Duh kulture i svetla srpske prestonice

Srpska prestonica domaćin izložbe ,,Kraljevi i svetitelji srpski“

Kivot Stefana Dečanskog u Istorijskom muzeju

Izložba „Kraljevi i svetitelji srpski“ autorke Vanje Vuksan biće otvorena do 20. novembra, a posetioci mogu da vide brojne dragocenosti koje svedoče o najznačajnijoj srpskoj srednjovekovnoj dinastiji Nemanjić i epohi koja joj je prethodila

foto: www.decani.org

U okviru izložbe „Kraljevi i svetitelji srpski“ u Istorijskom muzeju Srbije do kraja avgusta posetioci mogu da vide kivot kralja Stefana Dečanskog, koji se iznosi pred javnost samo u posebnim prilikama. Takođe, publici je omogućeno da se upozna i s rukopisima od izuzetnog značaja, poput Sintagme Matije Vlastara iz Zete, iz sredine 15. veka, i Žitija Stefana Dečanskog sa službom Stefanu Dečanskom od Grigorija Camblaka iz 16. veka.
Izložena je i Dečanska hrisovulja, a do kraja avgusta izložene su i starostavne knjige iz 15. i 16. veka, objašnjava Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.
Izložba „Kraljevi i svetitelji srpski“ autorke Vanje Vuksan biće otvorena do 20. novembra, a posetioci mogu da vide brojne dragocenosti koje svedoče o najznačajnijoj srpskoj srednjovekovnoj dinastiji Nemanjić i epohi koja joj je prethodila.

foto: www.decani.org

Među najvrednijim predmetima je pečatnjak kneza Strojimira, vladara prednemanjićke epohe, deo kamenog trona cara Dušana iz manastira Studenica, parapetna ploča iz Deževe, deo zbirke Muzeja „Ras“ u Novom Pazaru, prva Dečanska hrisovulja, osnivačka povelja manastira Dečani iz 1330, koja se čuva u Arhivu Srbije i mnogi drugi važni predmeti.
Postavka je nesvakidašnja prilika da se vide ne samo nakit, vladarski novac i oružje već i rukopisne knjige. Dragocenosti su pripadale vladarima iz dinastije Nemanjića koja je Srbijom stolovala više od dve stotine godina.
Izložba je podeljena u dvanaest celina, u kojima su prikazani srpski vladari, neke karakteristike i zajedničke odlike, na primer poput imena Stefan i Uroš. Pored toga, izložba „Kraljevi i svetitelji srpski“ obuhvata prikaze izgleda dvorova, vladara kao ratnika njihove loze, Srpsku pravoslavnu crkvu, te veze Nemanjića sa crkvom.
Kivot kralja Stefana Dečanskog, koji se iznosi samo u posebnim prilikama, biće vraćen s rukopisnim knjigama među kojima je i Žitije Stefana Dečanskog, matičnoj instituciji – Muzeju Srpske pravoslavne crkve.
Iz muzeja podsećaju da je merama zdravstvene preventive predviđen ograničen broj posetilaca i obavezno korišćenje zaštitne maske, uz održavanje fizičke distance.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Jedan komentar

  1. Vi ste još i bili “uviđavni” pa ste tekst stavili na jednu od poslednjih stranica. Naša vlast je “srpsku istoriju” stavila na poslednju stanu ili je stavila “van korica”. Kada čitalac “Pečat”-a danas vidi gde se nalazi manastir Dečani, ne može a da mu ne pripadne doza muke. Valjda će Bog i to jednoga dana vratiti tamo gde pripada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *