Vera i narod

Da li SPC negira postojanje Srba katolika u Dubrovniku, Istri, Boki kotorskoj ili to čini Rimokatolička crkva koja ih prekrštava u Hrvate?

Srbi! Nismo krivi! NATO je zločinac! Braćo i sestre, mi Srbi smo žrtve! Ko vam drugačije kaže – laže! Hiljade građana Srbije, naših prijatelja, dece, rođaka umire od raka izazvanog NATO bombama. Niko ne odgovara.

ODREDNICA O VEROISPOVESTI Sretoh u Vrnjačkoj Banji poznanika poreklom iz Tamnave. Dobar i imućan čovek. Posle nekoliko reči o porodici, on iznebuha kaza: „Hoću da pređem u muslimansku veru! Hoću i dalje da budem Srbin. Neću se odreći srpskog jezika i običaja, ali neću više da budem pravoslavac.“ Upitah ga zašto se odriče pravoslavlja? On reče: „Zato što Srpska pravoslavna crkva smatra Srbima samo one Srbe koji su pravoslavne vere. Zašto mi ona brani da budem Srbin muslimanske vere? Ajde ti, kao učen čovek, kaži.“
[restrict]

Ustavom države Srbije garantovana je sloboda veroispovesti. Svako može ispovedati veru koja mu odgovara i biti član crkve koju ta vera propoveda. Može biti i ateista. Niko mu ne brani. Shodno tome Srpska pravoslavna crkva prihvata pravo svakog pojedinca na slobodno izražavanje vere. Srbin može birati koje će vere biti.

Ne zavisi od Srpske pravoslavne crkve za koju će se veru opredeliti Srbin ili bilo koji pripadnik drugog naroda. Nikog ona nasilno ne prevodi u pravoslavlje. Pripadnost veri nije vezana za pripadnost narodu, ali Srpska pravoslavna crkva najveću pažnju posvećuje pravoslavnim Srbima, jer su joj oni najbrojniji vernici. Kao što Anglikanska crkva najveću pažnju posvećuje Britancima.

U državnim popisima koji su rađeni između dva rata postojale su odrednice Srbin Mojsijeve vere, Srbin rimokatoličke vere, Srbin islamske vere, Srbin pravoslavne vere. Tako je bilo do Drugog svetskog rata, a zatim je ukinuta odrednica o veroispovesti, a ostala o nacionalnoj pripadnosti.

Muslimani su postali nacija za vreme vlasti komunista što je sedamdesetih godina prošlog veka izazvalo velike potrese u tadašnjoj SFRJ, posebno između ondašnjih socijalističkih republika Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Makedonci su bili protiv da se muslimani pišu velikim M, dok su drugovi komunisti iz BiH bili za to da se muslimani pišu velikim M, odnosno da budu priznati kao poseban narod. Znamo kako se sve završilo.

NOTORNA LAŽ Danas se muslimani zovu Bošnjaci. Ako bi im neko rekao da su oni Srbi islamske vere, ne znam kako bi reagovali. U nekadašnjim partijskim preganjanjima nema, apsolutno, nikakve krivice Srpske pravoslavne crkve. To što drugi pokušavaju da je blate i okrivljuju zna se iz koje kuhinje izlazi.

S vremena na vreme Rimska kurija proturi vest kako Srpska pravoslavna crkva samo Srbe pravoslavne vere smatra Srbima, a sve Srbe drugih vera ne smatra Srbima. Notorna laž. Da li SPC negira postojanje Srba katolika u Dubrovniku, Istri, Boki kotorskoj ili to čini Rimokatolička crkva koja ih prekrštava u Hrvate? Da ne pominjem nasilna pokrštavanja pravoslavnih Srba u rimokatoličke „Hrvate“.

Gde nastaje problem kod novopečenih vernika? Ne shvataju da kad prime veru oni prihvataju i pravila verskog ponašanja koju ta vera propisuje. Ko prihvati islam mora da nauči Kuran, ide u džamiju i da se ponaša po pravilu koje islamska vera propisuje. Ne možeš biti islamske veroispovesti, a odlaziti u pravoslavni hram na Svetu liturgiju, krstiti se, pričešćivati se. Ne može pravoslavni sveštenik da ulazi u muslimansku kuću da sveti vodicu ili seče slavski kolač, kako budući „musliman“ moj poznanik zamišlja, kad samouvereno kaže da se neće odreći običaja.

Kao što ima Japanaca, Peruanaca, Francuza pravoslavne vere, tako ima i Srba svih vera. Japanci i ostali koji su prihvatili pravoslavnu veru nisu postali Srbi. Ostali su što su i pre bili. Zajedničko svima je: Svako od njih je pripadnik crkve čiju veru ispoveda i odlazi u hramove koji tim crkvama pripadaju. Zato ne treba kriviti Srpsku pravoslavnu crkvu što najviše brine o pravoslavnim Srbima. To joj je dužnost. A ti moj poznaniče, biraj veru koja ti odgovara. Može i drugačije. Nek se oni koji žele vrate veri pradedovskoj. Svi smo istog, srpskog porekla, svi istim, srpskim jezikom razgovaramo i pišemo. Ko želi nek se oglasi kao Srbin. A pitanje vere? Brat je mio bilo koje vere bio!

Molimo se za srpske heroje Radovana Karadžića, Ratka Mladića, kapetana Dragana. Ko može neka pomogne Milanu Martiću i generalima Miloševiću i Pavkoviću. Molimo se za zdravlje Asanža. Pomozimo našoj braći i sestrama koji žive na Kosovu i Metohiji. Budimo na strani božjeg čoveka Arno Gujona. Čuvajmo Republiku Srpsku. Dogodine u Prizrenu.
[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *