ДУХ КУЛТУРЕ И СВЕТЛА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦА

Због вируса корона одложено слање споменика из Русије

Стефан Немања стиже касније

Конвој од седам шлепера, споменик и екипа, која треба да га монтира, још није кренуо ка Србији

фото: Скупштина града Београда

Првобитни план постављања импозантног споменика Стефану Немањи на Савском тргу у Београду и то за Видовдан промењен је услед ограничења које је пандемија короне наметнула. Руси су у предвиђеном року завршили израду споменика, међутим, његово слање из Русије, према речима Марка Стојчића, одложено је услед вируса корона и проблема са затварањем неколико граничних прелаза које би требало да пређе конвој са спомеником.

фото: Скупштина града Београда

Према речима градског урбанисте, планирано је да споменик буде постављен на Савски трг на Видoвдан, али су и споменик и екипа, која треба да га монтира, и даље у Русији.
„Имајући у виду актуелно стање са вирусом корона, конвој од седам шлепера још није кренуо. Монтажа споменика ће трајати око месец дана, а након тога ће уследити поплочавање и уређење дела од споменика до Карађорђеве улице, где ће бити коридор за пролазак камиона. Након доласка споменика радови ће трајати још скоро девет недеља“, навео је Стојчић и истакао да то додатно неће померити завршетак радова који се очекује за крај јесени.
Радови стоје док не стигне споменик, а након тога у плану је поплочавање платоа испред зграде Старе железничке станице, као и озелењавање простора.
Део озелењавања који је планом предвиђен је урађен, а остатак који ће обухватити половину трга накнадо ће се радити. Прецизније, половина трга ће бити поплочана, а друга половина озелењена садницама, уз напомену да ово неће бити парк, већ трг, и то највећи трг у нашој престоници. Биће засађено око 300 различитих високих садница са доста травнатих површина како би се побољшао квалитет ваздуха и обезбедила места с хладовином – закључио је главни урбаниста.

Симо Матавуљ
ИЗ БЕОГРАДСКОГ ЖИВОТА
„Порталибрис“

У приповеткама „Из београдског живота“ Симо Матавуљ слика Београд који му је отворио очи за све негативне појаве које се у нашем главном граду дешавају. Посебну пажњу усмерава на то да нам дочара свет који је у настајању, а приче о Београду су важније од самог Београда у причама. Предочава нам слику тадашњег грађанског сталежа, кризу у буржоаским браковима, уједно дајући и осуду таквом мрачном друштву и животу. Има у београдским приповеткама и позитивних јунака, а поједини међу њима су неуморни у тражењу спаса из безизлазности.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *