVA” [USA, Kina, Rusija]
    Prevedeno na Srpski Mi cemo naj@#e*&ba.#@t…i !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *