Белка и Стрелка враћају живот на Земљу

Онај ко први има вакцину, први ће ући и преузети највећи део тржишта које се процењује на стотине милијарди долара, зато западни конкуренти не могу да буду срећни због успеха руског производа

Као што се претпостављало још од априла, након што је Русија прва изоловала геном вируса корона, највећа земља света прва је и регистровала вакцину против ове инфекције. То је 11. августа саопштио руски председник Владимир Путин, а ових дана се очекује и објављивање званичних извештаја клиничких истраживања. Како се показало, руски стручњаци од почетка су били „на правом трагу“ и нису пропустили прилику да, у критичним околностима за човечанство, демонстрирају највише способности руске науке и медицине у 21. веку. Након Русије, и Кина је пријавила да је регистровала вакцину против ковида. Процењује се да научници данас у свету истражују чак 140 пројеката вакцине. Осим Кине, истражују САД, Јапан, Велика Британија, Француска и други. Руси су, ипак, већ прошли кроз циљ и нови препарат назвали „Спутњик 5“. То је, пре свега, аналогија с првим у свету вештачким земљиним сателитом „Спутњик 1“, лансираним 4. октобра 1957. године, чиме је Русија, односно СССР постала прва космичка држава.

[restrict]

И Бил Гејтс скептичан према „Спутњику 5“

Директор института „Гамалеи“ Александар Гинцбург истакао је да ће до краја године Русија бити потпуно снабдевена вакцином. Руски стручњак је објаснио и негативне реакције других држава на појаву њиховог препарата. „Размислите, ако због руске вакцине конкретни људи, конкретне фирме губе милијарде долара, какву бисте ви реакцију желели да видите? Мени се чини да је то потпуно нормална реакција. То је као штап који сте гурнули у мравињак“, објаснио је Гинцбург. Један од оних који не верује у руску вакцину је и амерички милијардер Бил Гејтс, можда зато што је и сам уложио преко 350 милиона долара у сопствени пројекат цепива. „Прва вакцина неће бити идеална са тачке гледишта ефикасности против болести и преноса заразе. Она не може бити дуготрајна и највише ће се користити у богатим земљама као привремена мера“, оценио је оснивач „Мајкрософта“.

ВЕЛИКИ ПРОДОР РУСКЕ МЕДИЦИНЕ Ако се погледа пажљивије, много је јаснија аналогија с космичким апаратом „Спутњик 5“, лансираним 19. августа 1960. године – пре тачно шест деценија – а који се безбедно приземљио на Земљу следећег дана, 20. августа. Сви претходни „Спутњици“ или су били без живих бића у себи, или су имали хаварије, па су пси и друге животиње унутар њих страдали. „Спутњик 5“ био је први који је донео – вратио – живот назад на Земљу. Његове путнице биле су чувени пси космонаути Белка и Стрелка, које су провеле 25 часова у свемиру и за то време 17 пута облетеле планету. Неколико месеци касније Стрелка је донела на свет шесторо штенаца и једног од њих је Никита Хрушчов послао на поклон Керолајн Кенеди, ћерци Џона Кенедија.
И ова вакцина требало би да „врати живот“ Земљи, имајући у виду да су се срушиле светске економије и да је живот стао због пандемије. На сличан начин као што је Москва пре осам деценија ослобађала свет од пошасти нацизма и била прва која је освојила Берлин, срце Хитлерове ратне машине, тако је и сада Русија прва која може да ослободи свет од болести која држи у оковима човечанство. То је резултат рада експертских тимова Министарства одбране РФ и Научноистраживачког центра експерименталне медицине „Гамалеи“. Вест о великом продору руске медицине први је потврдио председник Путин, на састанку са члановима владе, а препарат се званично зове „Гам-ковид-вак“. „Треба да будемо захвални онима који су направили тај први корак, веома важан за нашу земљу и уопште за цео свет“, нагласио је Путин. „Спутњик 5“ прошао је провере и показало се да ефикасно делује и ствара стабилан имунитет против ковида 19. Вакцину Русија већ производи на два места: у самом институту „Гамалеи“ и у компанији „Бинофарм“.
Према речима Владимира Чирахова, председника руске Акционарске финансијске корпорације „Система“ у чијем саставу послује и „Бинофарм“, у овом тренутку производни капацитети за нову вакцину износе око милион и по доза годишње. Како се наводи, прве количине већ су спремне за испоруку руским регионима, али ће приоритете у дистрибуцији одредити држава. Први ће је добити медицинари, односно људи свакодневно изложени инфекцији и под највећим ризиком. Масовна производња планирана је да отпочне до краја 2020. године. Вакцина ће у Русији бити бесплатна и неће бити обавезна. Владимир Путин је рекао да је једна од његових ћерки примила нову вакцину, у две дозе. „Мислим да је у том смислу она учествовала у експерименту. После прве вакцине имала је температуру 38, следећег дана 37 и нешто, и то је то. После друге вакцине такође јој је порасла мало температура, али је потом прошла. Осећа се добро и има висок ниво антитела“, нагласио је Путин.
Многи се питају, па чак и са скепсом посматрају достигнућа руске медицине, тврдећи да, наводно, Москва није у стању да произведе тако напредан препарат. А ако и јесте, онда не тако брзо – а као доказ истичу то што западним фармацеутским компанијама то још није пошло за руком. Они пренебрегавају искуства руске војне медицине, као и центра „Гамалеи“, где је својевремено била развијена и вакцина против опасног вируса еболе, који је у то време косио по Африци. Управо ова искуства омогућила су да се до вакцине против короне стигне пре других. Стотине војника, добровољаца, пристали су да на њима буде тестиран нови препарат и то је помогло да све иде много брже. Лаички гледано, Москва је искористила технологију за вакцину против еболе и само је модификовала препарат.

ДОБИТАК ЗА ЧОВЕЧАНСТВО Сви тестирани добровољци створили су висок ниво антитела и ни код кога нису примећене озбиљне компликације, саопштио је министар здравља Михаил Мурашко. Откривено је да ће се вакцинација спроводити у две етапе, најпре првом компонентом, а након три недеље другом. То су, заправо, те две вакцине које је примила Путинова ћерка. С првом дозом у тело се убризгава нуклеинска киселина која садржи ген, кодирану беланчевину, која одређује структуру короне, чиме почиње израда антитела у организму. После три недеље уносе се супстанце за повећавање количине антитела и размножавање меморијских ћелија које морају, чак и након годину дана, да препознају вирус и веома брзо произведу неопходну количину заштитних антитела.
Очекује се да трајање имунитета вакцине буде две године, а почетком 2021. требало би да буде широко доступна за грађанство. За „Спутњик 5“ заинтересовано је око 20 држава: земље ЗНД-а, Европе, Блиског истока и Јужне Америке. Затражено је већ више од милијарду доза. Цена две дозе вакцине на тржишту биће 10 долара. То значи да су већ обезбеђене наруџбине у износу преко десет милијарди долара, што сведочи о каквом бизнису је реч и зашто је толико важно ко ће први произвести цепиво. Руски званичници напомињу да ће најпре бити покривене домаће потребе, док ће за иностране купце бити покренути нови производни капацитети када прођу тестирања у тим земљама. Трећа фаза испитивања почеће истовремено у Русији, УАЕ, Саудијској Арабији, Филипинима и, вероватно, у Бразилу, где и Американци масовно испитују своје пројекте вакцине против ковида.
Из Светске здравствене организације поручују да прате ситуацију с руском вакцином и у наредном периоду планирају да изврше процену да ли одговара међународним стандардима. „СЗО поздравља сва достигнућа у области истраживања и израде вакцине против ковида 19 и позива на брзи, праведни и равноправни приступ свим таквим вакцинама у целом свету“, наводи се у саопштењу светске организације. Међународно „одсуство ентузијазма“ за нови руски производ може бити изазвано тиме што вакцина још није ушла у масовно тестирање и производњу, али многи верују да је реч о томе да онај ко први има вакцину – моћи ће да има и највећи део тржишта овог изузетно важног и траженог производа. А реч је о колачу „тешком“ десетине, па и стотине милијарди долара. Зато конкуренти, а они су углавном са Запада, не могу да буду срећни због успеха руског производа. За човечанство у целини – то је несумњиво велики добитак.

Вакцина из „Вектора“ спремна у новембру

Осим Министарства одбране и центра „Гамалеи“ који праве „Спутњик 5“, у Русији се ради и на још неколико других пројеката вакцина против ковида у водећим научним установама, као што су Државни научни центар за вирусологију и биотехнологију „Вектор“ из Новосибирска и Научноистраживачки институт за вакцине и серуме из Санкт Петербурга. Како тврде у Русији, ови институти такође иду испред западних конкурената. Центар „Вектор“ је, рецимо, завршио прву фазу испитивања за чак три вакцине против ковида, сада се приступило њиховом тестирању на људима и процењује се да ће препарат бити спреман у новембру. То практично значи да ће Русија, ако се ови експерименти покажу успешним, имати више производа који конкуришу западним компанијама. Ако је цена нафте у последње време пала, цене и потражња за вакцинама вртоглаво расту.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *