Излог књиге

Ђорђе Ј. Јанић
СВЕТ И АНТИСВЕТ
Српска књижевна задруга, Београд

Критичар, теоретичар и есејист Ђорђе Ј. Јанић после студија о Доситеју и Исидори Секулић (такође у издању СКЗ) доноси књигу са шест наизглед одвојених, али по начину разматрања проблема – сродних поглавља: „Српска политичка идеја и Велмар-Јанковић“, „Рецепција социјалне литературе“, „Рат као кваритељ“, „Сведок тренутка“, „Реализам и модернизам“, „Постмодерна као изокренути свет“. Велики регистар имена сведочи о ширини захвата, занимања и разматрања аутора.

Џон Берџер
ПРЕДЕЛИ
„Службени гласник“, Београд

Као један од најутицајнијих интелектуалаца нашег доба, врсни приповедач и мислилац, Џон Берџер изазива читаоце да преиспитају сваку претпоставку о улози креативности у својим животима. У овој сјајној збирци различитих дела, од есеја, кратких прича, песама и превода, откривамо како је Берџер дошао до свог јединственог начина посматрања, и како га око уметника, у овим текстовима, чини приповедачем, а не критичарем. Он одаје почаст писцима и мислиоцима који су утицали на њега – Валтеру Бењамину, Рози Луксембург, Бертолту Брехту… Књига Предели. Џон Берџер о уметности – својеврсна компилација есеја од 1950. до данас коју је уредио Том Овертон – као и књига Портрети, употпуњавају путовање кроз историју уметности које ће бити интелектуално мерило у годинама које долазе.

Томас Пинчон
ДУГА ГРАВИТАЦИЈЕ
„Дерета“, Београд

Постмодерни еп и један од најзначајнијих романа светске књижевности друге половине XX века, а који је, као мало које друго дело, извршио (и још увек то чини) огромни утицај на потоње генерације писаца широм света. Управо због тога многи га по значају упоређују са Џојсовим Уликсом, али свакако су и његова комплексна структура, као и бравурозна лексичка изведба у доброј мери допринеле томе. У питању је јединствена прича енциклопедијских размера о бесмислености рата и утицају технологије на друштво: за време Другог светског рата, главни јунаци Пинчонове приповести крећу у потрагу не би ли открили тајну мистериозне направе под именом Црна ракета са серијским бројем 00000 – смртоносног оружја за које су нацисти веровали да ће преокренути ток рата. Сам наслов реферише како на циркуларну и комплексну структуру фабуле, тако и на путању „у облику дуге“ В-2 ракете, која, пошто се мотор искључи, под утицајем гравитације нечујно и сабласно креће у свој смртоносни поход. Дугу гравитације многи критичари сматрају најзначајнијим америчким романом написаним после Другог светског рата. Награђен је престижном Националном књижевном наградом, али се Пинчон, у свом маниру, није појавио на додели. Данас, широм света постоје научна удружења и конгреси посвећени искључиво анализи и дешифровању овог романа и чини се да с годинама тај ореол култног књижевног дела све јаче сија око Дуге гравитације.

Један коментар

  1. Ovo je najlepsi komentar o knjizi “Predeli” :

    Džon Berdžer nas uči kako da mislimo, kako da osećamo, kako da gledamo na stvari dok ne otkrijemo ono što smo mislili da nije tamo. Ali, iznad svega, on nas uči kako da volimo suočavanje s nevoljama. On je maestro.

    Arundati Roj, autor knjige Bog malih stvari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *