NJEGOVA SVETOST PATRIJARH IRINEJ: Srpska crkva nikada nije napustila Kosovo

Zajedno s ruskim narodom, na nama je da, uz Božiju pomoć, sačuvamo ono što smo zavetno prihvatili

Razgovarao Dr Valerij Aleksejev

Pečat“ je ljubaznošću moskovske redakcije časopisa „K jedinstvu“ dobio saglasnost da objavi delove ekskluzivnog intervjua koji je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej dao u Moskvi prilikom primanja nagrade MFJPN. Ceo razgovor sa poglavarom SPC biće dostupan čitaocima 3. broja lista „K jedinstvu“ Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Vaša svetosti, Srbija je deo Evrope i istovremeno i deo slovenskog sveta. Ona predstavlja svojevrsnu granicu između Istoka i Zapada. Srpski narod, nesumnjivo, želi da živi u miru sa svim državama, no kontakt s Rusijom se od strane Zapada ne doživljava dobronamerno. Kakav je vaš stav o tom pitanju?

Već je naš otac i pastir Sveti Sava, pre 800 godina, morao o tome da promišlja i odlučuje. Tada, za razliku od sadašnje situacije, nije bilo sumnje da prostori na kome živi srpski narod pripadaju Evropi. Danas se za te prostore izmišljaju i potenciraju druga imena, kao da postoji želja da se ona izoluju i predstave kao nešto drugo u odnosu na Evropu. Celom svojom istorijom srpski narod ne samo da je dokazao da je Evropa nego je u velikoj meri učestvovao u njenom životu. Vojno i politički bio je štit Evrope od osvajača sa Istoka, učestvovao je u dva velika svetska rata, dao nebrojene žrtve u ime slobode evropskih naroda; u nauci i kulturi dao je značajan doprinos i velika imena kojima svaki narod može da se ponosi. 

Mi ne možemo direktno da utičemo na političke, možda dnevnopolitičke, stavove pojedinih ljudi koji zagovaraju mišljenja koja se ne slažu sa našima i koja ne odgovaraju niti našim interesima, niti realnom sagledavanju istorijskih činjenica. Na nama je da svedočimo, da ukazujemo na istinu, ali na nama je i da se borimo da se ta istina čuje i utvrdi. Jer, nažalost, ne radi se samo o teorijskom nadgovoravanju i diskusijama. Vrše se ozbiljni napori, pritisci da se činjenice drugačije interpretiraju i učine koraci koji su direktno protiv naših interesa, kao što je otuđenje dela teritorije naše države, ili, kao što ste pomenuli u pitanju, da se isključi mogućnost saradnje dva bratska naroda, ruskog i srpskog, koji su vekovima bili upućeni jedan na drugog i kada ničim, baš ničim, taj bratski odnos nije bio narušen. Naravno, mislim pre svega na ruski narod, ali i na zajednicu svih slovenskih naroda kojoj i naš narod pripada.

[restrict]

Spomenuli smo dnevnopolitičke zahteve koji se pred naš narod i državu postavljaju. U svetlu nedavnih iskustava koje je naš narod imao na kraju 20. veka, mislim na bombardovanje Srbije, ti zahtevi su mnogo ozbiljniji, značajniji i mogu imati dalekosežne posledice. To opet govori da su problemi u odnosima evropskih država dublji od dnevnopolitičkih.

Međutim, ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi Srbija, i ne samo Srbija nego i cela Evropa, kao da u izvesnom smislu olakšava i pojednostavljuje i naš odgovor na nju. Koliko je situacija teža, utoliko je odgovor lakši i jednostavniji.

Mi smo hrišćanski narod i od nas se očekuju hrišćanski odgovori. Gospod, koji je rekao Ja sam put, istina i život, dao je odgovore na sva ljudska pitanja i nedoumice.

Vera u Božiju pomoć je naše najveće uzdanje.

Vekovno iskustvo borbe za opstanak, mučenička stradanja i nebrojene žrtve koje smo položili su naš veliki saveznik.

I bratski ruski narod. Velika je podrška kada znate da je vaš brat uz vas, da zajedničkim snagama stajete pred probleme koji vas susreću.

Tako, zajedno s ruskim narodom, na nama je da, uz Božiju pomoć, sačuvamo ono što smo zavetno prihvatili, sačuvamo ono što su prethodne generacije nama ostavile na čuvanje, hrišćanske vrednosti života i zajednice.

Kosovo i Metohija predstavljaju centralno mesto istorije, kulture i duhovnosti Srbije. Bez obzira na to što brojne države, u tom smislu i Rusija, Grčka, Španija, Sirija, Kina i druge zemlje, ne priznaju samoproglašenu kosovsku republiku, realnost je takva da pritisak Zapada prevladava naše snage. Da li će se i u budućnosti ulagati napori za očuvanje Kosova i Metohije u okvirima Srbije?

Srpska pravoslavna crkva nikada nije napustila Kosovo i Metohiju, niti će ikada sa te svete zemlje odstupiti. U svim uslovima i nedaćama ostaće sa svojim drevnim svetinjama i sa svojim vernim narodom. Naša nada je pre svega u Gospoda i u Rusiju i očekujemo punu pomoć u odbrani te svete zemlje. Nadamo se i u svete Srbe, a naročito one čije su mošti u tamošnjim svetinjama. Kada god smo se uzdali u takvu pomoć, mi nismo izgubili ni pogrešili. Tako će biti i sada. Pitanje Kosova i Metohije predstavlja srpsko, crkveno, nacionalno i državno pitanje prvog reda. Što se tiče državno-pravnog statusa naše države na Kosovu i Metohiji, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je na svom nedavnom zasedanju u Pećkoj patrijaršiji i u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu ponovio svoj jasan, više puta izrečen stav da niko u Srbiji ne sme da da saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to će se u boljim vremenima vratiti, ali ono što se pokloni nekome, to je zauvek izgubljeno. Srbi i Srbija to ne smeju dozvoliti. Mi se iskreno nadamo, uz molitvu Gospodu, da će se problem, stvoren najpre oružanom pobunom albanskih separatista protiv srpske države, a potom i stranom okupacijom tog dela srpske zemlje, rešiti isključivo mirnim putem na načelima pravde i prava.  

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *