Izviiskra Njegoševa Đorđu Sladoju

Đorđo Sladoje ovogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade Izviiskra Njegoševa, saopšteno je na svečanosti u Kripti Hrama Svetog Save.
Pesnik iz Hercegovine nagrađen je za celokupno pesničko delo, a povodom knjige Zanatski dom od strane stručnog žirija koga čine – dr Jovan Delić, predsednik, Milutin Mićović, Dragan Hamović, Ranko Popović i Dragan Stanić.
Nagrada Izviiskra Njegoševa dodeljuje se bijenalno i to za najbolju knjigu, sabrana ili odabrana dela, ili celokupno delo objavljeno na srpskom jeziku. Žiri je u svojoj odluci istakao: „Poezija Đorđa Sladoja ne prikriva ni svoje pretke ni savremene srodnike, a opet je svojstvena sebi, ispoveda svoju življenu malu čovečansku istoriju, kao česticu velike priče o čoveku uopšte.“
U obraćanju prisutnima književnik Đorđo Sladoje zahvalio je na priznanju i istakao: „Još umem da se obradujem i tzv. malim stvarima, pa kako se ne bih obradovao nagradi koja nosi ime najvećeg srpskog pesnika. Ali tu mi je radost umnogome pomutilo sve to što se, naročito ovih dana, dešava srpskom narodu u Crnoj Gori. Taj narod je pred očima i kamerama tzv. civilizovanog sveta najpre odstranjen iz ustava i zakona, iz istorije i kulture, iz jezika i pisma, iz udžbenika i lektire, iz Gorskog vijenca, zajedno s prahom oca Srbije, a ovih dana izbačen je naglavačke iz Crkve, iz kuće Božije – direktno na ulicu, gde se takođe ne bi smeo predugo zadržavati. Dičiti se Njegoševom nagradom, a prećutati stradanje njegovog naroda, bilo bi nepristojno, pa i nečasno, makar ovo što ću reći zvučalo i kao dnevnopolitički komentar, ali to ne može biti, jer ni problem, nažalost, nije dnevni, niti samo politički, već je posredi sudbinsko pitanje duhovnog opstanka srpskog naroda u Crnoj Gori i celovitosti Srpske pravoslavne prkve.“
Na svečanosti su pojali Srbski pravoslavni pojci, a pored mnogobrojnog naroda prisustvovali su i Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, vikarni episkop remezijanski Stefan, starešina Saborne crkve protojerej-stavrofor Petar Lukić, naš poznati pesnik akademik Matija Bećković.
Nagrada Đorđu Sladoju biće uručena na Dan Svetog Vasilija Ostroškog i sastoji se iz povelje i plakete, umetničkog rada vajara Ljubiše Mančića, i novčanog iznosa koji uručuje gospodin Đorđe Momirović u ime porodice Momirović i kompanije „Mona“ kao suosnivača i donatora nagrade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *