Modernizovan dispečerski centar za celu Srbiju

Grčić i Vesić posetili dispečerski centar

U rekonstrukciju i modernizaciju dispečerskog centra koji prikazuje distributivnu mrežu cele zemlje „Elektroprivreda Srbije“ investirala je oko 200 miliona dinara, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.
Grčić je zajedno s Goranom Vesićem, zamenikom gradonačelnika Beograda, posetio modernizovan dispečerski centar smešten u blizini Trga Slavija.
„Dobili smo operativno-dispečerski centar najmodernijeg nivoa iz kojeg dispečeri imaju pregled cele distributivne mreže u Srbiji. Dva ovakva centra, glavni u Novom Sadu i rezervni ovde u Beogradu na Slaviji, pokrivaju celu teritoriju zemlje i rade maksimalno sinhronizovano. To je veoma važno jer nijednog momenta ne možemo ostati bez uvida šta se dešava u kojoj trafostanici“, rekao je Grčić.
Dispečerski centar u svakom trenutku prikazuje stanje distributivne mreže na naponskom nivou od 110 i 35 kV i omogućava da se brže reaguje. U opremu za moderan data centar investirano je oko 140 miliona dinara, a u sam dispečerski centar oko 50 miliona dinara.
„EPS ima dva osnovna segmenta u funkcionisanju – proizvodnju električne energije i distribuciju električne energije. I u jedan i u drugi segment ulažemo paralelno i ravnomerno i trudimo se da EPS bude kompanija na najvišem svetskom nivou. Ispunjavamo sve standarde i ulaganje u najmoderniji dispečerski centar je odličan primer kako naša kompanija napreduje“, istakao je Milorad Grčić.
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je EPS dobar partner gradu Beogradu i dodao da je ponosan što se moderan dispečerski centar nalazi u Beogradu: „Značaj EPS-a je i u tome što daje zamajac privredi jer veoma veliki broj kompanija radi za EPS i što više EPS ulaže, više će biti posla za domaću privredu. Važno je i što je EPS društveno odgovorna kompanija koja brine i o Beogradu. Dogovorili smo se da se uredi trg na uglu Masarikove ulice i Kneza Miloša, gde je zasijala prva sijalica u Beogradu. I EPS i Beograd imaju razloga da obeleže to mesto.“
Vesić je najavio i da će prva električna centrala na Dorćolu, koja je sada ruina, biti preuređena i u nju će biti premešten Muzej Nikole Tesle. Radovi će početi do kraja sledeće godina, a umesto na 300 kvadratnih metara, muzej će se prostirati na 10.000 kvadrata i obuhvatiće i naučnoistraživački centar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *