Квар у срцу реактора

БАЛКАНИЗАЦИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Да ли свет пропада управо зато што постоји (оваква) ЕУ и њена аутистична, бирократизована и корупцији склона номенклатура? Данас не постоји једна Европа, она која почива на све несигурнијој осовини Париз–Берлин, већ неколико паралелних Европа!

Да не постоји Европска унија, свет би пропао, изрекла је недавно, у говору на Универзитету у Тампареу у Финској, висока представница за спољну политику и безбедност ЕУ Федерика Могерини. Злобни одговор би могао да гласи: свет пропада управо зато што постоји (оваква) ЕУ и њена аутистична, бирократизована и корупцији склона номенклатура. Такав став радо би потписали евроскептици и популисти свих боја, чији број, мимо свих напора Брисела, наставља да расте. Све док не досегне критичну масу.
Постоји ли, уосталом, још Европска унија, пита се Момир Булатовић у свом коментару за Спутњик. Попут долара, и она постоји само „на основу увјерења великог броја људи да (ЕУ) представља неку вриједност, да има супстанцу и смисао“. ЕУ није држава ни савез држава, није империја, а ни стварна суперсила. Она је пре идеолошки конструкт него опипљива физичка реалност: „Иако не постоји појединац који у цјелини познаје прашуму евроунијиних прописа и може јасно да образложи њихову сврсисходност, још има људи који вјерују да је ЕУ корисна, а тиме и постојећа. Или их, можда, више нема у довољном броју?“ А ако их нема, да ли то значи да ЕУ више не постоји, или да неће постојати у сасвим догледној будућности, изузев можда на папиру, на коме је одштампан текст оснивачких уговора ЕУ?
За Ноама Чомског то би била трагедија, „трагичан развој догађаја“. У корену предстојећег распада је крах неолибералног концепта, додаје Чомски, који је изазвао „масовно разочарање људи“ и „поткопао њихове наде у будућност“. „Ти програми су осмишљени на такав начин да доведу до стагнације и чак пропадања великог дела становништва.“ Подрили су и демократију, „што је видљивије у Европи него у САД“. У чему се онда састоји трагедија? Већ сада, ова заједница је практично нефункционална (констатација коју дели и француски председник Макрон), криза ЕУ се сваким даном продубљује, а политичко јединство уније, која је претендовала на то да постане модел за будућност, више не постоји. Другим речима, данас не постоји једна Европа, она која почива на све несигурнијој осовини Париз–Берлин, већ неколико паралелних Европа. Једна од њих је и она „вишеградска“. Међутим, „Вишеградска група има заједнички став према муслиманима“, примећују аналитичари, „али чим на ред дође договор о Русији, државе се разилазе брзином муње… Немачка, Италија и Грчка могу имати исти став о мигрантима, али на заједнички став о економским питањима Меркелова их не може натерати ни бичем“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.