Pečat nedelje

Južni krak koridora 10 otvoren za saobraćaj

Južni krak Koridora 10, na trasi kroz Grdeličku klisuru, u subotu je svečano otvoren za saobraćaj u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, članova Vlade, kao i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Vladičinom Hanu, kod mosta Vrla, koji je bio osvetljen u bojama srpske zastave, uz vatromet, svečano otvorio poslednju deonicu auto-puta na južnom kraku Koridora 10 kroz našu zemlju, u dužini od 26,3 kilometra u Grdeličkoj klisuri. Premijerka Ana Brnabić je tom prilikom izjavila da završetak Koridora 10 ima simbolično značenje – njime se povezujemo s Evropom, gde nam je i mesto, a to je istovremeno prekretnica za zemlju koja pokazuje da završava započete projekte.
Svečanosti su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasadori Rusije, Velike Britanije i SAD, kao i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Zelenski položio zakletvu i raspustio parlament

Novoizabrani predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u ponedeljak je položio zakletvu i odmah raspustio parlament. Raspuštanje Vrhovne rade bilo je jedno od njegovih predizbornih obećanja, jer je Zelenski poslanike nazvao grupom ljudi koje zanima samo lično bogaćenje. Novi predsednik je pre ove odluke od poslanika zatražio da usvoje zakon protiv nelegalnog bogaćenja i podrže njegov zahtev za smenama ministra odbrane, šefa službe bezbednosti i državnog tužioca. U svom inauguracionom govoru rekao je da je glavni cilj njegovog mandata povratak mira u istočnoj Ukrajini, gde već pet godina traju sukobi. Zelenski je napustio tradiciju dolaska u konvoju vozila i umesto toga u parlament došao peške, kroz park pun ljudi.

Pobeda Srpske liste u sve četiri opštine na severu KiM

Kandidati Srpske liste za gradonačelnike na vanrednim lokalnim izborima, održanim u nedelju, 19. maja, pobedili su u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije. Srpska lista odnela je ubedljivu pobedu u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica. U izjavama čelnika Srpske liste navodi se da je srpski narod na severu KiM još jednom nedvosmisleno i gotovo jednoglasno potvrdio spremnost da odlučno brani svoj opstanak i politička prava na Kosmetu, kao i organsku vezu sa svojom državom Srbijom. Tom prilikom je i ocenjeno da je propao poziv na bojkot onih u Srbiji koji su hteli da sever KiM gurnu u ruke Albanaca.
Kandidate za gradonačelnike na vanrednim izborima imali su Srpska lista, Demokratska partija Kosova i pokret Samoopredeljenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *