Ukidanje datuma

Da li je osporavanje Dana Republike Srpske uvod u osporavanje njenog imena?

Globalni centri moći su preko svoje ekspoziture u dejtonskoj tvorevini, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, izvršili novi udar na Republiku Srpsku. Sud, u kome koaliciona većina bošnjačkih (dvojica) i stranih (troje) „delilaca pravde“ pokušava da svojim presudama da skroman doprinos realizaciji željenog projekta unitarizacije BiH, neustavnom je proglasio odredbu Narodne Skupštine RS o 9. januaru kao Danu Republike Srpske. „Najviši tumači“ Ustava BiH tako su prihvatili prošlogodišnju apelaciju poslanika u Veću naroda RS, devetorice Bošnjaka i Hrvata, koji su tražili ocenu ustavnosti Zakona o Danu Republike Srpske, odnosno ukidanje ovog „diskriminatorskog datuma“.

SVETI STEFAN NEPODOBNI Nije ovo prvi put da Ustavni sud BiH proglašava 9. januar neustavnim. Podsetimo da je još 2015. godine „9. januar pao“ na ovom sudu, nakon apelacije koju je arbitrima uputio „nezadovoljni građanin“ Bakir Izetbegović. Nepodobnost 9. januara je tada objašnjena time što „pravoslavni Srbi toga datuma istovremeno proslavljaju verski praznik, slavu Svetog Stefana, zbog čega je on (datum), za građane drugih nacionalnosti i vera neprihvatljiv kao Dan Republike Srpske“.
Rukovodstvo i većinski narod Srpske svoj su odgovor na ovakvu presudu dali na referendumu 2016. koji je potvrdio njihovu rešenost da i dalje 9. januar obeležavaju kao državni praznik. Narodna skupština RS je nakon toga usvojila Zakon o Danu Republike Srpske u kojem je naglašeno da se „na osnovu potvrđene volje građana 9. januar utvrđuje kao Dan Republike“.
Naravno, borba oko „statusa“ ovog datuma time nije okončana, jer njegovo obeležavanje predstavlja stalno neprijatno podsećanje da je Republika Srpska, rođena 9. januara 1992. godine, starija od Dejtonskog sporazuma, što se nikako ne uklapa u njihove planove da stavljanjem van snage sporazuma potpisanog u ovoj američkoj vojnoj bazi 1995. istovremeno „ugase“ i nepodobnu srpsku tvorevinu.

NOVI REFERENDUM? Zbog toga licemerno zvuči tvrdnja predsednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića da „proglašavanjem spomenute norme i 9. januara za neustavne, sud istovremeno ne ograničava nadležnost Narodne skupštine RS da raspiše referendum o tome koga će se datuma proslavljati Dan Republike Srpske“. Od čelnika entiteta iz Banjaluke se tako zahteva da falsifikuju „rodni list“ svoga „čeda“, odnosno da zbog viših interesa moćnih siledžija namerno upišu pogrešan datum rođenja, za ove siledžije nepoželjnog iako na ovaj svet odavno dospelog „deteta“.
Naravno da novi udar na RS preko Ustavnog suda BiH, koji je usledio samo desetak dana nakon izricanja doživotne kazne zatvora Radovanu Karadžiću, nije bio nimalo slučajan. Scenaristi su želeli da, osim već spomenutog napada na 9. januar, ovom presudom još više pojačaju pritisak na Banjaluku. Pošto je izvesno da „objekt udara“ neće biti spreman da se povinuje odluci Ustavnog suda, to će biti iskorišćeno da se Srbi ponovo na međunarodnoj sceni predstave kao „loši momci koji krše Ustav BiH i ruše Dejtonski sporazum“. Dok se bude ovako „merio“ stepen njihove krivice, u drugi plan će biti gurnuto višemesečno ucenjivačko ponašanje bošnjačke strane, čiji lideri formiranje novog Saveta ministara uslovljavanju prethodnim bezuslovnim pristajanjem RS na „NATO put Bosne i Hercegovine“.
Ipak, najopasnija poruka je nagoveštaj spremnosti zapadnih moćnika da, koristeći „kartu“ Ustavnog suda, pokušaju da ukinu ime Republike Srpske. Iako ih je Milorad Dodik nedavno upozorio da bi Banjaluka u tom slučaju bila primorana da kao iznuđeni odgovor raspiše referendum o otcepljenju od BiH, bojimo se da oni koji žele da po svaku cenu vide celu BiH u NATO-u neće odustati od svojih planova. Zbog toga neće iznenaditi ako se narednih meseci zahtev nekih novih bošnjačkih poslanika za ukidanjem naziva „mrske tvorevine“ nađe pred sudijama Ustavnog suda BiH, a da oni, u skladu sa već viđenom praksom, daju za pravo „diskriminisanim“ podnosiocima apelacije.

I dalje ćemo slaviti 9. januar

Milorad Dodik i njegovi saradnici su, kao što se i moglo očekivati, najavili da će Republika Srpska, bez obzira na „presudu“ Ustavnog suda BiH, i dalje nastaviti da slavi 9. januar kao Dan Republike. Predsednica RS Željka Cvijanović je za 2. april zakazala sastanak predstavnika svih političkih partija iz Srpske na kome bi trebalo da bude usaglašen zajednički stav o ovom problemu. Ohrabruje vrlo oštra reakcija opozicione Srpske demokratske stranke, koja je u saopštenju nazvala „Ustavni sud BiH antiustavnim, jer negira konstitutivni status srpskog naroda“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *