Додељене дипломе стипендистима НИС-а на престижним руским универзитетима

 

Друга генерација стипендиста НИС-а, њих 18, који су на крају школске 2018/2019. завршили студије на угледним руским универзитетима, од септембра ове године постају део НИС-овог тима.
Од 1.703 студента који су ове године дипломирали на Санктпетербуршком рударском универзитету деветоро је српских студената, стипендиста НИС-а, који су се школовали на Факултету за „Нафтно и гасно инжењерство“, на смеровима „Разрада и експлоатација нафтних и гасних лежишта“ и „Бушење нафтних и гасних бушотина“. Студентима су дипломе уручене у свечаној сали главне зграде Универзитета, а додели диплома присуствовали су ректор Универзитета Владимир Стефанович Литвиненко, први проректор Наталија Владимировна Пашкевич, декани факултета, те заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов и Снежана Лакићевић, саветник заменика генералног директора компаније НИС.
Присутнима се на свечаности обратила стипендиста НИС-а Данијела Кралус, која је проглашена најбољим страним студентом у Руској Федерацији у овој години.
Такође, у амбасади Републике Србије у Москви, одржана је свечана додела диплома за осам стипендиста НИС-а на Руском државном универзитету за нафту и гас „И. М. Губкин“, који су се школовали на Факултету „Нафтно и гасно инжењерство“, смер „Разрада и експлоатација нафтних и гасних лежишта“. Свечаном догађају присуствовали су дугогодишњи амбасадор Републике Србије у Русији Славенко Терзић, ректор Губкинског универзитета Виктор Георгијевич Мартинов, помоћница ректора Влада Стрелецка, директор представништва НИС-а у Москви Андреј Јевдокимов, као и Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а, и Снежана Лакићевић, саветник заменика генералног директора компаније НИС.
На свечаности је с поносом истакнуто да је српски студент и стипендиста НИС-а Андрија Аврамовић проглашен најбољим страним студентом у Руској Федерацији у 2017. години.
Преко НИС-овог програма „Енергија знања“, на Санктпетербуршком рударском универзитету досад је стипендирано 12 српских студената, док је на Универзитету „Губкин“ стипендирано 13 српских студената. Стипендисти компаније НИС који су већ дипломирали на овим универзитетима постали су НИС-ови запослени, а нови дипломци од септембра ове године такође постају део НИС-овог тима.
У оквиру посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији, у јануару ове године, компанија НИС потписала је меморандуме о сарадњи са ова два престижна руска универзитета. Поред ових споразума, меморандуме су међусобно потписали и руски и српски универзитети. Универзитет из Новог Сада успоставио је сарадњу са Руским државним универзитетом за нафту и гас „Губкин“, док је Универзитет у Београду потписао меморандум са Санктпетербуршким рударским универзитетом. Потписивањем меморандума отворене су могућности за проширење сарадње у оквиру бројних заједничких активности које се планирају између српских и руских универзитета и НИС-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *