Све ближи отварању „Поља Е“

Милорад Грчић, в. д. директора ЕПС, обишао радове на измештању реке Пештан

Милорад Грчић, в. д. директора Јавно предузећа „Електропривреда Србије“, обишао је радове на измештању дела корита реке Пештан у Лазаревцу, а који се изводе у склопу пројекта отварања новог копа „Поље Е“ у Рударском басену „Колубара“. Он је нагласио да се радовима у које ЕПС инвестира 1,1 милијарду динара стварају предуслови за отварање „Поља Е“ које лежи на око 450 милиона тона угља и зато је овај пројекат један од најважнијих за „Колубару“ и ЕПС.
„У току је измештање 3,8 километара тока реке Пештан. Радови увелико теку, било је мало проблема у почетку због временских непогода, међутим сада је више од половине предвиђених радова реализовано“, рекао је Грчић. „Паралелно са измештањем корита реке Пештан гради се и приступни пут дужине пет километара, као и мост дужине 50 метара који ће прелазити преко новог корита. Овај пројекат је веома важан, али и сложен.“
Он је подсетио и да је пре неколико година на тај начин измештан ток реке Колубаре, те да радове изводе фирме „Хидротехника“ и „Хидротан“. Према Грчићевим речима, због сложености посла, тренутно се изводи прва фаза и уследиће измештање још једног дела реке Пештан.
„Када тај пројекат буде завршен, створиће се услови за отварање ’Поља Е’ у Рударском басену ’Колубара’ које има око 450 милиона тона угља испод земље. Због тога је, у смислу енергетике и стабилности производње електричне енергије производње угља, овај пројекат изузетно важан“, рекао је Грчић. „Производња електричне енергије превасходно је базирана на производњи која користи угаљ и то чини две трећине српске струје. Зато су Колубара и коп ’Дрмно’ у Костолцу веома важни за производњу струје и зато дајемо и наставићемо да дајемо на значају рудницима и рударима.“
Први човек ЕПС-а најавио је и да ће за неколико недеља обићи још један важан пројекат ЕПС-а, а то су радови на измештању Ибарске магистрале у дужини од седам километара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *