ТРГОВЦИ СМРЋУ

Трговина оружјем има два тока: легални и илегални. Што се тиче овог другог, он је одувек постојао, али никада толиког обима испоруке и обрта новца као данас

Од 90-их година прошлог века црно тржиште је значајно ојачало и продаје се скоро све: од људи и људских органа, егзотичних животиња, наркотика, сперме, нафте, али и оружја. На црном тржишту оружја остварују се рекорди: расту наруџбине и цене, на опште задовољство „трговаца смрћу“, тврди портал cont.ws. Данас се илегално може купити скоро све што неко пожели, само је питање цене. Ово тржиште има и своје „принчеве“ или „богове смрти“, какав је контроверзни бизнисмен Виктор Бут (у Холивуду су га звали Бог Рата) који је, између осталих, доставио колумбијским „устаницима“ из Револуционарних оружаних снага Колумбије (ФАРК) 1.2000 комада оружја, укључујући ракете земља-ваздух. Но, појава „принчева“ и „богова рата“ није могућа без подршке тајних служби, у САД без подршке ЦИА (која је омогућила, на пример, продају оружја Ирану и поред санкција, што је обелодањено преко афере познате као „Ирангејт“).

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

БИТКОИН И НЕЛЕГАЛНА ТРГОВИНА ОРУЖЈЕМ

За илегалну трговину оружјем велики подстицај дала је тзв. криптовалута – биткоин. Ова валута омогућава слободно располагање новцем. Да бисте платили, није потребно стварно име нити скенирани пасош, није потребан број мобилног телефона, није потребна регистрација чак ни мејла, при чему је могуће пренети другом лицу или платити било коју суму. Трансакција иде од човека до човека без посредника (сервера и слично), што значи да нема трага. Ово је разлог што владе и банке имају резерве према овој криптовалути. Истовремено, отвара се питање и безбедности, јер се у скоро свим илегалним радњама, па и трговини оружјем користи ова криптовалута.
Има мишљења да је биткоин и створен због нелегалне трговине, не само оружјем, наводи портал drop-cc.ru.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.