120 дана

Како оживети дијалог Београда и Приштине: Филип Коснет и Хашим Тачи

Можемо ли да разумемо шта нам се спрема на Косову и Метохији ако не докучимо шта се заправо крије иза саге о стопроцентној такси на робу из Србије и Босне и Херцеговине?

Почело је нарочито да се убрзава средином прошле недеље. С председником такозваног Косова Хашимом Тачијем разговарао је Џон Болтон, саветник америчког председника за националну безбедност. Па је то учинио и премијер Рамуш Харадинај. Затим је информативни разговор с Тачијем обавио и (одлазећи) помоћник државног секретара САД Вес Мичел. Дан потом, у четвртак, у Приштини се амерички амбасадор Филип Коснет састао с Тачијем, Харадинајем и председником Скупштине Кадријем Весељијем. Онда се са њима и са вицепремијерима Фатмиром Љимајем и Беџетом Пацолијем, красно друштво, састао и француски амбасадор у Приштини Дидије Шабе. Па је Тачи разговарао и са ЕУ шефицом дипломатије Федериком Могерини. Да би затим у својој новој кући приредио вечеру за Харадинаја, Љимаја, Пацолија, Весељија и премијера Албаније Едија Раму. И на крају се, пред одлазак у Вашингтон на Молитвени доручак, Тачи поново састао с Рамушем Харадинајем.
Сви ови сусрети и разговори јасно говоре да се догађа нешто што није могуће решити само једним сусретом и само једним разговором. А у средишту пажње су таксе од 100 одсто уведене на робу из Србије и Босне и Херцеговине, односно питање како да нам ураде оно што сви они желе да нам ураде и то и не крију.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *