Споменик херојства, историје и културе

Акција уређења Руског некропоља организована је у част обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата и 180 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Русије

Налазимо се на светом месту где почивају бројна тела наших православних хришћана, и наше браће Руса, који су положили животе своје у борби за слободу нашега народа. Зато смо благодарни што су они своје животе посветили за оно што је највредније, а то је за ближње своје. Овде су многи Руси нашли своје уточиште, своју другу отаџбину, и дошли су бројни руски научници, професори, архитекте, историчари и лекари који су својим знањем и стручношћу подигли ниво наше науке, и зато им је наш народ вечно захвалан“, рекао је патријарх Иринеј пред почетак волонтерске акције уређења руског гробља која је, у част обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата и 180 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Русије, организована на Руском некропољу у Београду. Акција уређења руског гробља коју је организовала компанија НИС у сарадњи са Руским домом и подворјем Руске православне цркве у Србији подсетила је јавност на значај Руског некропоља као једног од највећих почивалишта руске емиграције у свету.

ПОВЕЗАНОСТ – ВЕКОВНА И ЈАКА Генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев рекао је да се и на српском и на руском волонтерски рад каже добровољно – добро је циљ, а воља је највећа моћ сваког човека и све што тако урадимо има особен значај.
„Ово место има посебну симболику, јер када поштујемо прошлост, разумемо вредност будућности. Повезаност наших народа је вековна и јака, а пред овим јединственим спомеником херојства, историје и културе постајемо блиски са онима чија је домовина Русија, а вечни дом Србија. То може бити дужност, али и привилегија. Волонтерске акције су честе у НИС-у, за нас је то начин размишљања и пракса помоћи заједници. Поносни смо да оно што чинимо за друге, ствара и боље у нама. Сигуран сам да ће и данашњи дан донети једну нову вредну димензију сваком од нас.“
Догађају су присуствовали патријарх српски Иринеј, министар одбране у Влади Србије Александар Вулин, заменик градоначелника Београда Горан Весић, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин и Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС, као и представници компанија „Газпром њефт“ и НИС.

СРБИЈА – ДРУГА ДОМОВИНА Горан Весић, заменик градоначелника Београда, изјавио је да је руска емиграција оставила неизбрисив траг у развоју Београда, нарочито у периоду након Првог светског рата.
Руски некропољ је основан двадесетих година 20. века у оквиру Новог гробља у Београду и на њему је сахрањено око 400 руских емиграната. Некропољ представља почивалиште бројних истакнутих руских научника, војсковођа и црквених великодостојника, којима је Србија након емиграције постала друга домовина. Важност Руског некропоља препознала је компанија „Газпром њефт“ и помогла обнављање овог комплекса, који су 2014. године свечано осветили патријарх московски и целе Русије Кирил и патријарх српски Иринеј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *