Бакирова замка

Може ли БиХ да буде увучена у НАТО и без пристанка Републике Српске?

Бакир Изетбеговић је још једном, у свом добро познатом маниру, покушао да изненади босанскохерцеговачку, али и међународну јавност саопштивши да је бошњачка страна спремна да одустане од инсистирања на уласку дејтонске творевине у НАТО. Пошто је најпре нагласио како „у овој земљи нико никоме ништа више неће наметати“, „великодушно“ је обећао да, „ако Република Српска не жели у Северноатлантску алијансу, онда ни БиХ неће ићи у НАТО“.

АНП И МАП Да је ово био крај Бакирове приче о споменутој теми – о којој је, иначе, говорио на телевизији Републике Српске – могло би се можда, мада наравно с опрезом, и понадати да је лидер СДА спреман да коригује досадашњи курс. На жалост, „ситница“ на којој је, у наставку свог излагања, Изетбеговић инсистирао као на услову за одустајању од пута у западну војну алијансу, показала је да он и даље стоји на старим позицијама. А та „ситница“, тачније речено „услов свих услова“, јесте слање у Брисел Годишњег националног плана (АНП) за НАТО који се – како је објаснио – мора реализовати „ради поштовања раније усвојених законских обавеза БиХ“: „Морамо прихватити АНП који значи поштовање ранијих закона, а питање је до које ће мере бити редукован. Такође морамо прихватити да нема чланства у НАТО без новог договора. То је сасвим довољно да изађемо из ове ситуације, па ћемо се договарати даље. Ја не знам шта ће бити за 10 година.“
Он је, наравно, „заборавио“ да напомене да би слање АНП-а значило фактичко активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у (МАП-а), после чега – на шта с правом упозорава Милорад Додик – челнике Републике Српске нико више ништа не би ни питао у вези с пријемом БиХ у Северноатлантску алијансу. Што би бошњачки лидер, јасно, први одушевљено поздравио, заборављајући на претходно обећање дато „наивним Власима“.
А пошто „Власи“ нису толико наивни, државник из Лакташа је – прозревши да се иза примамљиве понуде с једним малим условом заправо крије слабо скривена замка – још једном поновио да руководство РС „тај први корак (слања АНП-а) неће направити“. Тачније, прецизирао је да „БиХ може усвојити документ у вези са НАТО само ако он не може да се протумачи као Акциони план и основа за активацију Акционог плана“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.