Pečat nedelje

Još četiri aviona Mig-29 u srpskoj eskadrili

U ponedeljak je u beloruskom vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču izvršena primopredaja četiri aviona tipa Mig-29, a kada se završi remont koji je počeo 22. februara, broj tih aviona u našem Ratnom vazduhoplovstvu porašće na 14!

Dogovoreno je da se remont i prva faza modernizacije „migova 29“ obave u beloruskom 558. vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču.
Delegaciju Ministarstva odbrane i Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije je predvodio ministar odbrane Aleksandar Vulin, a prijemu aviona prisustvovao je i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković.
Tehničko stanje i raspoloživi resursi aviona su u prvoj trećini njihovog veka upotrebe i predstavljaju veoma kvalitetnu platformu za nastavak njihove eksploatacije nakon remonta i modernizacije.

Svečana primopredaja aviona

Prva faza podrazumeva generalni remont letelice, zamenu motora i osnovnih agregata, te zamenu radara NO-Rubin poboljšanom verzijom. U drugoj fazi predviđeno je unapređenje elektronskih uređaja, osavremenjavanje kokpita i dodavanje novih uređaja za detekciju u vazdušnom prostoru. U trećoj fazi predviđeno je značajno unapređenje pre svega borbenih sistema na avionu koje obuhvata osposobljavanje letelice za korišćenje najsavremenijih raketa malog i srednjeg dometa. U poslednjoj fazi modernizacije naši piloti bi trebalo da dobiju i nišanske uređaje sa prikazom na viziru kacige.
Dogovor o donaciji ovih „migova“ postignut je još 2017. posle pregovora koji su trajali više od godinu dana. Belorusija ima kvalitetan zavod za održavanje aviona, a uspela je da razvije i modernizovanu varijantu „dvadeset devetke“ koja ima drugačiju opremu u odnosu na rusku verziju čuvenog lovca.
Osim letelica Mig-29 Ratno vazduhoplovstvo Srbije tokom ove godine treba da dobije tri nova helikoptera Mi-17, četiri Mi-35 i devet Erbasovih H-145 od kojih su pet za Vojsku Srbije, a četiri za MUP.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *