Осигурање као неопходна агротехничка мера

Компанија „Дунав осигурање“ и Удружење новинара за пољопривреду „Агропрес“ одржали су 7. августа у Стојнику, код Аранђеловца, на газдинству Снежане Бирчанин и Александра Бендића, шесту стручну радионицу „Жене у агробизнису“

Директор Главне филијале „Дунав осигурања“ у Крагујевцу Милош Милосављевић је у обраћању учесницима радионице и бројним новинарима рекао да је Компанија „Дунав“ поуздан партнер носиоцима пољопривредних газдинстава и додао да су жене посебно интересантна циљна група.
‒ „Дунав осигурање“ је лидер на домаћем тржишту осигурања, заузима водећу позицију у свим видовима осигурања, па и у осигурању пољопривредне производње. Компанија „Дунав“ је осигуравајућа кућа са највећим финансијским резервама, а бележи и висок проценат у накнади штета, чак 96,31 одсто, што улива додатну сигурност нашим осигураницима. Фаворизујемо жене у аграру кроз подстицаје у осигурању, а мотивишемо их и да се баве пољопривредом. Позивамо их да нас посете на Сајму пољопривреде у Новом Саду, где традиционално одобравамо комерцијалне попусте за закључивање полиса за осигурање усева, плодова и стоке, а бавимо се и едукацијом у сегменту осигурања. Осигурање је неопходно за заштиту од катастрофалних последица временских непогода и приметно је да га многи пољопривредни произвођачи, жене пре свих, схватају као неопходну агротехничку меру – истиче Милосављевић.
Повољне премије осигурања Главна филијала „Дунав осигурања“ Крагујевац покрива пословно подручје општина Аранђеловац, Топола, Рача, Лапово, Баточина, Кнић и Крагујевац. Према Милосављевићевим речима, на подручју општине Аранђеловац, најзаступљенији су засади јабука и шљива, а у последње две године има и засада јагода и боровница.
‒ Као примере за осигурање навео бих износ премије за две најзаступљеније културе на територији општине Аранђеловац. Наиме, за осигурање једног хектара плода јагоде са просечним приносом од 15.000 кг по хектару и ценом од 80 динара по килограму, премија износи 74.402 динара, док за осигурање малине са приносом од 12.000 кг по хектару и ценом од 150 динара по килограму премија износи 111.330 динара. Произвођач на почетку плаћа само пет одсто премије, док остатак плаћа најкасније до 31. октобра. Веома је важно и то што Влада Србије помаже регистрована пољопривредна домаћинства регресирањем 40 одсто премије осигурања – појашњава Милош Милосављевић.
И поред тога, врло мало пољопривредника је заштитило своју производњу. У општини Аранђеловац регистровано је 4.710 пољопривредних газдинстава, а осигурано је само 9 до 12 одсто, изјавио је Милосављевић и додао да последњих година озбиљни пољопривредни произвођачи ипак схватају осигурање као неопходну агротехничку меру.
Гратис полиса „чувар куће“ за осигурање имовине
– Газдинство Бирчанин планира да подигне неколико хектара засада јагода и „Дунав осигурање“ ће им на самом почетку помоћи – рекао је директор Милосављевић, и поклонио им полису „чувар куће“, која се односи на осигурање имовине, опреме и других вредности.
Пошто није успела да пронађе стално запослење, Снежана Бирчанин је са 34 године одлучила да започне свој посао и уз подршку брата почела је да се бави пољопривредом. Како је навела, у наредних 15 дана засадиће око 40.000 садница јагода на два хектара имања. Конкурисали су и за субвенције за младе пољопривреднике и надају се да ће добити подршку Министарства пољопривреде.
‒ Осигурање је нешто за шта сваки пољопривредник треба да се одлучи, како не би морао да моли за помоћ кад падне град или се деси нека друга непогода ‒ рекла је Снежана Бирчанин и додала како сматра да се код нас мало жена одлучује за бављење пољопривредом.
Снежанин брат Горан Ђаковић, уредник „Агробизнис магазина“, навео је да се већ годинама бави едукацијом пољопривредника и оних који почињу да обрађују своја пољопривредна имања.
‒ Ми овде разговарамо управо о томе како једно имање може да се обнови, да се заснује производња. Припремили смо земљиште за садњу нових сорти јагоде које ће бити пласиране на инострана тржишта, попут Холандије, Шведске, Русије, Немачке. Садни материјал је домаћи, из Ваљева ‒ изјавио је Ђаковић.
Говорећи о едукацији жена у пољопривреди, Ђаковић је истакао да је у радионицама организованим у сарадњи са „Дунав осигурањем“, до сада учествовало око 1.500 жена и додао да удруженим снагама настоје да објасне значај и третман осигурања као инвестиције, а не трошка.
‒ На срећу, данас се у Србији све чешће говори о женама које су почеле да се баве пољопривредном производњом, имају своје прерађевине, а на сајмовима имају и своје хале ‒ закључио је Ђаковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *