Кадри да одбране мир

Шта нам је показао приказ способности Војске Србије „Слобода 2019“

Поводом обележавања 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници 19. октобра одржан је приказ способности Војске Србије „Слобода 2019“. Приказу су присуствовали председник Републике Србије Александар Вучић, председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, државни и војни врх Републике Србије, представници МУП-а, БИА, дипломатског и војнодипломатског кора, верских заједница…

1500+ Како је изјавио министар одбране Александар Вулин, приказ оперативних способности Војске Србије показао је да смо после 75 година од ослобађања Београда кадри да бранимо и одбранимо земљу и њену слободу.
Пред високим званичницима и пред најширом јавношћу представљене су способности дела јединица ВС које су опремљене према „Пројекту 1500+“ и донираним средствима ратне технике из Руске Федерације, уз свечани дефиле јединица и средстава која су развили стручњаци из одбрамбене индустрије Србије. Учествовало је више од 2.400 припадника Војске Србије, 100 борбених и неборбених возила и система и 25 ваздухоплова.

У првом делу програма изведено је неколико интегрисаних вежби у малом. Приказана је оспособљеност дела јединица наше војске за извођење противтерористичке операције, борбеног трагања и спасавања, ваздухопловне ватрене подршке јединицама Копнене војске и заштите снага.
У односу на приказ изведен 8. маја у Нишу, поводом Дана победе, Војска Србије је опремљена с још три хеликоптера MI-17B5 и два хеликоптера H-145 M, десет оклопно-извиђачких возила БРДМ-2МС и читавом гамом средстава ратне технике из производних погона наше одбрамбене индустрије.
На релативно малом простору могло је да се види дејство специјалних тимова, оклопних борбених возила „Лазар-3“, „Хамви“ возила, оклопно-извиђачких аутомобила „БРДМ-2МС“, полицијских борбених ВПБ М-86, беспосадне самоходне платформе „Мали Милош“ и хеликоптера „Газела“, као и десант противтерористичког тима техником брзог спуштања из хеликоптера „Ми-8“.

Високо оспособљене и добро опремљене снаге Специјалне бригаде и РВ и ПВО, у тактичким поступцима борбеног трагања и спасавања, демонстрирале су ватрено дејство снага ловачко-бомбардерске авијације и борбених хеликоптера. Летели су авиони „Супергалеб Г-4“ и „Орао“, хеликоптери „Ми-17“,„Х-145М“ и „Гама“. На аеродрому су били и авиони „Ми-35“ руске производње, познатијим по кодификацији „летећи тенкови“, чија ће четири апарата бити испоручена Војсци Србије почетком идуће године. Ваздушну борбу дочарали су на авионима „Миг-29“ најмлађи пилоти који су преобуку завршили 2018. а напредну обуку током 2019. године у Руској Федерацији.

СВЕЧАНИ ДЕФИЛЕ У свечаном дефилеу учествовали су пешадијски, моторизовани и ваздухопловни ешелони. Стајанком батајничког аеродрома продефиловали су подешелони кадета Војне академије, који су носили пуковске и заставе из Народноослободилачке борбе – јединица НОВЈ и Црвене армије које су учествовале у ослобађању Београда, затим подешелони војних ветерана, припадници бригада Копнене војске, Специјалне бригаде, Војне полиције, а и војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2019“.
Подешелон војних ветерана предводио је бригадни генерал Стојан Коњиковац, учесник Битке на Паштрику. У строју су били и ратници у сукобима од 1991. до 1999. године, међу којима и генерал-мајор Бранко Петковић, ордонанс председника Тита, генерал-мајор Милорад Ступар, негдашњи припадник специјалних јединица и начелник Управе пешадије, пуковник Мирчета Јокановић, пилот на авионима „Миг-29“ познат по непогрешивим погоцима на гађањима из тог надзвучног авиона, пуковник Милан Калчић, ранији начелник Одељења за везу са иностраним војним представницима, пуковник Драган Ћирковић, генерални секретар Савеза организација резервних војних старешина Србије, заставник Берислав Јовановић, који је напунио 82 године, а потомак је славних ратника са Цера и Колубаре, једина дама у строју пуковник Ковиљка Јурић…

У моторизованом ешелону, у коме су била возила и средства ратне технике на употреби у јединицама Војске Србије и она у развоју, стајанком аеродрома продефиловала су специјална вишенаменска возила „Хамер“, вишенаменска оклопна борбена возила „Лазар-3“, вишенаменска оклопна возила „Милош“, нова теренска возила „Застава“, а и возила „ВПБ М-86“. Представљене су и даљински управљане беспосадне земаљске платформе „Мали Милош“, беспилотна летелица „Врабац“, борбени, извиђачки и ометачки дронови, затим самоходни топови хаубице 155 мм „НОРА“ Б52 М15, самоходна хаубица „Александар“, а ту су биле и универзална покретна артиљеријска рачунарска станица (Упарс) и модификовани преносни ракетни систем ПВО „Игла“.
Гости и гледаоци су могли да виде модернизовани вишецевни бацач ракета „Огањ дигитални“, самоходно вишецевно лансирно оруђе „Шумадија“, самоходни вишецевни ракетни систем „Тамнава“ намењен за ватрену подршку јединица Копнене војске, систем „Пасарс“ и радарски систем „Жирафа“…

Један коментар

  1. Ovih dana na našoj teritoriji se nalazi raketni sistem S-400 (mlađi brat S-300 PMU). Srbija je „čekala“ S-300 u 1999. godini, pred agresiju NATO. Pitanje je šta bi tada NATO smeo da čini. Srbija pamti da se tadašnje rusko rukovodstvo nije odlučilo na otvoreni i demonstrativni antiamerički i antinatovski korak u podršci Beogradu. Da li je Srbija sposobna da danas kupi
    raketni sistem S-400 „Trijumf“. Da li imamo pare za ovaj sistem, koji košta minimum 500 mil. dolara (a vojni budžet Srbije je 910 mil. dolara). Očito ne. Sa druge strane pripadnici odgovarajućeg roda Vojske Srbije su već završili obuku na ovim sistemima. Nije ni to učinjeno bez razloga. Kojeg? Da li je moguće naći varijantu koja bi zadovoljila obe strane. Inače, ovaj sistem proizvodi firma „Almaz-Antej“, koja želi razvoj, redovnu platu konstruktorima, inženjerima tehničarima i radnicima. Firma se ponaša kao i svaka druga u svetu. Sistem je po ceni koštanja isporučen Turskoj, Kini, a očekuju ga (verovatno) Indija, Egipat, Saudijska Arabija … Tvrdi se da je red velik. Sa komercijalnog aspekta tu bi se priča završila. Međutim pada u oči sledeće: zašto je Rusija obučila naše da rukuju tim raketnim sistemom, dopremila ih na vežbu „Slovenski štit – 2019 i time pokazala da u svakom momentu može prebaciti divizion ili dva ovih sistema. Srbija je ugovorila kupovinu sistema „Pancir S1“ i to nije sporno. Srbija danas ima sistem S-125 „Neva“, „Kub-M“, „Strela 10“, „Strela 2“ i „Igla“, kao i lovce-presretače MiG – 29. Da li je to dovoljno za „pokrivanje“ neba Srbije. Nikada nije dosta sredstava za odbranu. Ostaje „enigma“ sistem S-400 „Trijumf“. Mislim da je, za sada, obuka naših na ovim sistemima, demonstracija Rusije da ih može u svakom momentu prebaciti u Srbiju, pre svega ruski odgovor na reči mnogih naših skeptika o „karakteru“ pomoći Rusije Srbiji. Sa druge strane odgovor i Zapadu i našim susedima i „susedima“. Sve u funkciji da se dokaže realnost pomoći Rusije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *