Bitka za doktorat

U nedostatku ozbiljne političke kritike vlasti, opozicija je potegla ad hominem artiljeriju, atakujući na ugled i čast pojedinaca, ocenjujući da je vlast tu najtanja

U svetu današnjih vrednosti akademska čestitost je poprilično izgubila svoje pravo značenje, kao i istina, uostalom. Ako je umesto istine u prvi plan izbila postistina, koju „Oksfordski rečnik“ definiše kao stanje u društvu u kome javno mnenje ne oblikuju činjenice, već emocije i lična uverenja ljudi, i akademsku etiku sve više prati odsustvo činjenica, gde istinu zaklanja trač, već u zavisnosti od političkih simpatija ili omraza, a sve uz brzometno ispaljivanje optužbi bez valjanih i na naučnoj metodi prikupljenih dokaza.

PROGRAMI I PLAGIJATI Za razliku od Amerike, gde su podaci agencije „Istinomer“ pokazali da je 70 odsto izjava u kampanji Donalda Trampa bilo neistinito, u Srbiji nema tako konkretnih podataka, ali je evidentno da se u političkoj borbi ne biraju sredstva.
U nedostatku jakih političkih programa, na kojima bi se zasnivala i kritika vlasti, opozicija pribegava napadima ad hominem. Mada ni vlast ne beži od sličnih metoda. U javnosti već kruži doskočica da „ko se davi, hvata se za diplomu Nebojše Stefanovića“. Što će reći da su i plagijati, ili preciznije tvrdnje o njima, izbili u prvi plan političkih „ukrštanja mačeva“.
Poslednjih godina u kontekstu plagijata pominjani su doktorati Aleksandra Šapića, bivšeg vaterpoliste i predsednika Opštine Novi Beograd, Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Srbije, dok je doktorat ministra finansija Siniše Malog i dalje aktuelan i oko njega se još „lome koplja“.

EVROPSKA PRAKSA Ne treba izgubiti iz vida da to nije samo naš specifikum. Brojni su primeri u Evropi, s jednom malom razlikom. Tamo se akademska čestitost brzo ispituje, a ako je u pitanju političar, odmah podnosi ostavku a doktorat mu se oduzima.
Univerzitet u Bajrojtu je bivšem ministru odbrane Nemačke Karlu Teodoru cu Gutenbergu u roku od pet nedelja ukinuo titulu doktora nauka. Iako je oštro kritikovala Gutenberga, dve godine kasnije se u istom skandalu našla i dr Aneta Šavan, da paradoks bude veći, baš ministarka obrazovanja. Na tapetu je, 2013. godine, bio i tadašnji šef nemačke diplomatije a danas predsednik Nemačke dr Frank Valter Štajnmajer. Doktorka Ursula fon der Lajen, doskorašnja nemačka ministarka odbrane i novoizabrana predsednica Evropske komisije, 2015. je sumnjičena da je plagirala doktorsku disertaciju iz medicine, zbog čega je samo opomenuta.
I dok je u centralnoj Evropi čast biti deo tima koji donosi odluke o moralu, kod nas profesori ne žele da budu deo komisija, što iz ličnih, što iz političkih razloga.

NAJSLABIJA KARIKA Potpukovnik Ljuban Karan, nekadašnji kontraobaveštajac, ukazao je u prošlom broju „Pečata“ (u tekstu „‘Omča’ za Srbiju“) da su nedavno pojedini srpski mediji obelodanili informacije, za koje tvrde da su iz obaveštajnih izvora, o tome da je Zapad pokrenuo operaciju „Omča“ u kojoj je razrađen plan za slom Srbije, kao završna, presudna faza u dugotrajnom prljavom nastupu prema našoj zemlji i njenim interesima.
Ovom operacijom daleko ozbiljnije se kreće u personalne napade na pažljivo odabrane političke ličnosti, čija bi kompromitacija oslabila rejting predsednika Aleksandra Vučića. Karan pritom skreće pažnju i kako je već danima udarna vest u medijima koje kontroliše Zapad, a kojih nije malo, nužnost preispitivanja fakultetske diplome ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.
Izgleda da je, u kontekstu nelegalno stečenih akademskih zvanja, ocenjeno da je upravo slučaj Nebojše Stefanovića ta „najslabija karika“ koju treba napadati.

OPTUŽBE I KONTRAOPTUŽBE Tako, recimo, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović, pored nesumnjive ubeđenosti da je Stefanović plagirao svoj doktorat, a u prilog jednog od svojih jačih argumenata, poziva ministra Stefanovića na otvoreni TV duel na temu – multipla multivarijaciona regresiona analiza, koju je najavio, a posle toga preskočio u svom doktoratu.
Višegodišnje sumnje u njegov doktorat, kao i odbijanje prozvane strane da se o validnosti tih sumnji raspravlja, ohrabrili su napadače, oličene u opozicionom konglomeratu Savez za Srbiju (SzS), da u sumnju dovedu i njegove osnovne akademske studije.
Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas kazao je, povodom tvrdnji da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije završio ni osnovne akademske studije, da Stefanović treba da podnese ostavku.
Predstavnici SzS predali su na pisarnici Radio televizije Srbije nove dokaze u vezi sa fakultetom za koji tvrde da Nebojša Stefanović nije završio, sa naznakom za glavnog i odgovornog urednika, jer ta medijska kuća nije prenela informacije o, kako kažu, najkrupnijoj aferi u Srbiji u poslednjih nekoliko godina.
Prema zvaničnom sajtu Vlade Srbije, Nebojša Stefanović je diplomirao na Fakultetu za poslovne studije „Megatrend“ univerziteta. Međutim, SzS se uhvatio za detalj da ne piše koje godine je to učinio, za razliku od završenih magistarskih i doktorskih studija – za koje se sticanje diplome vezuje za 2011. i 2013. godinu. To je zato što Stefanović nikada nije ni diplomirao, tvrde u Savezu za Srbiju.
SzS je čak podneo krivične prijave – protiv Stefanovića zbog falsifikovanja diplome, kao i protiv tadašnjeg dekana i članova komisije Fakulteta za poslovne studije „Megatrend“ zbog donošenja Rešenja o nostrifikovanju pomenute diplome.
I, tu su uleteli u vlastitu zamku.
Kao što bi se i očekivalo, ministar Stefanović odbacio je optužbe lidera SzS da je falsifikovao diplomu fakulteta, nazivajući ih „notornim lažima i izmišljotinama“ kojima, kako je rekao, Dragan Đilas pokušava da skrene pažnju javnosti sa ozbiljne korupcije u koju je upleten, što je potvrdila i predsednica Vlade Ana Brnabić (priča o Stefanovićevoj diplomi samo je „odraz velike panike“ Dragana Đilasa zbog istrage koja je protiv njega najavio upravo ministar unutrašnjih poslova), a predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedavnom autorskom tekstu za „Politiku“ („Elita i plebs“), po svemu sudeći osvrnuo se upravo na taj slučaj i naveo da je pređena svaka granica učtivosti i elementarne pristojnosti u sveprisutnoj kampanji omalovažavanja svih koji misle drugačije od onih koji su umislili da pripadaju eliti.
Odmah potom, u javnom obraćanju, predsednik je bio i direktniji, naglašavajući da je opoziciji nekada bio dobar rektor Univerziteta „Megatrend“ Mića Jovanović, kada je trebalo da im pomogne da formiraju vlast sa SPS-om, dodajući još da nikada nije išao na taj univerzitet ni da traži, ni da pita nešto za nekoga, niti da drži predavanje kao što su ih držali Boris Tadić i Vuk Jeremić.

ODGOVOR „MEGATRENDA“ A neočekivan odgovor došao je od strane od koje se ponajmanje očekivalo, barem zbog dosadašnjeg ćutanja, od Univerziteta „Megatrend“ koji je osporavanje diplome osnovnih studija Nebojše Stefanović doživeo kao urušavanje ugleda te obrazovne ustanove. „Megatrend“ je, kako naglašavaju u ovoj ustanovi, za 30 godina odškolovao 28.000 mladih ljudi, a mnogi od njih danas zauzimaju važna mesta u brojnim organizacijama, institucijama, političkom i javnom životu.
Predsednik Saveta Univerziteta „Megatrend“, akademik Ljubiša Rakić, kaže da je reč o nepotrebnoj politizaciji koja nanosi štetu ugledu univerziteta, ugledu visokog školstva, kao i ugledu naše zemlje. „Kao predsednik Saveta tražio sam da pogledam dokumentaciju o studiranju Nebojše Stefanovića i ceo postupak je rađen po tada važećem Zakonu o univerzitetu“, rekao je Rakić za Tanjug.
Ta dokumentacija data je na uvid i ekipi Tanjuga iz koje se vidi da je Nebojša Stefanović upisao Megatrend International Expert Consortium Limited 1995. godine na smeru „Biznis i menadžment“, da je slušao predavanja, polagao ispite, diplomirao i preuzeo diplomu 2004. godine.
Na „Megatrendu“ ističu da niko do sada, čak ni oni koji osporavaju završene osnovne studije sadašnjem ministru policije, nije tražio uvid u dokumentaciju o studiranju Nebojše Stefanovića, i da je Tanjug prva medijska kuća koja im se obratila sa takvim zahtevom.
Na pitanje Tanjuga da li je Megatrend International Expert Consortium Limited imao dozvolu za rad Ministarstva prosvete, sa tog univerziteta odgovaraju da su imali sve dozvole za rad.
„Megatrend International Expert Consortium Limited imao je dozvolu za rad od tada nadležnog Saveznog ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, koje je jedino bilo nadležno, u to vreme, za izdavanje takvih dozvola bilo kojem inostranom partneru“, navode u toj obrazovnoj ustanovi.
Upitani po kom osnovu je nostrifikovana diploma Nebojše Stefanovića, na „Megatrendu“ kažu da je nastavni, inostrani program mogao biti nostrifikovan na osnovu tada važećeg Zakona o univerzitetu, gde je fakultetima, i državnim i privatnim, data autonomija da sami mogu da nostrifikuju inostrane diplome.
Akademik Ljubiša Rakić kaže da je diploma Nebojše Stefanovića, ali i svih koji su završili po tom studijskom programu, stečena u skladu sa tada važećim zakonom i da univerzitetska javnost na to ne može da ima primedbe.
Tako se opoziciona pizma ustremila i na akademika Rakića čija izjava i dokumenti koje je stavio na uvid javnosti, kako kažu, predstavljaju „novi falsifikat, ali i sramotu za Srpsku akademiju nauka i umetnosti“ čiji je Rakić član.
Iz opozicionog bloka su upitali i kako je Nebojša Stefanović mogao da upiše taj fakultet 1995. godine kada je u to vreme neuspešno studirao najpre Medicinski, a potom i Pravni fakultet u Beogradu.
Tako je nova „slamka spasa“ opozicije postao studentski indeks ministra Stefanovića. Jer, ako su pokazana dokumenta, zašto uz njih nema i indeksa. U stanju očigledne frustracije zbog nenadanog gesta akademika Rakića, Stefanovićevi oponenti prevideli su činjenicu da je indeks privatno vlasništvo studenta i da od njega zavisi hoće li ga pokazati ili neće.

AKADEMSKA ČESTITOST Tugaljiva priča o plagijatima vezana je, u stvari, za uvođenje kapitalizma, koje je pratila i stigmatizacija novoosnovanih privatnih fakulteta kod nas (mada je plagiranja bilo i nekada, na državnim fakultetima – poznat je slučaj jednog profesora Pravnog fakulteta u Beogradu, u međuvremenu zabašuren i zaboravljen). Ali i obogaćena nekim kuriozitetima, nekada nepoznatim na ovim prostorima.
Delegacija EU u Podgorici stotine hiljada evra donacije za promovisanje akademske čestitosti i istraživanje plagijata dodelila je Daliborki Uljarević, osobi za koju će mediji ustvrditi da je njena „jedina kvalifikacija za obavljanje tog posla bila to što je svoju karijeru izgradila na falsifikatima, krađama ideja, plagiranju i otimanju projekata od drugih“.
Nalazi eksperata sa Beogradskog univerziteta, koje je angažovala organizacija „Antidot“, pokazali su da Uljarevićkin diplomski rad obiluje sadržajem koji je bez citiranja preuzet iz različitih izvora – posebno NVO brošura, literature okolnih zemalja i rukopisa knjige „Demokratija“ profesora Radovana Radonjića koja će biti objavljena nekoliko meseci posle odbrane Uljarevićkinog diplomskog rada…
I ko zna, ne padne li slučaj Nebojše Stefanovića i njegove diplome u senku zbog nekog drugog slučaja, možda će se neko dosetiti da sličnu EU donaciju za promovisanje akademske čestitosti dodeli i nekome sličnih kvalifikacija u Srbiji. Deluje neverovatno, ali…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *