Модернизован диспечерски центар за целу Србију

Грчић и Весић посетили диспечерски центар

У реконструкцију и модернизацију диспечерског центра који приказује дистрибутивну мрежу целе земље „Електропривреда Србије“ инвестирала је око 200 милиона динара, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.
Грчић је заједно с Гораном Весићем, замеником градоначелника Београда, посетио модернизован диспечерски центар смештен у близини Трга Славија.
„Добили смо оперативно-диспечерски центар најмодернијег нивоа из којег диспечери имају преглед целе дистрибутивне мреже у Србији. Два оваква центра, главни у Новом Саду и резервни овде у Београду на Славији, покривају целу територију земље и раде максимално синхронизовано. То је веома важно јер ниједног момента не можемо остати без увида шта се дешава у којој трафостаници“, рекао је Грчић.
Диспечерски центар у сваком тренутку приказује стање дистрибутивне мреже на напонском нивоу од 110 и 35 kV и омогућава да се брже реагује. У опрему за модеран дата центар инвестирано је око 140 милиона динара, а у сам диспечерски центар око 50 милиона динара.
„ЕПС има два основна сегмента у функционисању – производњу електричне енергије и дистрибуцију електричне енергије. И у један и у други сегмент улажемо паралелно и равномерно и трудимо се да ЕПС буде компанија на највишем светском нивоу. Испуњавамо све стандарде и улагање у најмодернији диспечерски центар је одличан пример како наша компанија напредује“, истакао је Милорад Грчић.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је ЕПС добар партнер граду Београду и додао да је поносан што се модеран диспечерски центар налази у Београду: „Значај ЕПС-а је и у томе што даје замајац привреди јер веома велики број компанија ради за ЕПС и што више ЕПС улаже, више ће бити посла за домаћу привреду. Важно је и што је ЕПС друштвено одговорна компанија која брине и о Београду. Договорили смо се да се уреди трг на углу Масарикове улице и Кнеза Милоша, где је засијала прва сијалица у Београду. И ЕПС и Београд имају разлога да обележе то место.“
Весић је најавио и да ће прва електрична централа на Дорћолу, која је сада руина, бити преуређена и у њу ће бити премештен Музеј Николе Тесле. Радови ће почети до краја следеће година, а уместо на 300 квадратних метара, музеј ће се простирати на 10.000 квадрата и обухватиће и научноистраживачки центар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *