Rađanje moderne Evrope i Srbi

Septembra 2018. godine u selu Gornja Dobrinja, rodnom mestu kneza Miloša Obrenovića, održan je stručni sastanak na temu Rađanje moderne Evrope i Srbi. Cilj je bio da se ukaže na veze Srba i Evrope od Francuske revolucije (1789) do rušenja Berlinskog zida (1989)

Srbi! Nismo krivi! NATO je zločinac! Braćo i sestre, mi Srbi smo žrtve! Ko vam drugačije kaže – laže! Hiljade građana Srbije, naših prijatelja, dece, rođaka umire od raka izazvanog NATO bombama. Niko ne odgovara.
Počeo je post pred Veliku Gospojinu. Prvih dana posta valja se umiti vodom i istrljati listovima bosiljka, zapisano je u Srpskom narodnom kalendaru. Bosiljak je božja biljka, a kod Srba je i često žensko ime. U srpskoj narodnoj pesmi devojka Bosiljka peva: Ja sam Suncu rođena sestrica, a Mesecu prvobratučeda!
Srbima željnim mira, lepih reči i još lepših razgovora iz NDH komšiluka, podstaknutog dvopapskom aždajom (ima li junaka međ učenim stručnjacima za religiju da objasni jeres o dvojici rimskih biskupa), ponovo stižu urlici o tome šta će sve Srbima raditi kad stigne proleće ili jesen. Svejedno. Svako godišnje doba je po njima dobro za klanje, vešanje, pljačkanje, silovanje, otimanje i ostale evrounijatske demokratske radnje kad su Srbi u pitanju.

HRIŠĆANSKI JE UPOKOJENE OSTAVITI NA MIRU Ovih dana na sav glas žele da prikažu svetu da je Nikola Tesla navodno „Hrvat“. Znaju „Hrvati“ da je Nikola Tesla Srbin, kao što znaju i da su njihove dede i pradede, babe i prababe bili Srbi ili Srpkinje. Znaju, ali ih je danas zbog toga sramota. Kad već ne mogu preko sopstvenih predaka da dokažu tisućletnje „hrvatsko“ poreklo, onda pokušavaju svojatati najbolje među njima, a gde ćeš boljeg naći od Tesle, sina pravoslavnog sveštenika Milutina i domaćice Georgine. Uz sve navedeno Nikola je rođen 28. juna, na Vidovdan, u selu Smiljanu. Da su „Hrvati“ imali pameti, da nisu glupi i pohlepni, te za malo novaca pristali biti nešto drugo, nego ostali ono što su bili, Srbi, imali bi se čime ponositi. Ne bi se morali dovijati, niti lagati da su njihovi svetski naučni velikani i Tesla i Milutin Milanković. Doduše, imaju oni među svojim precima i „Jugoslovene“, i njih se stide. Miroslav Grabar, otac Kolinde Grabar, predsednice NDH koja ima čin oficira NATO-a, izjašnjavao se kao Jugosloven.
Nema druge nego da ih lepo zamolimo neka budu šta hoće i neka se zovu kako hoće, ali neka davno upokojene, koji su znali, govorili, pisali da su Srbi, ostave na miru. Hrišćanski je.

POKAŽIMO: SRBIJA IMA ALTERNATIVU! Valjalo bi, Srbi, da gledamo svoja posla i da se konačno manemo višedecenijskog naklapanja o evrounijatskom putu koji nema alternativu. Ono, naklapati možemo, ne košta ništa, mnogi od toga i žive, ali se moramo okrenuti sebi i pravoslavnoj Rusiji. Pokažimo svima da Srbija i Srbi imaju alternativu. Razgovarajmo ozbiljno sa braćom Rusima, ali ne očekujmo da sedeći skrštenih ruku čekamo nekog drugog koji će završiti poslove umesto nas. Srpska narodna poslovica kaže: Ko sebi pomaže i Bog će mu pomoći!
Septembra 2018. godine u selu Gornja Dobrinja, rodnom mestu kneza Miloša Obrenovića, održan je stručni sastanak na temu Rađanje moderne Evrope i Srbi. Cilj je ukazati na veze Srba i Evrope od Francuske revolucije (1789) do rušenja Berlinskog zida (1989). Potrebno je održati veći međunarodni skup, jer u pitanju je period od 200 godina. Arhivi su prepuni građe i bio bi red da ona ugleda svetlost dana. Ne zaboravimo, to je doba kad se Srbi i Srbija, dizanjem Prvog i Drugog ustanka, oslobađaju osmanske vladavine. Ovo je vreme Napoleonovih ratova, Bečkog kongresa, revolucija, ratova, raznih geopolitičkih promena, raspada velikih carstava i nastanka novih država kao što su Nemačka, Italija i druge koje danas igraju važnu ulogu i u Evropi i u svetu. U svim događajima prema arhivskoj građi i istorijskim knjigama Srbi i Srbija su veoma važan činilac i učesnik ne samo u ratovima već su i relevantan politički činilac. Srpske bogate trgovačke zajednice u Trstu, Odesi, Kišinjevu, Beču i drugim mestima nezaobilazne su u mnogim događajima iz tog vremena.
Valjalo bi da država podrži skup jer, Bogu hvala, mi Srbi se imamo čime pohvaliti.
Džulijana Asanža žele da likvidiraju. „Nezavisna“ svetska novinarska udruženja ćute. Arno Gujonu Šiptari ne daju da dođe među Srbe na Kosovo i Metohiju. Evrounijatske demokrate ćute, a inače se deru na sav glas kad im nešto u Srbiji nije po volji.
Molimo se za srpske heroje Radovana Karadžića, Ratka Mladića, kapetana Dragana. Pomozimo našoj braći i sestrama koji žive na Kosovu i Metohiji. Čuvajmo Republiku Srpsku. Dogodine u Prizrenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *