Izlog knjige

Đorđe J. Janić
SVET I ANTISVET
Srpska književna zadruga, Beograd

Kritičar, teoretičar i esejist Đorđe J. Janić posle studija o Dositeju i Isidori Sekulić (takođe u izdanju SKZ) donosi knjigu sa šest naizgled odvojenih, ali po načinu razmatranja problema – srodnih poglavlja: „Srpska politička ideja i Velmar-Janković“, „Recepcija socijalne literature“, „Rat kao kvaritelj“, „Svedok trenutka“, „Realizam i modernizam“, „Postmoderna kao izokrenuti svet“. Veliki registar imena svedoči o širini zahvata, zanimanja i razmatranja autora.

Džon Berdžer
PREDELI
„Službeni glasnik“, Beograd

Kao jedan od najuticajnijih intelektualaca našeg doba, vrsni pripovedač i mislilac, Džon Berdžer izaziva čitaoce da preispitaju svaku pretpostavku o ulozi kreativnosti u svojim životima. U ovoj sjajnoj zbirci različitih dela, od eseja, kratkih priča, pesama i prevoda, otkrivamo kako je Berdžer došao do svog jedinstvenog načina posmatranja, i kako ga oko umetnika, u ovim tekstovima, čini pripovedačem, a ne kritičarem. On odaje počast piscima i misliocima koji su uticali na njega – Valteru Benjaminu, Rozi Luksemburg, Bertoltu Brehtu… Knjiga Predeli. Džon Berdžer o umetnosti – svojevrsna kompilacija eseja od 1950. do danas koju je uredio Tom Overton – kao i knjiga Portreti, upotpunjavaju putovanje kroz istoriju umetnosti koje će biti intelektualno merilo u godinama koje dolaze.

Tomas Pinčon
DUGA GRAVITACIJE
„Dereta“, Beograd

Postmoderni ep i jedan od najznačajnijih romana svetske književnosti druge polovine XX veka, a koji je, kao malo koje drugo delo, izvršio (i još uvek to čini) ogromni uticaj na potonje generacije pisaca širom sveta. Upravo zbog toga mnogi ga po značaju upoređuju sa Džojsovim Uliksom, ali svakako su i njegova kompleksna struktura, kao i bravurozna leksička izvedba u dobroj meri doprinele tome. U pitanju je jedinstvena priča enciklopedijskih razmera o besmislenosti rata i uticaju tehnologije na društvo: za vreme Drugog svetskog rata, glavni junaci Pinčonove pripovesti kreću u potragu ne bi li otkrili tajnu misteriozne naprave pod imenom Crna raketa sa serijskim brojem 00000 – smrtonosnog oružja za koje su nacisti verovali da će preokrenuti tok rata. Sam naslov referiše kako na cirkularnu i kompleksnu strukturu fabule, tako i na putanju „u obliku duge“ V-2 rakete, koja, pošto se motor isključi, pod uticajem gravitacije nečujno i sablasno kreće u svoj smrtonosni pohod. Dugu gravitacije mnogi kritičari smatraju najznačajnijim američkim romanom napisanim posle Drugog svetskog rata. Nagrađen je prestižnom Nacionalnom književnom nagradom, ali se Pinčon, u svom maniru, nije pojavio na dodeli. Danas, širom sveta postoje naučna udruženja i kongresi posvećeni isključivo analizi i dešifrovanju ovog romana i čini se da s godinama taj oreol kultnog književnog dela sve jače sija oko Duge gravitacije.

Jedan komentar

  1. Ovo je najlepsi komentar o knjizi “Predeli” :

    Džon Berdžer nas uči kako da mislimo, kako da osećamo, kako da gledamo na stvari dok ne otkrijemo ono što smo mislili da nije tamo. Ali, iznad svega, on nas uči kako da volimo suočavanje s nevoljama. On je maestro.

    Arundati Roj, autor knjige Bog malih stvari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *