Osiguranje kao neophodna agrotehnička mera

Kompanija „Dunav osiguranje“ i Udruženje novinara za poljoprivredu „Agropres“ održali su 7. avgusta u Stojniku, kod Aranđelovca, na gazdinstvu Snežane Birčanin i Aleksandra Bendića, šestu stručnu radionicu „Žene u agrobiznisu“

Direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Kragujevcu Miloš Milosavljević je u obraćanju učesnicima radionice i brojnim novinarima rekao da je Kompanija „Dunav“ pouzdan partner nosiocima poljoprivrednih gazdinstava i dodao da su žene posebno interesantna ciljna grupa.
‒ „Dunav osiguranje“ je lider na domaćem tržištu osiguranja, zauzima vodeću poziciju u svim vidovima osiguranja, pa i u osiguranju poljoprivredne proizvodnje. Kompanija „Dunav“ je osiguravajuća kuća sa najvećim finansijskim rezervama, a beleži i visok procenat u naknadi šteta, čak 96,31 odsto, što uliva dodatnu sigurnost našim osiguranicima. Favorizujemo žene u agraru kroz podsticaje u osiguranju, a motivišemo ih i da se bave poljoprivredom. Pozivamo ih da nas posete na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, gde tradicionalno odobravamo komercijalne popuste za zaključivanje polisa za osiguranje useva, plodova i stoke, a bavimo se i edukacijom u segmentu osiguranja. Osiguranje je neophodno za zaštitu od katastrofalnih posledica vremenskih nepogoda i primetno je da ga mnogi poljoprivredni proizvođači, žene pre svih, shvataju kao neophodnu agrotehničku meru – ističe Milosavljević.
Povoljne premije osiguranja Glavna filijala „Dunav osiguranja“ Kragujevac pokriva poslovno područje opština Aranđelovac, Topola, Rača, Lapovo, Batočina, Knić i Kragujevac. Prema Milosavljevićevim rečima, na području opštine Aranđelovac, najzastupljeniji su zasadi jabuka i šljiva, a u poslednje dve godine ima i zasada jagoda i borovnica.
‒ Kao primere za osiguranje naveo bih iznos premije za dve najzastupljenije kulture na teritoriji opštine Aranđelovac. Naime, za osiguranje jednog hektara ploda jagode sa prosečnim prinosom od 15.000 kg po hektaru i cenom od 80 dinara po kilogramu, premija iznosi 74.402 dinara, dok za osiguranje maline sa prinosom od 12.000 kg po hektaru i cenom od 150 dinara po kilogramu premija iznosi 111.330 dinara. Proizvođač na početku plaća samo pet odsto premije, dok ostatak plaća najkasnije do 31. oktobra. Veoma je važno i to što Vlada Srbije pomaže registrovana poljoprivredna domaćinstva regresiranjem 40 odsto premije osiguranja – pojašnjava Miloš Milosavljević.
I pored toga, vrlo malo poljoprivrednika je zaštitilo svoju proizvodnju. U opštini Aranđelovac registrovano je 4.710 poljoprivrednih gazdinstava, a osigurano je samo 9 do 12 odsto, izjavio je Milosavljević i dodao da poslednjih godina ozbiljni poljoprivredni proizvođači ipak shvataju osiguranje kao neophodnu agrotehničku meru.
Gratis polisa „čuvar kuće“ za osiguranje imovine
– Gazdinstvo Birčanin planira da podigne nekoliko hektara zasada jagoda i „Dunav osiguranje“ će im na samom početku pomoći – rekao je direktor Milosavljević, i poklonio im polisu „čuvar kuće“, koja se odnosi na osiguranje imovine, opreme i drugih vrednosti.
Pošto nije uspela da pronađe stalno zaposlenje, Snežana Birčanin je sa 34 godine odlučila da započne svoj posao i uz podršku brata počela je da se bavi poljoprivredom. Kako je navela, u narednih 15 dana zasadiće oko 40.000 sadnica jagoda na dva hektara imanja. Konkurisali su i za subvencije za mlade poljoprivrednike i nadaju se da će dobiti podršku Ministarstva poljoprivrede.
‒ Osiguranje je nešto za šta svaki poljoprivrednik treba da se odluči, kako ne bi morao da moli za pomoć kad padne grad ili se desi neka druga nepogoda ‒ rekla je Snežana Birčanin i dodala kako smatra da se kod nas malo žena odlučuje za bavljenje poljoprivredom.
Snežanin brat Goran Đaković, urednik „Agrobiznis magazina“, naveo je da se već godinama bavi edukacijom poljoprivrednika i onih koji počinju da obrađuju svoja poljoprivredna imanja.
‒ Mi ovde razgovaramo upravo o tome kako jedno imanje može da se obnovi, da se zasnuje proizvodnja. Pripremili smo zemljište za sadnju novih sorti jagode koje će biti plasirane na inostrana tržišta, poput Holandije, Švedske, Rusije, Nemačke. Sadni materijal je domaći, iz Valjeva ‒ izjavio je Đaković.
Govoreći o edukaciji žena u poljoprivredi, Đaković je istakao da je u radionicama organizovanim u saradnji sa „Dunav osiguranjem“, do sada učestvovalo oko 1.500 žena i dodao da udruženim snagama nastoje da objasne značaj i tretman osiguranja kao investicije, a ne troška.
‒ Na sreću, danas se u Srbiji sve češće govori o ženama koje su počele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, imaju svoje prerađevine, a na sajmovima imaju i svoje hale ‒ zaključio je Đaković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *