Иван Едвард Хил Пинто – Покушај државног удара је већ пропао

Прошле недеље у Београду је боравио Иван Едвард Хил Пинто, заменик министра спољних послова Боливарске Републике Венецуеле задужен за Европу. У српској престоници имао је низ значајних састанака, како с министрима у Влади Републике Србије, тако и с представницима патриотске опозиције. Ово је била прилика да с њим разговарамо о свим важним стварима за Венецуелу и Србију

Заменик министра спољних послова Боливарске Републике Венецуеле Иван Едвард Хил Пинто рекао је, у ексклузивном интервјуу за „Печат“, да је ситуација у његовој земљи, упркос сталним и упорним нападима оркестрираним у САД и озбиљној штети коју они наносе „прилично мирна“, те да је садашњи покушај државног удара „већ пропао“.
Долазите у Србију у тренутку великих искушења за вашу земљу. Венецуела је већ дуги низ година изложена варварским санкцијама наметнутим из Вашингтона, али однедавно и отвореним притисцима за „смену режима“ на улици, дакле, ван институционалног поретка. Каква је сада економска и политичка ситуација у Венецуели?
Тренутно је политичка ситуација у Венецуели стабилна, када се узме у обзир да се константно одбијају покушаји државног удара у Каракасу, а које креира председник САД Доналд Трамп. Он се недавно на Флориди обратио америчком народу у склопу своје изборне кампање, и том приликом се осврнуо на неке историјске и идеолошке аспекте међудржавних односа САД и Венецуеле, настојећи да наше односе додатно пољуља. Тешко нам је да видимо америчку администрацију с толико погрешном и назадном идеологијом, којом они константно оптерећују наше дипломатске односе.
Али и поред ових константних напада Сједињених Америчких Држава, ситуација у нашој земљи је прилично мирна и није онаква каквом желе да је представе крупни корпоративни медији. Ипак, чињеница је да су ови напади, и изолација коју диктирају САД, нанели озбиљну штету нашој економији, због чега се суочавамо с проблемима у области привреде. Међутим, упркос свим тим наметнутим тешкоћама, Револуција ипак напредује и ми смо досад поделили два и по милиона станова социјално угроженим породицама, а око шест милиона венецуеланских породица сваког дана добија државну помоћ у виду најпотребнијих прехрамбених производа. Желим и да напоменем да су наши системи здравства и образовања потпуно бесплатни и веома квалитетни, и то успевамо да одржимо упркос блокади и санкцијама.
Што се тиче економске ситуације, Сједињене Америчке Државе сада покушавају да нас дословно опљачкају и да дођу до наших финансијских средстава, са циљем да нашу економију и привреду доведу до потпуног колапса, како би успоставили контролу над нашом нафтом. У последњих пет година изгубили смо приходе у вредности од 350 милијарди долара, а у овом тренутку нам држе замрзнута финансијска средства у вредности од 30 милијарди долара. Као што је и сам Доналд Трамп рекао, они желе да угуше венецуелански народ. Али ми то нећемо дозволити. Венецуела има начин да пружи отпор, да издржи и да напредује, упркос свему овоме. Можемо, заправо, рећи да је овај покушај државног удара већ потпуно пропао, зато што је лојалност венецуеланског народа и наших оружаних снага несаломива.
Такође, подршка коју имамо у Уједињеним нацијама нам изузетно значи. Ово је свет различитости и треба да постоји толеранција, поштовање људских права, али и поштовање начела међународног права. Управо због тога и постоји тај мултилатерални систем међународних односа у виду Организације Уједињених нација већ више од 60 година. Захвални смо што код већине земаља у УН преовладава здрав разум и што већина држава ипак поштује норме међународног права.

[restrict] Ова подела на међународном нивоу, подела на америчке вазале и државе са сопственом и самосталном спољном политиком, готово је идентична подели на нације које су признале једнострану сецесију јужне српске покрајине Косова и Метохије и, с друге стране, на државе које поштују територијални интегритет Србије. Како коментаришете чињеницу да је пре неколико дана министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио да за Београд постоји само легално изабрани председник Венецуеле Николас Мадуро, посебно у светлу чињенице да се Србија коначно одлучила да отвори своју амбасаду у Каракасу?
Када су у питању билатерални односи између Србије и Венецуеле, као и наши односи у свим међународним организацијама, могу да кажем да имамо једну искрену сарадњу. Србија и Венецуела принципијелно заступају фундаментална начела међународног права и повеље Уједињених нација. Иако смо географски веома удаљени, наша политичка сарадња је на врло високом нивоу. Такође, наше две државе имају аутентични антиратни наступ у свим међународним форумима и обе земље чврсто заступају ставове за мирно решавање свих конфликата који могу водити народе у ратне сукобе.
Тренутно Србија има своју амбасаду у Хавани, у Републици Куби. Амбасадор Србије у Хавани је наш велики пријатељ и с њиме смо у сталном контакту. Знам да Србија тренутно преиспитује своје финансијске и административне могућности за отварање амбасаде у Каракасу, где ваша земља има једну прелепу зграду, како и доликује српској држави и српском народу. Тренутно, између наше две земље отворена су сва врата за сарадњу, о чему смо разговарали и с вашим министром спољних послова Ивицом Дачићем, кога смо информисали о потреби да се оформи мешовита комисија која би се позабавила свим аспектима могуће сарадње између Србије и Венецуеле.
Боливарска Република Венецуела отворила је амбасаду у Београду 2012. године и то је било на иницијативу председника Уга Чавеза, чиме је он показао посвећеност добрим односима са Србијом и српским народом. Ми ћемо свакако наставити да развијамо наше односе у том правцу и Србија је добродошла да отвори своје дипломатско представништво у нашем главном граду. Србија може да представља врата за улаз Венецуеле у Европу, али исто тако и Венецуела може и треба да омогући продор Србије на јужноамерички континент.
Амбасадор Венецуеле у Москви говорио је о томе, а то су пренеле светске агенције, да је Хуан Гваидо долазио у Београд на едукацију о акцијама за „смену режима“. Нашим читаоцима је позната делатност организације „Канвас“ Срђе Поповића и Слободана Ђиновића, који су од некадашње студентске организације „Отпор“, уз америчку финансијску помоћ, створили међународну школу за „демократске“ лидере, будуће вазале САД. Да ли имате конкретна сазнања о томе да ли је и када Хуан Гваидо боравио у Београду и са киме је био контакту?
У току је званична истрага у Венецуели поводом делатности и историје ове особе, овог посланика који се сам прогласио за председника. Не поседујем конкретне информације о овом случају, али знам да наши органи тренутно испитују управо његово војно и политичко деловање, као и дела корупције, зато што постоје сазнања да је био подложан коруптивним радњама. Наравно, чим истрага у вези са овим случајем буде завршена, објавићемо све релевантне информације о томе.
Сигурно знамо да се ови покушаји државног удара у Венецуели одвијају под диригентском палицом САД и њихове Централне обавештајне агенције, са свим својим сателитима у виду разних агенција које делују широм света и које имају значајан историјат оваквих активности. Иначе, сигурни смо да су пучисти у Венецуели већ обећали вашингтонској администрацији да ће им предати контролу над нашом нафтом. То је општи план који се примењује и на Венецуелу, и на многе друге државе света, и ми знамо да су ови елементи повезани на глобалном нивоу.
У вези са Гваидом, сигурно знамо да је био у Мексику и да је неколико месеци пре овог неуспелог покушаја државног удара био у Бразилу, Колумбији и САД. Тамо је очигледно примио инструкције и био трениран. Обавештајна агенција Венецуеле је у више наврата детектовала агенте ЦИА како, у сарадњи са домаћим издајницима, покушавају да спроведу државни удар, али то је све успешно неутралисано. Ове операције углавном долазе са територије Колумбије, где постоје места за обуку пучиста и одакле добијају помоћ за спровођење акција на територији Венецуеле.
Видели смо претходних дана једну бизарну понуду Сједињених Америчких Држава – да пошаљу хуманитарну помоћ у Венецуелу, док истовремено дословно изгладњује венецуелански народ неправедно наметнутом међународном блокадом ваше земље. Имате ли коментар на то?
Пре свега желим да кажем да у Венецуели не постоји хуманитарна криза, па стога није ни неопходно да се прими ова хуманитарна помоћ. А чињеница је да на овај начин САД заправо желе да креирају канале за пружање помоћи пучистима. С обзиром на то да им је пропао покушај да изазову раздор у оружаним снагама Боливарске Републике Венецуеле, ово им је сада нека врста изговора како би наставили са спровођењем својих планова у нашој земљи. Њима, дакле, иде у прилог да изазову хаос и да онда то стање, посредством пропаганде на међународном нивоу, представе као катастрофу, само да би оправдали неопходност спровођења војне интервенције у Венецуели.
Шта очекујете да ће се догодити у наредном периоду? Шта је најбољи пут за излазак из ове кризе коју генерише вашингтонска администрација?
Дијалог је најбољи начин за решавање спорова. Постоји једна веома добра иницијатива коју предводе Мексико, Уругвај, Боливија и Заједница карипских острвских земаља, а које се залажу за мирно решење свих спорних питања. Наравно, дијалог између венецуеланске опозиције и боливарске Владе би требало да доведе до мирног решења спора у складу са уставом наше земље. Желим да нагласим да се у Венецуели неће десити државни удар. Ми смо спремни за било који сценарио, па чак и за војну интервенцију, до које такође неће доћи, тако да као алтернатива свему овоме остаје једино дијалог.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *