DUH KULTURE I SVETLA SRPSKE PRESTONICA

Zbog virusa korona odloženo slanje spomenika iz Rusije

Stefan Nemanja stiže kasnije

Konvoj od sedam šlepera, spomenik i ekipa, koja treba da ga montira, još nije krenuo ka Srbiji

foto: Skupština grada Beograda

Prvobitni plan postavljanja impozantnog spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu i to za Vidovdan promenjen je usled ograničenja koje je pandemija korone nametnula. Rusi su u predviđenom roku završili izradu spomenika, međutim, njegovo slanje iz Rusije, prema rečima Marka Stojčića, odloženo je usled virusa korona i problema sa zatvaranjem nekoliko graničnih prelaza koje bi trebalo da pređe konvoj sa spomenikom.

foto: Skupština grada Beograda

Prema rečima gradskog urbaniste, planirano je da spomenik bude postavljen na Savski trg na Vidovdan, ali su i spomenik i ekipa, koja treba da ga montira, i dalje u Rusiji.
„Imajući u vidu aktuelno stanje sa virusom korona, konvoj od sedam šlepera još nije krenuo. Montaža spomenika će trajati oko mesec dana, a nakon toga će uslediti popločavanje i uređenje dela od spomenika do Karađorđeve ulice, gde će biti koridor za prolazak kamiona. Nakon dolaska spomenika radovi će trajati još skoro devet nedelja“, naveo je Stojčić i istakao da to dodatno neće pomeriti završetak radova koji se očekuje za kraj jeseni.
Radovi stoje dok ne stigne spomenik, a nakon toga u planu je popločavanje platoa ispred zgrade Stare železničke stanice, kao i ozelenjavanje prostora.
Deo ozelenjavanja koji je planom predviđen je urađen, a ostatak koji će obuhvatiti polovinu trga naknado će se raditi. Preciznije, polovina trga će biti popločana, a druga polovina ozelenjena sadnicama, uz napomenu da ovo neće biti park, već trg, i to najveći trg u našoj prestonici. Biće zasađeno oko 300 različitih visokih sadnica sa dosta travnatih površina kako bi se poboljšao kvalitet vazduha i obezbedila mesta s hladovinom – zaključio je glavni urbanista.

Simo Matavulj
IZ BEOGRADSKOG ŽIVOTA
„Portalibris“

U pripovetkama „Iz beogradskog života“ Simo Matavulj slika Beograd koji mu je otvorio oči za sve negativne pojave koje se u našem glavnom gradu dešavaju. Posebnu pažnju usmerava na to da nam dočara svet koji je u nastajanju, a priče o Beogradu su važnije od samog Beograda u pričama. Predočava nam sliku tadašnjeg građanskog staleža, krizu u buržoaskim brakovima, ujedno dajući i osudu takvom mračnom društvu i životu. Ima u beogradskim pripovetkama i pozitivnih junaka, a pojedini među njima su neumorni u traženju spasa iz bezizlaznosti.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *