Немци између (све удаљеније) Беле куће и (ближег) Кремља

Иран као досад најозбиљније искушење у трансатлантским односима: Ко ће се сврстати под америчко-британски барјак ако дође до слања ратних лађа у Персијски залив и хоће ли страх од могућег исхода предстојећих парламентарних избора у три источнонемачке покрајине, Бранденбургу, Саксонији и Тирингији, натерати званични Берлин да „ресетује“ тврду политику према Русији

И политичари, најчешће, одлазе на летње ферије, али не и политика. Посебно она међународна. А она би могла лако учинити да након никад врелијег лета, уследи још, политички, врелија јесен. И то највише, уверени су немачки медији и политичари, због тога што, стицајем, по њима, крајње неповољних прилика, двема „најстаријим демократијама на свету владају популисти“ („Шпигл“).
„Опасни“ људи и отворени, одвајкада, противници, чак непријатељи, Европске уније: Доналд Трамп и Борис Џонсон. Први је циљеве Уније упоредио с Хитлеровим, други Брисел с пакленом јазбином. И ништа у томе није морало бити посебно забрињавајућег док су ови „англосаксонски кловнови“ (наслов из једног „Шпигловог“ уводника) били (само) један трговац некретнинама (Трамп), други новински колмуниста. Сад су, међутим, челни људи тако важних и (глобално) утицајних земаља, Сједињених Америчких Држава и Велике Британије. И што је, из визуре Европљана, најгоре, спремни су, или тврдо решени, да у спољној политици делују на штету Европске уније.

Опасни ортаци

Иако тај ортаклук двојице „опасних популиста“ може деловати необично, и за Џонсона политички рискантно (већини Британаца Трамп, у најмању руку, није симпатичан, а погоднији би за то био неки јачи израз), он је за новог британског премијера, очигледно, исплатив. Ако Велика Британија на јесен заиста напусти Европску унију без споразума (Брисел, бар засад, одлучно одбија преговоре о новом споразуму), у неизбежном хаосу с којим ће се суочити, Џонсону би Трамп могао да буде полиса животног (политичког) осигурања: Уједињено Краљевство биће, у том случају, принуђено на (очекује се: повлашћени) трговински „дил“ са Сједињеним Америчким Државама.
Ако то Европљане и не би морало превише да брине, шта то онда ових ужарених летњих дана у неким престоницама на Старом континенту (у Берлину, на пример) тера политичку температуру до усијања?
Немачки медији упозоравају да ће ионако оптерећени трансатлантски односи бити стављени на драматичну пробу, и досад најрискантније искушење, и то у најопаснијем региону на свету, Блиском истоку. Не само због тога што је, како се сумња, Џонсон, за разлику од малерозне Терезе Меј (нико, кажу, није на том положају доживео толико понижења, због брегзита, у парламенту као она) спреман да Велику Британију „извуче“ из нуклеарног споразума с Ираном.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.