Izlog knjige

Sanja Arežina
KINA U EVROPI
„Službeni glasnik“, Beograd, 2018

U knjizi se razmatra i opisuje odnos NR Kine s evropskim državama od njenog osnivanja, 1949, do danas. Kao druga ekonomska i prva trgovinska sila sveta, Kina investira i daje pomoć inostranstvu, čime ostvaruje osmišljenu politiku going out – izlaska viška kapitala, kako bi produbila pristup stranim tržištima, prirodnim resursima i naprednim tehnologijama. Ulasku kineskog kapitala na tržište Evrope pogodovale su posledice svetske ekonomske krize i krize Evrozone, koje su dovele do slabljenja ekonomskih i finansijskih kapaciteta većine evropskih država i stvorile investicioni „vakuum“, koji je Kina počela da popunjava svojim kapitalom. Kako bi proširila uticaj i spojila se sa svojim najvećim tržištem – Evropom, Kina je osmislila projekat „Jedan pojas, jedan put“. 

NEMANJIĆI – SVETORODNA DINASTIJA
„Vulkan izdavaštvo“,
Beograd, 2018

Dinastija Nemanjića ispisala je jedno od najslavnijih poglavlja u celokupnoj srpskoj istoriji. Od rodonačelnika Stefana Nemanje pa do Uroša Nejakog, deset bogoizabranih vladara smenilo se na tronu i odredilo sudbinu srpske srednjovekovne države, na vrhuncu ovenčane Dušanovom carskom krunom. Raskošno ilustrovano, ovo izdanje prikazuje i najvažniju materijalnu zaostavštinu toga doba, približavajući čitaocu duh nemanjićke epohe i dočaravajući neraskidivu povezanost slavne dinastije s celokupnom srpskom tradicijom. Kroz portrete deset vladara iz kuće Nemanjića i prvog srpskog arhiepiskopa Save Nemanjića, vrsni savremeni stručnjaci prikazali su njihovu predanu borbu za unapređenje srpske države, ali i približili čitaocu stvarnu sliku o životu u ovom uzbudljivom periodu. Pažljivom analizom relevantnih izvora i prenošenjem autentičnih izvoda iz dela savremenika ovih zbivanja, dočarani su ne samo rezultati vladavine Nemanjića već i uzbudljive pojedinosti iz njihovog privatnog života, karakterne osobine i psihološki portreti.

ISTORIJA ČOVEČANSTVA – KULTURA AMERIČKIH NARODA
„Vulkan izdavaštvo“,
Beograd, 2018

Blistava dostignuća starih američkih naroda predstavljena su u šestom tomu edicije „Istorije čovečanstva“. Izvanredni svet prekolumbovske Amerike otkriva se kao mesto civilizacija koje su ostvarile velika otkrića u astronomiji, matematici, arhitekturi, nauci, tehnici i dala velika umetnička dela, a za samo nekoliko godine taj svet su razorili španski osvajači. Ipak, ostaci gradova, građevina, kanala, kodeksa i drugih tvorevina materijalne i duhovne kulture svedoče o tome da su narodi američkog kontinenta dosegli izuzetno visok nivo kulturnog i društvenog razvoja. Područje na kojem su se razvile neke od najstarijih civilizacije u istoriji čovečanstva karakterišu ekološka i geografska raznovrsnost. Dostignuća Maja, Inka i Asteka ostavljaju utoliko jači utisak ako se ima u vidu da su se ovi narodi razvijali nezavisno od svojih savremenika s drugih kontinenata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *