Spomenik herojstva, istorije i kulture

Akcija uređenja Ruskog nekropolja organizovana je u čast obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije

Nalazimo se na svetom mestu gde počivaju brojna tela naših pravoslavnih hrišćana, i naše braće Rusa, koji su položili živote svoje u borbi za slobodu našega naroda. Zato smo blagodarni što su oni svoje živote posvetili za ono što je najvrednije, a to je za bližnje svoje. Ovde su mnogi Rusi našli svoje utočište, svoju drugu otadžbinu, i došli su brojni ruski naučnici, profesori, arhitekte, istoričari i lekari koji su svojim znanjem i stručnošću podigli nivo naše nauke, i zato im je naš narod večno zahvalan“, rekao je patrijarh Irinej pred početak volonterske akcije uređenja ruskog groblja koja je, u čast obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije, organizovana na Ruskom nekropolju u Beogradu. Akcija uređenja ruskog groblja koju je organizovala kompanija NIS u saradnji sa Ruskim domom i podvorjem Ruske pravoslavne crkve u Srbiji podsetila je javnost na značaj Ruskog nekropolja kao jednog od najvećih počivališta ruske emigracije u svetu.

POVEZANOST – VEKOVNA I JAKA Generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev rekao je da se i na srpskom i na ruskom volonterski rad kaže dobrovoljno – dobro je cilj, a volja je najveća moć svakog čoveka i sve što tako uradimo ima osoben značaj.
„Ovo mesto ima posebnu simboliku, jer kada poštujemo prošlost, razumemo vrednost budućnosti. Povezanost naših naroda je vekovna i jaka, a pred ovim jedinstvenim spomenikom herojstva, istorije i kulture postajemo bliski sa onima čija je domovina Rusija, a večni dom Srbija. To može biti dužnost, ali i privilegija. Volonterske akcije su česte u NIS-u, za nas je to način razmišljanja i praksa pomoći zajednici. Ponosni smo da ono što činimo za druge, stvara i bolje u nama. Siguran sam da će i današnji dan doneti jednu novu vrednu dimenziju svakom od nas.“
Događaju su prisustvovali patrijarh srpski Irinej, ministar odbrane u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS, kao i predstavnici kompanija „Gazprom njeft“ i NIS.

SRBIJA – DRUGA DOMOVINA Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, izjavio je da je ruska emigracija ostavila neizbrisiv trag u razvoju Beograda, naročito u periodu nakon Prvog svetskog rata.
Ruski nekropolj je osnovan dvadesetih godina 20. veka u okviru Novog groblja u Beogradu i na njemu je sahranjeno oko 400 ruskih emigranata. Nekropolj predstavlja počivalište brojnih istaknutih ruskih naučnika, vojskovođa i crkvenih velikodostojnika, kojima je Srbija nakon emigracije postala druga domovina. Važnost Ruskog nekropolja prepoznala je kompanija „Gazprom njeft“ i pomogla obnavljanje ovog kompleksa, koji su 2014. godine svečano osvetili patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i patrijarh srpski Irinej.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *