Излог књиге

Сања Арежина
КИНА У ЕВРОПИ
„Службени гласник“, Београд, 2018

У књизи се разматра и описује однос НР Кине с европским државама од њеног оснивања, 1949, до данас. Као друга економска и прва трговинска сила света, Кина инвестира и даје помоћ иностранству, чиме остварује осмишљену политику going out – изласка вишка капитала, како би продубила приступ страним тржиштима, природним ресурсима и напредним технологијама. Уласку кинеског капитала на тржиште Европе погодовале су последице светске економске кризе и кризе Еврозоне, које су довеле до слабљења економских и финансијских капацитета већине европских држава и створиле инвестициони „вакуум“, који је Кина почела да попуњава својим капиталом. Како би проширила утицај и спојила се са својим највећим тржиштем – Европом, Кина је осмислила пројекат „Један појас, један пут“. 

НЕМАЊИЋИ – СВЕТОРОДНА ДИНАСТИЈА
„Вулкан издаваштво“,
Београд, 2018

Династија Немањића исписала је једно од најславнијих поглавља у целокупној српској историји. Од родоначелника Стефана Немање па до Уроша Нејаког, десет богоизабраних владара сменило се на трону и одредило судбину српске средњовековне државе, на врхунцу овенчане Душановом царском круном. Раскошно илустровано, ово издање приказује и најважнију материјалну заоставштину тога доба, приближавајући читаоцу дух немањићке епохе и дочаравајући нераскидиву повезаност славне династије с целокупном српском традицијом. Кроз портрете десет владара из куће Немањића и првог српског архиепископа Саве Немањића, врсни савремени стручњаци приказали су њихову предану борбу за унапређење српске државе, али и приближили читаоцу стварну слику о животу у овом узбудљивом периоду. Пажљивом анализом релевантних извора и преношењем аутентичних извода из дела савременика ових збивања, дочарани су не само резултати владавине Немањића већ и узбудљиве појединости из њиховог приватног живота, карактерне особине и психолошки портрети.

ИСТОРИЈА ЧОВЕЧАНСТВА – КУЛТУРА АМЕРИЧКИХ НАРОДА
„Вулкан издаваштво“,
Београд, 2018

Блистава достигнућа старих америчких народа представљена су у шестом тому едиције „Историје човечанства“. Изванредни свет преколумбовске Америке открива се као место цивилизација које су оствариле велика открића у астрономији, математици, архитектури, науци, техници и дала велика уметничка дела, а за само неколико године тај свет су разорили шпански освајачи. Ипак, остаци градова, грађевина, канала, кодекса и других творевина материјалне и духовне културе сведоче о томе да су народи америчког континента досегли изузетно висок ниво културног и друштвеног развоја. Подручје на којем су се развиле неке од најстаријих цивилизације у историји човечанства карактеришу еколошка и географска разноврсност. Достигнућа Маја, Инка и Астека остављају утолико јачи утисак ако се има у виду да су се ови народи развијали независно од својих савременика с других континената.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *