Плата без кусура

Годинама ишчекивана, напокон стиже та фамозна плата од 500 евра. Без обзира на то што се ради о статистичком просеку и што је помало неекономски исфорсирана, грађани јој, за разлику од економиста, неће наћи ману

Већ неколико година власт обећава и упиње се да досегне просечан ниво плата од 500 евра. Тако је створен утисак, код шире популације, да ће та сума уједно бити показатељ економског оздрављења земље и потврда бољег стандарда њених грађана. Сва је прилика да ће тај дугогодишњи сан бити остварен на крају ове године.

ПОЗИТИВНИ РЕБАЛАНС Управо је у Скупштини Србије, образлажући измене Закона о буџету за 2019. годину, министар финансија Србије Синиша Мали рекао да ће суфицит у овогодишњем буџету бити искоришћен за повећање плата у јавном сектору, једнократну помоћ пензионерима и помоћ грађанима који су се задужили у швајцарским францима, као и за капиталне инвестиције. Није пропустио да примети и да се први пут после пет година ради „позитивни ребаланс“, то јест због вишка, а не због мањка прихода у државној каси.
„У првих осам месеци ове године суфицит буџета износи 46,6 милијарди динара, што нам омогућава да помогнемо грађанима да им буде бољи стандард и да више уложимо у путну инфраструктуру која доприноси привредном расту и новим радним местима“, рекао је Мали.
То значи, како је објаснио, да ће од 1. новембра ове године плате у јавном сектору бити повећане од осам до 15 одсто, а највеће повећање добиће медицинске сестре, док ће лекари имати повишицу од 10 одсто. Пензионери ће, како је најавио, почетком децембра добити једнократну помоћ од 5.000 динара, а 1. јануара пензије ће бити увећане, како се сада процењује, између 5,1 и 5,5 одсто.
„Ребалансом овогодишњег буџета предвиђена су и издвајања за дужнике у францима јер желимо да помогнемо људима који су протестовали глађу из очаја“, рекао је Мали и навео да је око 90 одсто дужника, њих 15.734, конвертовало кредит у евре.
Вишак новца у буџету у односу на ранији план, како је додао, биће употребљен и за изградњу ауто-путева, а највише, око 14 милијарди динара, за „Моравски коридор“ који ће спајати коридоре 10 и 11.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.