Извиискра Његошева Ђорђу Сладоју

Ђорђо Сладоје овогодишњи је добитник престижне књижевне награде Извиискра Његошева, саопштено је на свечаности у Крипти Храма Светог Саве.
Песник из Херцеговине награђен је за целокупно песничко дело, а поводом књиге Занатски дом од стране стручног жирија кога чине – др Јован Делић, председник, Милутин Мићовић, Драган Хамовић, Ранко Поповић и Драган Станић.
Награда Извиискра Његошева додељује се бијенално и то за најбољу књигу, сабрана или одабрана дела, или целокупно дело објављено на српском језику. Жири је у својој одлуци истакао: „Поезија Ђорђа Сладоја не прикрива ни своје претке ни савремене сроднике, а опет је својствена себи, исповеда своју живљену малу човечанску историју, као честицу велике приче о човеку уопште.“
У обраћању присутнима књижевник Ђорђо Сладоје захвалио је на признању и истакао: „Још умем да се обрадујем и тзв. малим стварима, па како се не бих обрадовао награди која носи име највећег српског песника. Али ту ми је радост умногоме помутило све то што се, нарочито ових дана, дешава српском народу у Црној Гори. Тај народ је пред очима и камерама тзв. цивилизованог света најпре одстрањен из устава и закона, из историје и културе, из језика и писма, из уџбеника и лектире, из Горског вијенца, заједно с прахом оца Србије, а ових дана избачен је наглавачке из Цркве, из куће Божије – директно на улицу, где се такође не би смео предуго задржавати. Дичити се Његошевом наградом, а прећутати страдање његовог народа, било би непристојно, па и нечасно, макар ово што ћу рећи звучало и као дневнополитички коментар, али то не може бити, јер ни проблем, нажалост, није дневни, нити само политички, већ је посреди судбинско питање духовног опстанка српског народа у Црној Гори и целовитости Српске православне пркве.“
На свечаности су појали Србски православни појци, а поред многобројног народа присуствовали су и Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, викарни епископ ремезијански Стефан, старешина Саборне цркве протојереј-ставрофор Петар Лукић, наш познати песник академик Матија Бећковић.
Награда Ђорђу Сладоју биће уручена на Дан Светог Василија Острошког и састоји се из повеље и плакете, уметничког рада вајара Љубише Манчића, и новчаног износа који уручује господин Ђорђе Момировић у име породице Момировић и компаније „Мона“ као суоснивача и донатора награде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *