Укидање датума

Да ли је оспоравање Дана Републике Српске увод у оспоравање њеног имена?

Глобални центри моћи су преко своје експозитуре у дејтонској творевини, Уставног суда Босне и Херцеговине, извршили нови удар на Републику Српску. Суд, у коме коалициона већина бошњачких (двојица) и страних (троје) „делилаца правде“ покушава да својим пресудама да скроман допринос реализацији жељеног пројекта унитаризације БиХ, неуставном је прогласио одредбу Народне Скупштине РС о 9. јануару као Дану Републике Српске. „Највиши тумачи“ Устава БиХ тако су прихватили прошлогодишњу апелацију посланика у Већу народа РС, деветорице Бошњака и Хрвата, који су тражили оцену уставности Закона о Дану Републике Српске, односно укидање овог „дискриминаторског датума“.

СВЕТИ СТЕФАН НЕПОДОБНИ Није ово први пут да Уставни суд БиХ проглашава 9. јануар неуставним. Подсетимо да је још 2015. године „9. јануар пао“ на овом суду, након апелације коју је арбитрима упутио „незадовољни грађанин“ Бакир Изетбеговић. Неподобност 9. јануара је тада објашњена тиме што „православни Срби тога датума истовремено прослављају верски празник, славу Светог Стефана, због чега је он (датум), за грађане других националности и вера неприхватљив као Дан Републике Српске“.
Руководство и већински народ Српске свој су одговор на овакву пресуду дали на референдуму 2016. који је потврдио њихову решеност да и даље 9. јануар обележавају као државни празник. Народна скупштина РС је након тога усвојила Закон о Дану Републике Српске у којем је наглашено да се „на основу потврђене воље грађана 9. јануар утврђује као Дан Републике“.
Наравно, борба око „статуса“ овог датума тиме није окончана, јер његово обележавање представља стално непријатно подсећање да је Република Српска, рођена 9. јануара 1992. године, старија од Дејтонског споразума, што се никако не уклапа у њихове планове да стављањем ван снаге споразума потписаног у овој америчкој војној бази 1995. истовремено „угасе“ и неподобну српску творевину.

НОВИ РЕФЕРЕНДУМ? Због тога лицемерно звучи тврдња председника Уставног суда БиХ Златка Кнежевића да „проглашавањем споменуте норме и 9. јануара за неуставне, суд истовремено не ограничава надлежност Народне скупштине РС да распише референдум о томе кога ће се датума прослављати Дан Републике Српске“. Од челника ентитета из Бањалуке се тако захтева да фалсификују „родни лист“ свога „чеда“, односно да због виших интереса моћних силеџија намерно упишу погрешан датум рођења, за ове силеџије непожељног иако на овај свет одавно доспелог „детета“.
Наравно да нови удар на РС преко Уставног суда БиХ, који је уследио само десетак дана након изрицања доживотне казне затвора Радовану Караџићу, није био нимало случајан. Сценаристи су желели да, осим већ споменутог напада на 9. јануар, овом пресудом још више појачају притисак на Бањалуку. Пошто је извесно да „објект удара“ неће бити спреман да се повинује одлуци Уставног суда, то ће бити искоришћено да се Срби поново на међународној сцени представе као „лоши момци који крше Устав БиХ и руше Дејтонски споразум“. Док се буде овако „мерио“ степен њихове кривице, у други план ће бити гурнуто вишемесечно уцењивачко понашање бошњачке стране, чији лидери формирање новог Савета министара условљавању претходним безусловним пристајањем РС на „НАТО пут Босне и Херцеговине“.
Ипак, најопаснија порука је наговештај спремности западних моћника да, користећи „карту“ Уставног суда, покушају да укину име Републике Српске. Иако их је Милорад Додик недавно упозорио да би Бањалука у том случају била приморана да као изнуђени одговор распише референдум о отцепљењу од БиХ, бојимо се да они који желе да по сваку цену виде целу БиХ у НАТО-у неће одустати од својих планова. Због тога неће изненадити ако се наредних месеци захтев неких нових бошњачких посланика за укидањем назива „мрске творевине“ нађе пред судијама Уставног суда БиХ, а да они, у складу са већ виђеном праксом, дају за право „дискриминисаним“ подносиоцима апелације.

И даље ћемо славити 9. јануар

Милорад Додик и његови сарадници су, као што се и могло очекивати, најавили да ће Република Српска, без обзира на „пресуду“ Уставног суда БиХ, и даље наставити да слави 9. јануар као Дан Републике. Председница РС Жељка Цвијановић је за 2. април заказала састанак представника свих политичких партија из Српске на коме би требало да буде усаглашен заједнички став о овом проблему. Охрабрује врло оштра реакција опозиционе Српске демократске странке, која је у саопштењу назвала „Уставни суд БиХ антиуставним, јер негира конститутивни статус српског народа“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *