Пулс метрополе

УМЕТНИЧКА СЦЕНА ГЛАВНОГ ГРАДА

Подршка за 16. Београдски фестивал игре

Традиционални фестивал игре, под слоганом „Емоције“, биће одржан од 22. марта до 12. априла у Београду, Новом Саду и Вршцу, најавили су протекле недеље у Народној скупштини организатори овог догађаја

фото: Предраг Митић

Заменик градоначелника Горан Весић истакао je да му неизмерну част и задовољство представља што у име Града може да најави 16. Београдски фестивал игре.
„Поносни смо и срећни што имамо овај фестивал. Град Београд је снажно подржао овогодишњи фестивал игре и то ћемо радити и убудуће. Београд има много фестивала са вишедеценијском традицијом, на коју смо поносни. Београдски фестивал игре, за разлику од тих фестивала, није основан од државе већ залагањем дивне жене са великом енергијом. Госпођа Аја Јунг је за ових 16 година успела да направи респектабилан европски фестивал“, указао је Весић, а потом истакао да је угледни лист „Гардијан“ недавно Београд сврстао у најпожељније европске дестинације, а један од разлога за такву препоруку је био и Београдски фестивал игре.
„То говори и о другом аспекту овог фестивала који није само културни. Овај фестивал много значи за промоцију и имиџ нашег града. Он је такође значајан јер показује да можемо да сарађујемо са светом, и на такав начин у Београду организујемо светске догађаје и представимо светска културна достигнућа. А пошто се фестивал не одиграва само у Београду, значајан је и као једна врста децентрализације културе која је нама у Србији неопходна“, подвукао је заменик градоначелника.
Весић је захвалио амбасадама Сједињених Америчких Држава и ЕУ у Београду, Италије, Холандије, Канаде, Немачке, Израела, Шпаније, Француске и Белгије, јер помажући Фестивал игре, како је рекао, помажу културу Србије. Такође је захвалио спонзорима фестивала, истакавши да друштвено одговорне компаније на овај начин подржавају развој културе у Србији.
Аја Јунг је истакла да ће на фестивалу наступити 16 трупа из 11 земаља, 21 кореографска поставка, као и 23 соло наступа и дуета. Захвалила је на подршци Граду Београду, Министарству културе и информисања, покрајинској влади, Граду Новом Саду и Вршцу јер чине да српска култура, публика и гости из иностранства добију најбољи програм. Такође је захвалила свим амбасадама земаља учесница програма на искреном пријатељству и жељи да се прикаже, како је назначила, оно најреферентније на светској сцени уметничке игре.
Амбасадор делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици прецизирао је да ова организација седму годину заредом подржава фестивал, те да су веома поносни на ово партнерство. Европска унија је „број један“ у инвестицијама у Србији, али истовремено радо помаже и креативну индустрију, водећи се емоционалним мотом „уједињеност у различитости“, за шта је фестивал одличан пример, навео је Фабрици. Он је додао и да фестивал још једном Србију ставља у центар Европе и света.
Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић оценио је да је БФИ постао традиција у нашем граду, а Београд препознатљиво место по уметничкој игри. У складу са слоганом „Емоције“, изразио је уверење да ће манифестација пробудити позитивна осећања и истовремено указати на њихову неопходност у савременом свету.
На конференцији за медије су се, између осталих, обратили амбасадори Сједињених Америчких Држава, Немачке, Француске, Канаде, Израела, Белгије, Италије и Холандије.

Изложба „Осми март у Србији, Србија je део света“

Београд поздравља знамените Српкиње

фото: БЕОИНФО

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворили су у холу Старог двора изложбу „Осми март у Србији, Србија je део света“. Изложба је посвећена женама и на њој је представљено 20 жена Србије, чији се профили налазе на порталу Википедије, а које су дале допринос у областима Унеска – у образовању, науци, култури, уметности, информисању и комуникацијама. То су Надежда Петровић, Милена Павловић Барили, Оља Ивањицки, Љубица Сокић, Вера Божичковић Поповић, Милица Стојадиновић Српкиња, Исидора Секулић, Деса Глишић, Мага Магазиновић, Милева Марић Ајнштајн, Ксенија Атанасијевић, Владислава Полит Десанчић, Драга Љочић Милошевић, Јелисавета Начић, Десанка Максимовић, Саша Божовић, Соја Јовановић, Љубица Марић, Драгиња Ружић и Вукосава Велимировић. Градоначелник је изразио задовољство што се на овај начин обележава Осми март, oднoснo, како је навео, пoлитичкa, сoциjaлнa и eкoнoмскa дoстигнућa жeнa. 
„Данас се сeћaмo жeнa чиjи je дoпринoс нaуци, култури, oбрaзoвaњу, умeтнoсти и другим oблaстимa нeмeрљив. Бeoгрaдскe шкoлe и улицe пoнeлe су њихoвa имeнa, a њихoв дух и дaљe живи и у прeстoници. Oвe жeнe су искaзaлe хрaбрoшћу, крeaтивнoшћу, снaгoм, упoрнoшћу и тaлeнтoм“, рекао је Радојичић.
Градоначелник је на крају свим жeнaмa честитао Oсми мaрт. 
„Бoрбa кojу стe зaпoчeлe прe вишe oд сто гoдинa и пут кojи стe oд тaдa прeшлe je зa дивљeњe. Пoкaзaлe стe дa je бoрбa зa унaпрeђeњe вaшeг пoлoжaja зaпрaвo бoрбa зa свe нaс, а вaш нaпрeдaк дoнoси прoгрeс читавом друштву. И зaтo у oвoм циљу нистe сaмe. Грaд Бeoгрaд и ja кao грaдoнaчeлник, дeчjи лeкaр, a прe свeгa кao чoвeк сам на располагању свим женама које желе да сарађују и које мисле да можемо да им помогнемо“, поручио је Радојичић.
Министар Ђорђевић истакао је да се путем ове изложбе представљају животне приче двадесет Српкиња које су се избориле за значајно место у историји.
„Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, у партнерству са Кабинетом градоначелника Београда и уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), придружило се дигиталној кампањи коју спроводи Унеско, а са жељом да се највећем енциклопедијском пројекту слободног садржаја на интернету – Википедији – поред постојећих додају имена жена које су својом храброшћу, знањем, истрајношћу и мудрошћу оставиле дубок траг у историји Србије. Својим активизмом оставиле су трајни печат унапређењу образовања, науке, културе и уметности“, истакао је Ђорђевић.

Наша Престоница на Сајму у Берлину

фото: БЕОИНФО

Вршилац дужности директора Туристичке организације Београда Миодраг Поповић учествовао је на панелу „Како позиционирати туристичку понуду дестинације на кинеском тржишту“ у оквиру сесије коју организује Светска федерација градова у туризму (WTCF) током Међународног сајма туризма у Берлину (ITB).
Поред Поповића на панелу су учествовали генерални секретар Центра за истраживања у туризму Кинеске академије наука Ђин Жун, директор маркетинга WTCF Џени Каи, као и менаџери тржишта из Единбурга и Севиље.
Поповић је пренео искуства Београда са кинеским туристима и истакао да је прошла година била рекордна по броју гостију из Кине у Београду.
„Кроз туристичку сигнализацију и доступност информација на кинеском језику, Београд настоји да се представи као ’China friendly & China ready’ дестинација. У 2018. години туристи из Кине су на другом месту по бројности у Београду, са тенденцијом даљег пораста, да би већ у јануару ове године био остварен пораст од 60 одсто у односу на исти месец прошле године. У даљим активностима Туристичка организација Београда ће ове године радити интензивну интернет-кампању у Кини која ће у потпуности бити прилагођена преференцама кинеских туриста“, рекао је Поповић, који је овим поводом дао интервјуе за „Дојче веле“ и „Travel Channel“ Пекинг.
Међународни сајам туризма у Берлину je уз лондонски WTM један од најзначајнијих сајмова туризма који функционише као платформа за окупљање најрелевантнијих представника институција туризма и туристичке привреде из целог света.
ТОБ на овом сајму представља укупну понуду наше престонице за „City break“ и MICE на заједничком штанду под окриљем НТО Србије, док се у исто време одржава велики број унапред заказаних састанака са агентима, туроператерима и медијима.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *