SRBIJA MEĐ GLOBALNIM ŠLJIVAMA

ALEKSANDAR VUČIĆ NA LETNJEM DAVOSU

Za Beograd je ključno važno da na najvišem nivou bude zastupljen na mestima gde se ozbiljno i s velikim investicionim potencijalom razgovara o inovacijama, novim tehnologijama i modernom preduzetništvu. Od Tijenđina u ovo doba godine za tako nešto nema boljeg grada

Tijenđin je, uz Ningbo, Šangaj, Šendžen i Hongkong, najznačajnija kineska luka. Grad ima više od jedanaest miliona stanovnika i nalazi se oko 140 kilometara jugoistočno od Pekinga, na obali Bohajskog mora. Do njega se superbrzim vozom stiže za 32 minuta.
Tijenđin je, uz Peking, Šangaj i Čungćing, jedan od četiri grada pod direktnom upravom centralne vlade.
Ovog septembra Tijenđin je domaćin letnjeg Davosa, tačnije skupa koji organizuju Svetski ekonomski forum iz Švajcarske i kineska vlada. Tačan naziv letnjeg Davosa, koji se, osim u Tijenđinu, naizmenično organizuje i u Daljenu, još jednom gradu na obali Bohajskog mora, ali bliže severnoj Koreji, doslovno je „Godišnji sastanak novih šampiona“.
Za Beograd je ključno važno da na najvišem nivou bude zastupljen na mestima gde se ozbiljno i s velikim investicionim potencijalom razgovara o inovacijama, novim tehnologijama i modernom preduzetništvu.
Od Tijenđina u ovo doba godine za tako nešto nema boljeg grada. Stoga je poseta predsednika Aleksandra Vučića i brojnih srpskih ministara Kini, Pekingu i Tijenđinu, ovog septembra bila izuzetno važna.

[restrict]

„ĐING-ĐIN-ĐI“ Iako još uvek delimično zavisi od uvoza visokih tehnologija, Kina je uz Kaliforniju vodeća svetska sila u pogledu tehnološkog razvoja. Sresti se s predstavnicima azijskih, od pre izvesnog vremena i svetskih giganata, kao što su „Tencent“, „Alibaba“ ili „Bajdu“, velika je stvar, a obezbediti njihovo investiciono prisustvo u Srbiji bio bi pravi podvig.
Kolika je privredna snaga samog Tijenđina, govori podatak da taj grad zajedno s Pekingom i provincijom Hebej, koja ih okružuje, čini oko deset odsto ukupnog kineskog bruto domaćeg proizvoda. Kineska vlada je usvojila poseban program privrednih integracija tog dela zemlje. Reč je o projektu nazvanom „Plan integracije Peking–Tijenđin–Hebej“ koji je popularan pod skraćenicom „Đing-Đin-Đi“.
Pored Pekinga i Tijenđina, ovaj regionalni privredni konglomerat čini još 11 gradova provincije Hebej. Region obuhvata oko dvesta hiljada kvadratnih kilometara.
Do 2020. godine u ovom delu Kine biće izgrađeno još devet železničkih linija, a vreme putovanja vozom među velikim gradovima iznosiće do sat. Ukupna dužina pruga u regionu iznosiće 9.500 km, dok će dužina auto-puteva biti oko 9.000 kilometara. Auto-putevi će do pomenute godine skratiti putovanje automobilom između velikih gradova na vreme ne duže od tri sata.

ZAŠTO JE FORUM U TIJENĐINU OVE GODINE VAŽAN? Prema rečima Sja Ćinga, zvaničnika kineske Nacionalne komisije za razvoj i reformu, Kina upravo iz Tijenđina želi da pošalje poruku svetu da ulaže napore u cilju olakšanja globalizacije.
Kina će se, prema njegovim rečima, držati svojih obećanja o nastavku unapređenja otvaranja, uz olakšavanje globalne ekonomske saradnje i komunikacija.
Prema novoj međunarodnoj dinamici i najsavremenijim tehnologijama, kako navodi list „Čajna dejli“, Kina će unaprediti reforme i inovacije kako bi podstakla kvalitetan ekonomski razvoj.
Istovremeno, vidljiv je napor Kine da od letnjeg Davosa načini globalni događaj koji će stajati rame uz rame sa samim Davosom ili Boao forumom za Aziju.
„Pošavši od Kine kao svoje kuće, godišnji sastanak novih šampiona je rastao više od 12 godina kako bi postao vodeći svetski događaj koji okuplja lidere vlada i poslovnog sveta zajedno, sa onima iz nauke i tehnologije. Ponosan sam na sve ove godine. Pozdravljam kineske i međunarodne partnere, mnoge prvi put, kako bismo tražili nove načine za inovacije, put do rešenja naših najtežih izazova ka humanom ekonomskom razvoju“, rekao je David Ajkman, glavni predstavnik Svetskog ekonomskog foruma za Kinu.

VUČIĆ VEĆ UČESTVOVAO NA LETNJEM DAVOSU Podsetimo, Vučić se u svojstvu predsednika Vlade 2014. godine u Tijenđinu, upravo na letnjem Davosu, sastao s premijerom Li Kećijangom.
Pre ovogodišnjeg odlaska u Tijenđin, u Pekingu je u ponedeljak, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisan ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor, te više drugih važnih ekonomskih sporazuma.
„Tanjug“ je izvestio da je ugovor između Vlade Srbije i RTB Bor i kompanije „Ciđin“ potpisao ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić. „Tanjug“ je takođe izvestio da će Srbija od Kine nabaviti dva sistema bespilotnih letelica nove generacije, koje će se upotrebljavati za izviđanje, ali mogu upravljati i artiljerijskom vatrom. Borbeni sistem se sastoji od po tri drona, zemaljske kontrolne stanice i udaljenog video-terminala.
Ugovor koji je privukao pažnju koliko i posao oko RTB Bora potpisao je ministar finansija Srbije Siniša Mali, takođe u ponedeljak u Pekingu. Reč je o okvirnom sporazumu Vlade Srbije i kineske kompanije „Šandong linglong“ o ulaganjima u fabriku automobilskih guma u Zrenjaninu. Vrednost ulaganja je 994,4 miliona dolara.

ŠTA JE PORUČIO VUČIĆ Vučić je u ponedeljak, nakon sastanaka i razgovora sa predstavnicima kineskih kompanija i banaka u Pekingu, „Tanjugu“ izjavio da se Srbiji otvara prilika, uz kineska ulaganja, da za dve do tri godine postane zemlja s najvišim privrednim rastom u Evropi.
Vučić je rezultate tih sastanaka sumirao u izjavi novinarima, a prvi je, kako je istakao, potpisivanje okvirnog sporazuma s firmom „Šandong linglong“: „Rekao sam da, kada potpišemo taj sporazum, ljudi u Zrenjaninu, ali i celom Banatu, posebno srednjem, mogu da se raduju. To su stvari koje menjaju Zrenjanin, Banat… Investicija od 900 miliona dolara dolazi, a potpisaćemo sporazume sa još dve kompanije, od kojih će jedna više od 100 miliona dolara investirati. To je velika stvar, jer dugo nije bilo velike investicije u srednjem Banatu iz kojeg nam se iseljavalo stanovništvo.“
Još dobrih vesti, izjavio je Vučić, stiže od predsednika „Šandong linglonga“, koji je rekao da je najavio kompanijama VMW i „Reno“ da će od 2020. isporučivati proizvode iz Zrenjanina, što su one prihvatile. „Predsednik kompanije mi je rekao da oni razmišljaju da prošire kapacitete i da fabrika bude još veća, zaposli više ljudi. Ja sam mu na to rekao da je to muzika za moje uši i kazao da smo spremni da razgovaramo i damo još značajnije subvencije, jer to smatramo velikim preokretom za Zrenjanin, Banat i sever Srbije“, istakao je Aleksandar Vučić.
Očekuje se da će izgradnja fabrike početi u martu, a proizvodnja pre kraja 2020. godine.
„Velika ulaganja u Srbiju u poslednje vreme dolaze pretežno sa istoka, premda zemlja mnogim ustupcima i promenama vlastitog sistema pokušava da se približi Evropskoj uniji. Kina je osvedočeni prijatelj i partner Srbije ne samo po obilnim ulaganjima u infrastrukturu i privredu već i po odnosu prema našim državnicima“, zaključio je predsednik Srbije.
Vučić bezmalo svake godine viđa i Đinpinga, što na zapadnoj hemisferi nije slučaj kada je u pitanju srpska diplomatija.
Vučićev put u Peking i Tijenđin nagoveštava ono što se već dugo očekuje: kvalitativan prelazak sa ulaganja u infrastrukturu ka direktnim investicijama u srpsku ekonomiju.

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *