Ivan Edvard Hil Pinto – Pokušaj državnog udara je već propao

Prošle nedelje u Beogradu je boravio Ivan Edvard Hil Pinto, zamenik ministra spoljnih poslova Bolivarske Republike Venecuele zadužen za Evropu. U srpskoj prestonici imao je niz značajnih sastanaka, kako s ministrima u Vladi Republike Srbije, tako i s predstavnicima patriotske opozicije. Ovo je bila prilika da s njim razgovaramo o svim važnim stvarima za Venecuelu i Srbiju

Zamenik ministra spoljnih poslova Bolivarske Republike Venecuele Ivan Edvard Hil Pinto rekao je, u ekskluzivnom intervjuu za „Pečat“, da je situacija u njegovoj zemlji, uprkos stalnim i upornim napadima orkestriranim u SAD i ozbiljnoj šteti koju oni nanose „prilično mirna“, te da je sadašnji pokušaj državnog udara „već propao“.
Dolazite u Srbiju u trenutku velikih iskušenja za vašu zemlju. Venecuela je već dugi niz godina izložena varvarskim sankcijama nametnutim iz Vašingtona, ali odnedavno i otvorenim pritiscima za „smenu režima“ na ulici, dakle, van institucionalnog poretka. Kakva je sada ekonomska i politička situacija u Venecueli?
Trenutno je politička situacija u Venecueli stabilna, kada se uzme u obzir da se konstantno odbijaju pokušaji državnog udara u Karakasu, a koje kreira predsednik SAD Donald Tramp. On se nedavno na Floridi obratio američkom narodu u sklopu svoje izborne kampanje, i tom prilikom se osvrnuo na neke istorijske i ideološke aspekte međudržavnih odnosa SAD i Venecuele, nastojeći da naše odnose dodatno poljulja. Teško nam je da vidimo američku administraciju s toliko pogrešnom i nazadnom ideologijom, kojom oni konstantno opterećuju naše diplomatske odnose.
Ali i pored ovih konstantnih napada Sjedinjenih Američkih Država, situacija u našoj zemlji je prilično mirna i nije onakva kakvom žele da je predstave krupni korporativni mediji. Ipak, činjenica je da su ovi napadi, i izolacija koju diktiraju SAD, naneli ozbiljnu štetu našoj ekonomiji, zbog čega se suočavamo s problemima u oblasti privrede. Međutim, uprkos svim tim nametnutim teškoćama, Revolucija ipak napreduje i mi smo dosad podelili dva i po miliona stanova socijalno ugroženim porodicama, a oko šest miliona venecuelanskih porodica svakog dana dobija državnu pomoć u vidu najpotrebnijih prehrambenih proizvoda. Želim i da napomenem da su naši sistemi zdravstva i obrazovanja potpuno besplatni i veoma kvalitetni, i to uspevamo da održimo uprkos blokadi i sankcijama.
Što se tiče ekonomske situacije, Sjedinjene Američke Države sada pokušavaju da nas doslovno opljačkaju i da dođu do naših finansijskih sredstava, sa ciljem da našu ekonomiju i privredu dovedu do potpunog kolapsa, kako bi uspostavili kontrolu nad našom naftom. U poslednjih pet godina izgubili smo prihode u vrednosti od 350 milijardi dolara, a u ovom trenutku nam drže zamrznuta finansijska sredstva u vrednosti od 30 milijardi dolara. Kao što je i sam Donald Tramp rekao, oni žele da uguše venecuelanski narod. Ali mi to nećemo dozvoliti. Venecuela ima način da pruži otpor, da izdrži i da napreduje, uprkos svemu ovome. Možemo, zapravo, reći da je ovaj pokušaj državnog udara već potpuno propao, zato što je lojalnost venecuelanskog naroda i naših oružanih snaga nesalomiva.
Takođe, podrška koju imamo u Ujedinjenim nacijama nam izuzetno znači. Ovo je svet različitosti i treba da postoji tolerancija, poštovanje ljudskih prava, ali i poštovanje načela međunarodnog prava. Upravo zbog toga i postoji taj multilateralni sistem međunarodnih odnosa u vidu Organizacije Ujedinjenih nacija već više od 60 godina. Zahvalni smo što kod većine zemalja u UN preovladava zdrav razum i što većina država ipak poštuje norme međunarodnog prava.

[restrict] Ova podela na međunarodnom nivou, podela na američke vazale i države sa sopstvenom i samostalnom spoljnom politikom, gotovo je identična podeli na nacije koje su priznale jednostranu secesiju južne srpske pokrajine Kosova i Metohije i, s druge strane, na države koje poštuju teritorijalni integritet Srbije. Kako komentarišete činjenicu da je pre nekoliko dana ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da za Beograd postoji samo legalno izabrani predsednik Venecuele Nikolas Maduro, posebno u svetlu činjenice da se Srbija konačno odlučila da otvori svoju ambasadu u Karakasu?
Kada su u pitanju bilateralni odnosi između Srbije i Venecuele, kao i naši odnosi u svim međunarodnim organizacijama, mogu da kažem da imamo jednu iskrenu saradnju. Srbija i Venecuela principijelno zastupaju fundamentalna načela međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih nacija. Iako smo geografski veoma udaljeni, naša politička saradnja je na vrlo visokom nivou. Takođe, naše dve države imaju autentični antiratni nastup u svim međunarodnim forumima i obe zemlje čvrsto zastupaju stavove za mirno rešavanje svih konflikata koji mogu voditi narode u ratne sukobe.
Trenutno Srbija ima svoju ambasadu u Havani, u Republici Kubi. Ambasador Srbije u Havani je naš veliki prijatelj i s njime smo u stalnom kontaktu. Znam da Srbija trenutno preispituje svoje finansijske i administrativne mogućnosti za otvaranje ambasade u Karakasu, gde vaša zemlja ima jednu prelepu zgradu, kako i dolikuje srpskoj državi i srpskom narodu. Trenutno, između naše dve zemlje otvorena su sva vrata za saradnju, o čemu smo razgovarali i s vašim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, koga smo informisali o potrebi da se oformi mešovita komisija koja bi se pozabavila svim aspektima moguće saradnje između Srbije i Venecuele.
Bolivarska Republika Venecuela otvorila je ambasadu u Beogradu 2012. godine i to je bilo na inicijativu predsednika Uga Čaveza, čime je on pokazao posvećenost dobrim odnosima sa Srbijom i srpskim narodom. Mi ćemo svakako nastaviti da razvijamo naše odnose u tom pravcu i Srbija je dobrodošla da otvori svoje diplomatsko predstavništvo u našem glavnom gradu. Srbija može da predstavlja vrata za ulaz Venecuele u Evropu, ali isto tako i Venecuela može i treba da omogući prodor Srbije na južnoamerički kontinent.
Ambasador Venecuele u Moskvi govorio je o tome, a to su prenele svetske agencije, da je Huan Gvaido dolazio u Beograd na edukaciju o akcijama za „smenu režima“. Našim čitaocima je poznata delatnost organizacije „Kanvas“ Srđe Popovića i Slobodana Đinovića, koji su od nekadašnje studentske organizacije „Otpor“, uz američku finansijsku pomoć, stvorili međunarodnu školu za „demokratske“ lidere, buduće vazale SAD. Da li imate konkretna saznanja o tome da li je i kada Huan Gvaido boravio u Beogradu i sa kime je bio kontaktu?
U toku je zvanična istraga u Venecueli povodom delatnosti i istorije ove osobe, ovog poslanika koji se sam proglasio za predsednika. Ne posedujem konkretne informacije o ovom slučaju, ali znam da naši organi trenutno ispituju upravo njegovo vojno i političko delovanje, kao i dela korupcije, zato što postoje saznanja da je bio podložan koruptivnim radnjama. Naravno, čim istraga u vezi sa ovim slučajem bude završena, objavićemo sve relevantne informacije o tome.
Sigurno znamo da se ovi pokušaji državnog udara u Venecueli odvijaju pod dirigentskom palicom SAD i njihove Centralne obaveštajne agencije, sa svim svojim satelitima u vidu raznih agencija koje deluju širom sveta i koje imaju značajan istorijat ovakvih aktivnosti. Inače, sigurni smo da su pučisti u Venecueli već obećali vašingtonskoj administraciji da će im predati kontrolu nad našom naftom. To je opšti plan koji se primenjuje i na Venecuelu, i na mnoge druge države sveta, i mi znamo da su ovi elementi povezani na globalnom nivou.
U vezi sa Gvaidom, sigurno znamo da je bio u Meksiku i da je nekoliko meseci pre ovog neuspelog pokušaja državnog udara bio u Brazilu, Kolumbiji i SAD. Tamo je očigledno primio instrukcije i bio treniran. Obaveštajna agencija Venecuele je u više navrata detektovala agente CIA kako, u saradnji sa domaćim izdajnicima, pokušavaju da sprovedu državni udar, ali to je sve uspešno neutralisano. Ove operacije uglavnom dolaze sa teritorije Kolumbije, gde postoje mesta za obuku pučista i odakle dobijaju pomoć za sprovođenje akcija na teritoriji Venecuele.
Videli smo prethodnih dana jednu bizarnu ponudu Sjedinjenih Američkih Država – da pošalju humanitarnu pomoć u Venecuelu, dok istovremeno doslovno izgladnjuje venecuelanski narod nepravedno nametnutom međunarodnom blokadom vaše zemlje. Imate li komentar na to?
Pre svega želim da kažem da u Venecueli ne postoji humanitarna kriza, pa stoga nije ni neophodno da se primi ova humanitarna pomoć. A činjenica je da na ovaj način SAD zapravo žele da kreiraju kanale za pružanje pomoći pučistima. S obzirom na to da im je propao pokušaj da izazovu razdor u oružanim snagama Bolivarske Republike Venecuele, ovo im je sada neka vrsta izgovora kako bi nastavili sa sprovođenjem svojih planova u našoj zemlji. Njima, dakle, ide u prilog da izazovu haos i da onda to stanje, posredstvom propagande na međunarodnom nivou, predstave kao katastrofu, samo da bi opravdali neophodnost sprovođenja vojne intervencije u Venecueli.
Šta očekujete da će se dogoditi u narednom periodu? Šta je najbolji put za izlazak iz ove krize koju generiše vašingtonska administracija?
Dijalog je najbolji način za rešavanje sporova. Postoji jedna veoma dobra inicijativa koju predvode Meksiko, Urugvaj, Bolivija i Zajednica karipskih ostrvskih zemalja, a koje se zalažu za mirno rešenje svih spornih pitanja. Naravno, dijalog između venecuelanske opozicije i bolivarske Vlade bi trebalo da dovede do mirnog rešenja spora u skladu sa ustavom naše zemlje. Želim da naglasim da se u Venecueli neće desiti državni udar. Mi smo spremni za bilo koji scenario, pa čak i za vojnu intervenciju, do koje takođe neće doći, tako da kao alternativa svemu ovome ostaje jedino dijalog. [/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *