Kadri da odbrane mir

Šta nam je pokazao prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“

Povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici 19. oktobra održan je prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“. Prikazu su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, državni i vojni vrh Republike Srbije, predstavnici MUP-a, BIA, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora, verskih zajednica…

1500+ Kako je izjavio ministar odbrane Aleksandar Vulin, prikaz operativnih sposobnosti Vojske Srbije pokazao je da smo posle 75 godina od oslobađanja Beograda kadri da branimo i odbranimo zemlju i njenu slobodu.
Pred visokim zvaničnicima i pred najširom javnošću predstavljene su sposobnosti dela jedinica VS koje su opremljene prema „Projektu 1500+“ i doniranim sredstvima ratne tehnike iz Ruske Federacije, uz svečani defile jedinica i sredstava koja su razvili stručnjaci iz odbrambene industrije Srbije. Učestvovalo je više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i 25 vazduhoplova.

U prvom delu programa izvedeno je nekoliko integrisanih vežbi u malom. Prikazana je osposobljenost dela jedinica naše vojske za izvođenje protivterorističke operacije, borbenog traganja i spasavanja, vazduhoplovne vatrene podrške jedinicama Kopnene vojske i zaštite snaga.
U odnosu na prikaz izveden 8. maja u Nišu, povodom Dana pobede, Vojska Srbije je opremljena s još tri helikoptera MI-17B5 i dva helikoptera H-145 M, deset oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2MS i čitavom gamom sredstava ratne tehnike iz proizvodnih pogona naše odbrambene industrije.
Na relativno malom prostoru moglo je da se vidi dejstvo specijalnih timova, oklopnih borbenih vozila „Lazar-3“, „Hamvi“ vozila, oklopno-izviđačkih automobila „BRDM-2MS“, policijskih borbenih VPB M-86, besposadne samohodne platforme „Mali Miloš“ i helikoptera „Gazela“, kao i desant protivterorističkog tima tehnikom brzog spuštanja iz helikoptera „Mi-8“.

Visoko osposobljene i dobro opremljene snage Specijalne brigade i RV i PVO, u taktičkim postupcima borbenog traganja i spasavanja, demonstrirale su vatreno dejstvo snaga lovačko-bombarderske avijacije i borbenih helikoptera. Leteli su avioni „Supergaleb G-4“ i „Orao“, helikopteri „Mi-17“,„H-145M“ i „Gama“. Na aerodromu su bili i avioni „Mi-35“ ruske proizvodnje, poznatijim po kodifikaciji „leteći tenkovi“, čija će četiri aparata biti isporučena Vojsci Srbije početkom iduće godine. Vazdušnu borbu dočarali su na avionima „Mig-29“ najmlađi piloti koji su preobuku završili 2018. a naprednu obuku tokom 2019. godine u Ruskoj Federaciji.

SVEČANI DEFILE U svečanom defileu učestvovali su pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešeloni. Stajankom batajničkog aerodroma prodefilovali su podešeloni kadeta Vojne akademije, koji su nosili pukovske i zastave iz Narodnooslobodilačke borbe – jedinica NOVJ i Crvene armije koje su učestvovale u oslobađanju Beograda, zatim podešeloni vojnih veterana, pripadnici brigada Kopnene vojske, Specijalne brigade, Vojne policije, a i vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2019“.
Podešelon vojnih veterana predvodio je brigadni general Stojan Konjikovac, učesnik Bitke na Paštriku. U stroju su bili i ratnici u sukobima od 1991. do 1999. godine, među kojima i general-major Branko Petković, ordonans predsednika Tita, general-major Milorad Stupar, negdašnji pripadnik specijalnih jedinica i načelnik Uprave pešadije, pukovnik Mirčeta Jokanović, pilot na avionima „Mig-29“ poznat po nepogrešivim pogocima na gađanjima iz tog nadzvučnog aviona, pukovnik Milan Kalčić, raniji načelnik Odeljenja za vezu sa inostranim vojnim predstavnicima, pukovnik Dragan Ćirković, generalni sekretar Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije, zastavnik Berislav Jovanović, koji je napunio 82 godine, a potomak je slavnih ratnika sa Cera i Kolubare, jedina dama u stroju pukovnik Koviljka Jurić…

U motorizovanom ešelonu, u kome su bila vozila i sredstva ratne tehnike na upotrebi u jedinicama Vojske Srbije i ona u razvoju, stajankom aerodroma prodefilovala su specijalna višenamenska vozila „Hamer“, višenamenska oklopna borbena vozila „Lazar-3“, višenamenska oklopna vozila „Miloš“, nova terenska vozila „Zastava“, a i vozila „VPB M-86“. Predstavljene su i daljinski upravljane besposadne zemaljske platforme „Mali Miloš“, bespilotna letelica „Vrabac“, borbeni, izviđački i ometački dronovi, zatim samohodni topovi haubice 155 mm „NORA“ B52 M15, samohodna haubica „Aleksandar“, a tu su bile i univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica (Upars) i modifikovani prenosni raketni sistem PVO „Igla“.
Gosti i gledaoci su mogli da vide modernizovani višecevni bacač raketa „Oganj digitalni“, samohodno višecevno lansirno oruđe „Šumadija“, samohodni višecevni raketni sistem „Tamnava“ namenjen za vatrenu podršku jedinica Kopnene vojske, sistem „Pasars“ i radarski sistem „Žirafa“…

Jedan komentar

  1. Ovih dana na našoj teritoriji se nalazi raketni sistem S-400 (mlađi brat S-300 PMU). Srbija je „čekala“ S-300 u 1999. godini, pred agresiju NATO. Pitanje je šta bi tada NATO smeo da čini. Srbija pamti da se tadašnje rusko rukovodstvo nije odlučilo na otvoreni i demonstrativni antiamerički i antinatovski korak u podršci Beogradu. Da li je Srbija sposobna da danas kupi
    raketni sistem S-400 „Trijumf“. Da li imamo pare za ovaj sistem, koji košta minimum 500 mil. dolara (a vojni budžet Srbije je 910 mil. dolara). Očito ne. Sa druge strane pripadnici odgovarajućeg roda Vojske Srbije su već završili obuku na ovim sistemima. Nije ni to učinjeno bez razloga. Kojeg? Da li je moguće naći varijantu koja bi zadovoljila obe strane. Inače, ovaj sistem proizvodi firma „Almaz-Antej“, koja želi razvoj, redovnu platu konstruktorima, inženjerima tehničarima i radnicima. Firma se ponaša kao i svaka druga u svetu. Sistem je po ceni koštanja isporučen Turskoj, Kini, a očekuju ga (verovatno) Indija, Egipat, Saudijska Arabija … Tvrdi se da je red velik. Sa komercijalnog aspekta tu bi se priča završila. Međutim pada u oči sledeće: zašto je Rusija obučila naše da rukuju tim raketnim sistemom, dopremila ih na vežbu „Slovenski štit – 2019 i time pokazala da u svakom momentu može prebaciti divizion ili dva ovih sistema. Srbija je ugovorila kupovinu sistema „Pancir S1“ i to nije sporno. Srbija danas ima sistem S-125 „Neva“, „Kub-M“, „Strela 10“, „Strela 2“ i „Igla“, kao i lovce-presretače MiG – 29. Da li je to dovoljno za „pokrivanje“ neba Srbije. Nikada nije dosta sredstava za odbranu. Ostaje „enigma“ sistem S-400 „Trijumf“. Mislim da je, za sada, obuka naših na ovim sistemima, demonstracija Rusije da ih može u svakom momentu prebaciti u Srbiju, pre svega ruski odgovor na reči mnogih naših skeptika o „karakteru“ pomoći Rusije Srbiji. Sa druge strane odgovor i Zapadu i našim susedima i „susedima“. Sve u funkciji da se dokaže realnost pomoći Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *