Излог књиге

Милисав Савић
ХЛЕБ И СТРАХ
„Лагуна“, БеоградПрича о младости главног јунака одраслог у Рашкој прераста у повест о парадоксима нестајања једне државе и њених вредности и утолико је кључ за разумевање како Титове епохе, тако и специфичне балканске транзиције која је уследила и пратећих преображаја у главама људи. Само недељу дана по добијању Нинове награде за овај роман, пошто је у НИН-у објављен напад на њега и његово награђено дело, писац је вратио признање „у име одбране достојанства списатељског позива, као покушај да се заустави навала пљувања у јавном дијалогу“. Како истиче Јован Делић, овај Савићев роман улази у драгоцени низ кратких романа у српској књижевности, док Васа Павковић каже да је „одговор који Хлеб и страх пружа читаоцу више од илузије, те да је свет у ствари чежња и прича“. Жарко Требјешанин сматра да је „Савићев Хлеб и страх саткан од животних фрагмената, сочних, миришљавих, набијених емоцијама и страстима“, док у слову Марка Недића о Савићевом роману стоји забележено да је писац „романом Хлеб и страх остварио прозно дело у исти мах комуникативно и многозначно, једноставно и аутентично, и изнад свега прозно дело које непосредно говори и о људској судбини у времену и о времену самом“.

Џ. М. Куци
ЖИВОТ И ВРЕМЕНА МАЈКЛА К
„Лагуна“, Београд

У земљи подељеној грађанским ратом незапослени вртлар Мајкл К измиче историји гајећи бундеве негде у залеђу Рта добре наде. Кад га ухапсе под сумњом да је помагао герилце, К пружа отпор који жести, збуњује и напослетку задивљује његове тамничаре. Ова митска прича о слободи људског избора овенчана је британским Букером, јужноафричком наградом ЦНА и француском Prix Femina étranger. „Мајкл К је чедно биће које посматра свет са бесконачне удаљености. Изложен насиљу и тиранији, он пасивношћу достиже невероватан ступањ слободе… из простог разлога што не жели ништа: ни рат ни револуцију, ни моћ ни новац“, пише у образложењу за Нобелову награду. Према речима Карлоса Фуентеса, „Куцијево саосећајно путовање води кроз један опустошени свет, преко мора гладних уста, мора бола које недокучиво, и за сва времена, остаје уписано у нашу будућност. Носимо у себи дивљу звер. Ућуткати је можемо једино гладовањем“.

Татјана Њежић
НЕБОЈША ГЛОГОВАЦ
„Вулкан издаваштво“ и Удружење драмских уметника Србије, БеоградТатјана Њежић је на страницама ове монографије успела да дочара животни и уметнички портрет Небојше Глоговца. Велики допринос књизи дали су Небојшине колеге и пријатељи, који су у ауторским текстовима на особен начин осветлили његов лик и дело. Читаоци имају прилику да прочитају и ауторизоване белешке великог глумца, настале у марту 1999. године. Мноштво фотографија са сцене и из приватног живота потврдиће лајтмотив ове књиге – уметник је љубав на делу.

Андреј Митровић
ЈУГОСЛАВИЈА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ МИРА 1919–1920
„Прометеј“, Нови Сад

Ово важно научно дело једног од водећих модерних српских историчара је сложена, садржајна и важна историографска тема. Она ставља историчара пред низ разноврсних задатака и тешкоћа. Та тема не садржи само питања о којима је тада Конференција мира доносила одлуке, каква су правно признање Краљевине СХС као учеснице мировних преговора, границе, репарације и сл. Она садржи, може се рећи, читаву историјску ситуацију момента. Због тога она тражи детаљно испитивање појава, односа, догађаја и поступака појединих људи у високим политичким телима југословенске државе, те испитивање међусобних односа тих тела.
Са овим се нераздвојно преплело питање: шта је у том моменту држава која се назива Краљевином СХС? Шта је она идеолошки, друштвено, економски и национално? А ово питање тражи развијен и садржајан историографски одговор. Најзад, југословенско питање на мировној конференцији било је само један тренутак историје. Било је најчвршће повезано – поред све своје „аутономности“ – са временом које је претходило и са временом које је долазило; било је последица одређеног историјског тока и он је себе уградио у будући историјски ток.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *