Лопта у америчком дворишту

Пекинг: Закон САД о Тибету крши међународно право

Обраћајући се новинарима, портпаролка кинеског министарства спољних послова Хуа Чуењинг употребила је кинески назив за Тибет – Сицанг, шаљући јасну поруку Вашингтону да је посреди искључиво кинеско унутрашње питање

Представнички дом Конгреса Сједињених Америчких Држава усвојио је крајем прошлог месеца Закон о политици подршке Тибету, представљен септембра прошле године, а који предвиђа могућност увођења низа непријатних мера и санкција Кини уколико Пекинг не буде испунио америчке услове који се тичу поменутог кинеског аутономног региона. Закон о политици подршке Тибету представља систем мера против кинеских званичника за које Вашингтон процени да се не понашају у складу са очекивањима, односно да се мешају у питање наслеђа далај-ламе. Закон предвиђа и забрану отварања нових кинеских конзулата у САД све док Пекинг не омогући Вашингтону отварање дипломатског представништва у Ласи, главном граду Тибета.
Предлог Закона о политици подршке Тибету у Представничком дому америчког Конгреса представио је конгресмен Џејмс Мекговерн, иначе демократа из Масачусетса, септембра прошле године у координацији с нама нешто боље познатим републиканцем с Флориде сенатором Марком Рубиом, који штафетну палицу овог закона треба да преузме у Сенату. Њихов закон следи и разрађује одредбе америчког Закона о реципрочном приступу Тибету из децембра 2018. и Закона о политици према Тибету из 2002. године. Образлажући предлог закона, Мекговерн је употребио стандардни арсенал америчких „аргумената“ у оваквим приликама који је српској јавности одлично познат. Рекао је да се стање људских права на Тибету погоршало последњих година. Пекингу је замерио употребу нових технологија за надзор и одбијање Кинеза да поново покрену дијалог с представницима далај-ламе. Све то Мекговерн је изрекао заклањајући се иза флоскуле да подржава позитиван и продуктиван однос САД и Кине, али да кинеска страна при томе треба да „поштује људска права“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.