ЛАЖ ЈЕ ИСТИНА, А ЕВРОПА ЈЕ СЛОБОДНА

МЕДИЈСКИ РАТ

Западне елите упиру се да би јавност убедиле да глобални медији у власништву Русије служе искључиво пропаганди и ширењу лажних вести, док је циљ оних њихових само промоција демократије, истине и плурализма мишљења по сваку цену и да се ту ради о „високо етичком“ новинарству. Имају ли западни медији монопол на истину?

 

Док људи у Сарајеву умиру од глади, Срби живе у изобиљу – део је извештаја који је 22. децембар 1992. године „Си-Ен-Ену“ из Кисељака послала Кристијан Аманпур представљајући ово борбама неоштећено и животним потрепштинама добро снабдевено место као „српско упориште“, иако је и тада као и сада било чврсто у хрватским рукама. То у каквом је изобиљу у то време живела већина Срба не само у ратом захваћеној Босни него и у Србији под санкцијама сви добро знамо и не заслужује коментар. Коментар не заслужује ни њена процена да су исламистички терористи који су 7. јануара 2015. побили новинаре редакције „Шарли ебдо“ у Паризу „активисти“: „Данас су ови активисти пронашли своје мете и њихове мете били су новинари.“ Као што је 5. фебруара тачно знала да су за покољ на сарајевској пијаци Маркале криви Срби (што је жестоко критиковао чак и њен колега из „Њјујорк тајмса“ Стивен Кинзер), тако је и 2013. знала да су снаге сиријског председника Башара Асада употребиле нервни гас сарин против сопственог становништва. Њено извештавање од Босне до Сирије, преко Авганистана, Ирака и Либије, увек је било тачно колико и непристрасно и увек је водило у само једном смеру – инсистирању на томе да САД морају да интервенишу.
Та иста Кристијан Аманпур, чију новинарску каријеру више ништа не може укаљати, била је заштитно лице Глобалне конференције за медијске слободе одржане почетком јула у Лондону, у организацији министарстава спољних послова Велике Британије и Канаде, где је наступила под девизом „Наш посао је преношење истине. Не да будемо неутрални него да будемо истинити“. Сматрајући да само они имају монопол на истину, и у складу с декларисаном пристрасношћу, организатори ове светковине одлучили су да приступ догађају забране представницима руских државних медија оличених у РТ-у и „Спутњику“. С друге стране, на конференцији, коју је један канадски новинар описао као „састанак иза затворених врата на којем је неким људима био забрањен приступ и на којем су само пробрани новинари могли да постављају питања“, добродошли су били представници америчких пропагандних гласила попут „Радија Слободна Европа“ (РСЕ) и „Гласа Америке“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.