Реинкарнација отписаног ратника

За протеклих 20 година Војска Србије је прошла пут од потпуне девастације и умањења њене моћи до значајног препорода, обнове и подизања нивоа способности захваљујући чему је постала респектабилни фактор у региону, што потврђују и много веће и моћније војне силе и организације

Када један војник каже да је стање стабилно, али по свим параметрима веома непредвидиво, то значи да оно није редовно и да је потпуно отворено безбедносно питање земље, то јест да се војна опција не разматра, али само „тренутно“. Управо је то рекао начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, осврћући се на ситуацију на Косову и Метохији, означену као веома комплексну, пуну тензија и једностраних поступака.

УПОЗОРЕЊЕ ПРИШТИНИ За разлику од војника, много експлицитнији су политичари, попут министра спољних послова Ивице Дачића који је, говорећи о могућем „блицкригу“ приштинских оружаних формација на север Косова, упозорио НАТО да ће српска војска интервенисати у одбрани Срба: „Србија неће дозволити напад на Србе на северу Косова, наравно, није само север Косова у питању, на целом Косову, пошто код њих је сада опсесија да они овладају севером Косова. И они покушавају да направе тај блицкриг као што су радили у Републици Српској Крајини, међутим, тада су они имали подршку западних земаља, сада је велико питање шта је коме у интересу“, рекао је први човек српске дипломатије.
Министар одбране Србије Александар Вулин додатно је упозорио премијера тзв. Косова Рамуша Харадинаја да би се његов евентуални покушај уласка с војском на север КиМ завршио апсолутним неуспехом, „бежањем и расулом“.
„Србија више није ни слаба ни сама као што је тада била. Грађани Србије могу да буду спокојни, Војска Србије је сигурна и спремна да испуни свако наређење врховног команданта и заштити мир и безбедност“, истакао је српски министар одбране.

[restrict]

НОВА ОПРЕМА Позната је чињеница да су, у последње две деценије, дуж читаве административне линије ангажоване респектабилне снаге Војске Србије на 24 локације и оне су на задацима не само обезбеђења те линије него и контроле Копнене зоне безбедности од тренутка НАТО агресије и бомбардовања до данас, када се навршава 20 година од тог злочиначког чина.
У том периоду Војска Србије прошла је многе промене и „реформе“ па се, не без разлога, поставља питање да ли је и колико војска способна да одговори на претње и реагује како би заштитила становништво Србије, нарочито на КиМ?
У јануару ове године на Војнотехничком институту приказани су наоружање и војна опрема из програма наоружања „1.500 плус“, који су уведени у оперативну употребу Војске Србије или су у завршној фази испитивања. Реч је о опремању копнених снага за брза дејства и осталих пешадијских јединица најсавременијим наоружањем и опремом, махом домаће производње. Досад је набављено 26 различитих група наоружања – најсавременијих пушака, пиштоља, нишанских система, ронилачке, пењачке и падобранске опреме. Првих 1.500 војника опремљено је с више стотина термовизијских и оптоелектронских система. У плану скоре набавке је нова „Заставина“ пушка „М-17“, која користи нови метак калибра 6,5 милиметара, нови „Телеоптикови“ нишани, нове снајперске пушке и возила…
Војнотехнички институт, као војнонаучна установа, води главну реч у развоју и модернизацији наоружања и војне опреме у систему одбране Србије. ВТИ је прошле године примио 50 младих инжењера а планира се пријем још 75, што ће значајно унапредити кадровску базу.
Од система који су уведени у наоружање Војске Србије представљени су, између осталог, самоходна артиљеријска хаубица 155мм „Нора Б-52“, ракета 128мм „Огањ М18“, универзална покретна артиљеријска рачунарска станица УПАРС, борбена оклопна возила БОВ КиВ и „Лазар 3“, разни типови модернизованих радарских станица ПВО система, различити оптоелектронски и уређаји за ометање експлозивних направа, као и комплети заштитне балистичке опреме Т18.
Поред тога овај институт је приказао и роботизовану платформу „Милош“, ракету земља-ваздух РЛН-ИЦ, подсистеме за модернизацију тенкова, борбених возила пешадије и авиона „Орао“, наоружање за хеликоптер Х-145М, као и разне врсте теренских возила који су у завршној фази развоја и испитивања.
Листа захтева стручних служби Министарства одбране и Генералштаба у години за нама скраћена је за чак 29 различитих система наоружања, муниције и војне опреме. То чини својеврсни рекорд, будући да је на терену опремања последњих деценија најуспешнија година била 2008, када су се оружане снаге поновиле са свега осам нових средстава.

„ШУМАДИЈА“ И „СТРШЉЕН“ Посебно је значајан пакет намењен Ратном ваздухопловству Војске Србије. Поред модернизованог ракетног система ПВО „Куб-М“, радара „П-40“, артиљеријско-ракетног система ПАСАРС-16, у њему је савремена опрема намењена авиону „орао“, на чијој модернизацији се убрзано ради.
Најсавременији производи домаће наменске индустрије, где важну улогу има и ВТИ у Жаркову, јесу – навођене ракете. Познати систем „Алас“ развија приватна компанија „Едепро“, а ВТИ ради на развоју сродних система „Кошава“ и А-ДНД-18. Изузетно модерне ракете намењене су најпре страним купцима, али због великог домета, високе прецизности и могућности навођења на циљ на списку су жеља и наше војске. Ове ракете могу да се испаљују из вишецевног бацача модуларног система „Морава“, који је интересантан и страним купцима.
Ракета „Шумадија“ класе земља-земља не представља само новитет већ и веома респектабилан систем који ће Србију сврстати међу 10 земаља света које производе тактичке балистичке ракете до 300 километара. Како указују стручњаци, ова ракета може парирати кинеској ракети WС-2 или најмоћнијој верзији америчког система М270. Домет ракете је 300 километара, тешка је око 1.500 килограма, при чему је 900 килограма тежина горива, док је бојева глава тешка 200 килограма.
Уз „Шумaдиjу“, Србиja ћe поседовати и бeспилoтни хeликoптeр зa извиђaњe и бoрбeнe aкциje „Стршљeн“. To je ултрaлaки хeликoптeр тeжинe 750 килoгрaмa, кojи може да носи бoрбeни тeрeт и гoривo дo 350 килoгрaмa. Moжe да лети нa висини oд 4.000 мeтaрa, a брзинa му je 180 килoмeтaрa нa сaт. Рaди нa eлeктрични мoтoр збoг чeгa je нeчуjaн.

АВИОНИ И ХЕЛИКОПТЕРИ Набавком авиона и хеликоптера Војска Србије добиће сасвим нови лик а оперативна способност Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије биће у целини подигнута на виши ниво. Поред десет постојећих авиона Миг-29 (четири наша и шест донираних из Русије) у плану је да веома брзо из Белорусије стигну још четири летелице истог типа. Минск је одобрио испоруку и једног ПВО система малог и средњег домета. У финалној фази су преговори о испоруци три хеликоптера Ми-17 и четири „летеће оклопњаче“ Ми-35. Ова техника требало би да стигне следеће године, када по уговору са „Ербасом“ стижу и летелице Х145М.
Опремање Војске Србије авионима Миг-29, уз њихов ремонт и модернизацију, представља опремање савременим вишенаменским борбеним авионом „4+“ технолошке генерације који ће допринети унапређењу способности ефикасне контроле и заштите суверенитета ваздушног простора.
Наше оружане снаге до 2021. године биће опремљене рекордним бројем средстава из српских фабрика. У ВС лане ушло је 29 нових система оружја и опреме, а ускоро ће, најављује се, располагати са 90 потпуно нових система наоружања и војне опреме. Већина овог арсенала, чак 76 средстава, биће из домаће наменске индустрије. На овом списку су ракетно и ПВО наоружање, артиљеријска средства, дуге цеви, муниција, балистичка заштита, оптика и извиђачка средства…

СПАС ОД УНИШТЕЊА Често се указује да карактер наоружања једне земље говори много речитије о њеним геополитичким приоритетима од било које изјаве политичара, а да се томе и те како озбиљно прилази, иде у прилог и део отписаног наоружања спасен од уништења и враћен у јединице ВС.
Србија се раније лишила више стотина тенкова, хаубица… Видело се то још пре годину дана на вежби „Садејство 2018“. Дејство борбених оклопних возила и противоклопних лансера М-83 означило је званични почетак новог живота убојитих војних средстава. Она чине само део претходно отписаног наоружања које је, уместо да заврши у пећи за топљење смедеревске Железаре или буде исечено у Смедеревској Паланци, завршило у – јединицама Војске Србије. Ресурси овом наоружању су продужени, и оно данас добро функционише.
Отписивање употребљиве војне технике био је саставни део реформе система одбране која је почела још раних двехиљадитих, све позивајући се на тврдње НАТО-а о вишковима нашег наоружања. Треба се присетити кaкo су НАТО стручњаци били „зaпрeпaшћeни“ кoличинoм тeнкoвa T-84, T-72 и T-55 које имамо, aли и истoврeмeнo зaдoвoљни штo ћe нaм „пoмoћи“ дa сe рeшимo „бaлaстa“. Зa њих je билo „нeсхвaтљивo“ дa jeднa „мaлa“ бaлкaнскa држaвицa у 21. вeку рaспoлaжe сa oкo 1.100 тeнкoвa, прeкo 850 oклoпних бoрбeних вoзилa, вишe oд 3.750 aртиљeриjских oруђa вeликoг кaлибрa, 155 aвиoнa, 53 хeликoптeрa… Истицaли су дa тo ниje пoтрeбнo, дa ћe нaс Aлиjaнсa „пaртнeрски“ штитити, дa je дoшлo врeмe мирa и приjaтeљских рeгиoнaлних и глoбaлних oднoсa, дa je у првoм плaну диплoмaтиja…
Следећи таква упутства тaдaшњи министри oдбрaнa, пoсeбнo Првoслaв Дaвинић, прeузимajући рeфoрмску штaфeту oд свoг прeтхoдникa, пoтoњeг „врхoвнoг кoмaндaнтa“ у двa мaндaтa Бориса Тадића, успeли су дa сe „избoрe“, eтo, дa ипaк „сaчувaмo“ 200 и још кojи кoмaд тeнкoвa M-84, a дa сe прeoстaлих oкo 800 кoмaдa (T-55), jeднoстaвнo, рeшимo тaкo штo ћeмo их прoглaсити вишкoм.

ОДЛУЧНИ ОДГОВОР На срећу, данас више није тако, што потврђује и недавни поверљиви допис НАТО стратега упућен најважнијим политичарима у земљама чланицама пакта, у којем се каже да спeциjaлнo oбучeнe jeдиницe Вojскe Србиje мoгу за 48 сaти дa зaузму сeвeр Кoсoвa, aли и другe вeћински српскe срeдинe у пoкрajини. Штавише, медији који тврде да су имали увид у документ, ако им је веровати, пишу и да НATO eкспeрти у тajнoм извeштajу нaвoдe дa Србиja имa дeтaљнo рaзрaђeн плaн дeлoвaњa у случajу eвeнтуaлнoг пoкушaja Aлбaнaцa дa нaсилнo прeузму кoнтрoлу нaд сeвeрoм. Taj плaн сe, нaвoднo, зoвe „Oдлучни oдгoвoр“ и прeдвиђa дa Вojскa Србиje у брзoj oпeрaциjи, у рoку oд нajвишe нeкoликo сaти, зaузмe сeвeр пoкрajинe и тeнкoвимa и oклoпним бoрбeним вoзилимa изaђe нa Ибaр, oднoснo нa мoст кojи дeли сeвeрну oд jужнe Кoсoвскe Mитрoвицe.
У извeштajу сe пoсeбнo нaглaшaвa дa би Србиja, уз вojну и диплoмaтску пoмoћ Русиje, мoглa и дугoрoчнo дa зaдржи нoвoстeчeнe пoзициje нa Кoсoву. „У тoм случajу, нaстaлa би нoвa рeaлнoст нa тeрeну, кojу нe би билo нимaлo лaкo прoмeнити. Србиjу нe бисмo мoгли oтвoрeнo и фрoнтaлнo дa нaпaднeмo кao 1999. гoдинe, a вeликo je питaњe кoликo би биo eфикaсaн и дeлoтвoрaн oтпoр Aлбaнaцa нa Кoсoву. Taкo бисмo дoшли у пoзициjу у кojoj би Србиja нaмeтaлa услoвe и билa у прилици дa пoнoвo oтвoри питaњe стaтусa Кoсoвa“, нaвoди сe у oвoj НATO прoцeни.
Ако то кажу НАТО стратези, онда изјаве и упозорења српских политичара, на тему деловања наше војске на КиМ, још како имају основа и тежине. Опрезнија и нешто мирнија изјава генерала Мојсиловића само је у сврху трезвене оцене ситуације, али и показивања недвосмислене одлучности и решености на акцију, ако буде требало.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *