Излог књиге

Мара Кнежевић Керн
ВРАЧЕВ ШЕГРТ
„Просвета“, Београд

Свет у коме живимо мења се на запрепашћујуће опасан и ружан начин. Корпоративни тоталитаризам продро је у све поре живота изобличујући и девастирајући не само друштва у којима живимо већ и најтемељније изворе самог опстанка као што су вода, земља и ваздух. Мара Кнежевић Керн важан је хроничар овог процеса.
„Врачев шегрт“ збирка је сабраних текстова објављених у недељнику „Печат“ писаних са идејом да се уз помоћ другачијих гласова осветли позадина зелене завесе, односно права природа еколошког менаџмента. На овај начин Мара Кнежевић Керн стала је у ред са научницима, истраживачима и новинарима који годинама уназад делају на светској сцени покушавајући да демаскирају мит о спасавању Планете који је постао најпрофитабилнији бизнис 21. века. Одрживи развој и борба против СО2 Тројански је коњ поретка за контролу човечанства који, тврди у уводној речи аутор, под заставом Агенде 21 некажњено разара темеље наше цивилизације. Иза брендова као што су одрживи развој, борба против CO2, опасност од климатских промена, зелена енергија, ГМ семе за гладне заправо стоји, упозорава аутор, „уништење прекомерних“. Мара Кнежевић Керн годинама је пратила ове трендове у центру савремене цивилизације и преносила најважније проблеме и сегменте спорова преко страница „Печата“. Захваљујући ретким борцима, попут ње, запажа Миша Ђурковић, много тога што је раније лаконски одбацивано као „теорија завере“ данас је ушло у мејнстрим дискурс и постало предмет озбиљних анализа, али и јавне критике.
Ауторка, напомиње Ђурковић, скреће пажњу пре свега на огромне способности манипулације које власници корпорација имају: онај ко у исто време поседује и банке и медије, и производњу и трговину, лако ће поседовати и политичаре и судије, а тиме бити у могућности да према својима потребама обликује и законски оквир, али и јавно мишљење и систем вредности. Гени, храна, вода, земља, ресурси, људи, деца, лекови, вакцине теме су које се преплићу на страницама ове књиге показујући једну исту идеологију која се преко овог читавог спектра пружа попут мрачне сене. Отуда ова књига јесте вредна публицистика која индикује проблеме и упућује на мноштво извора, књига и другог вредног материјала.

 

Андра Поповић
РАТНИ АЛБУМ 1914–1918
„Православна реч“, Нови Сад

„Ратни албум 1914–1918“ потпуковника Андра Поповића први пут је објављен 1926. године, а „Православна реч“ га је умногоме допунила текстом и фотографијама. Предговоре су написали академик Милорад Екмечић и бивши председник Републике Србије Томислав Николић. Милован Витезовић је уредник овог издања, које је објављено уз благослов Његове светости патријарха српског господина Иринеја. Ово изузетно дело је историјски преглед Првог светског рата и догађаја који су му претходили. Ток рата је представљен многобројним фотографијама, сликама, скицама, картама, као и историјским прегледом свих важнијих догађаја са свих бојишта. Текст, с паралелним преводима на француски и енглески језик, историјске карте и фотографије, којих има око 3.000, сређени су хронолошки и по фронтовима, тако да представљају уверљиво сведочанство о Првом светском рату.

 

Петар Жебељан
САБОР ЈУНАКА
„Лагуна“, Београд

Књига је намењена младима, али и свима који пожеле да сазнају понешто из наше богате и бурне прошлости, пре свега из времена Првог и Другог српског устанка. У њој се налазе приче о славним личностима, али и оним мање познатим, чија нас дела испуњавају дивљењем. У књизи има узвишених примера јунаштва и примера гостољубља, истинољубља, великодушности, милосрђа, као и умних речи неписмених сељака, заборављених народних обичаја и много искуством стечене мудрости. У причама, анегдотама, сећањима, у предањима и легендама, историјским списима и песмама, сазнаћемо ко су били и какви су били ти наши преци, какво је било време и какве су биле прилике у којима су живеле личности чија дела никада нећемо заборавити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *